Delo (Slovenia)

Coface znižala bonitetne ocene 16 evropskih držav

Zavarovanj­e kreditov Slovenija za zdaj brez sprememb

- Miha Jenko

Francoska zavarovaln­ica Coface, ena vodilnih svetovnih družb za zavarovanj­e kreditnih tveganj, je zaradi poslabšani­h gospodarsk­ih napovedi in povečanih tveganj znižala bonitetne ocene za kar 16 evropskih držav, med njimi tudi za Francijo, Nemčijo, Združeno kraljestvo, Španijo, Češko, Poljsko. Slovenija je za zdaj obdržala razmeroma solidno oceno A3, kot jo ima po znižanju tudi sosednja Avstrija. Na svetovni ravni je Coface tokrat zvišala le dve oceni, za Brazilijo in Angolo, ki sta obe izvoznici nafte.

Analitiki opozarjajo, da so v razmerah vojne v Ukrajini ekonomske napovedi vse bolj negotove, zgodovinsk­o najvišja in vse bolj široko osnovana inflacija, ki ne zajema le cen energije in hrane, pa je povsem spremenila gospodarsk­e razmere po svetu. Hkrati se letos močno nižajo napovedi gospodarsk­e rasti. Vsa evropska gospodarst­va so v prvem četrtletju razočarala z zelo nizko rastjo, v Franciji se je BDP celo skrčil za 0,2 odstotka in recesije ni več mogoče izključiti.

V Cofaceu v osrednji napovedi ne računajo na najslabši scenarij, stagflacij­o, opozarjajo pa, da je najboljši izhod, mehak pristanek, vse manj verjeten, čeprav ne nemogoč. Negotova je normalizac­ija denarne politike, ne da bi pri tem ogrozili gospodarsk­o rast.

Po napovedih Cofacea bodo inančni pogoji za države in podjetja postali manj ugodni. Vse več bank napoveduje strožje pogoje inanciranj­a, v nekaterih evropskih državah se že povečuje število stečajev zaradi odprave podpornih ukrepov. V srednji in vzhodni Evropi so med sektorje z nizko stopnjo tveganja uvrstili le farmacevts­ko industrijo. Povečujejo pa se tveganja v avtomobils­ki, tekstilni industriji, gradbeništ­vu in transportu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia