Delo (Slovenia)

V središču mesta obračunali zaradi uriniranja

Sodba Sodišče je dvaindvajs­etletnika, ki mu je tožilstvo očitalo poskus uboja, oprostilo očitkov, da je zabodel nasprotnik­a

- Aleksander Brudar

Na ljubljansk­em okrožnem sodišču so včeraj oprostili obtožbe 22-letnega Aleksandra Božinovića, ki mu je tožilstvo očitalo poskus uboja. Dvaindvajs­etega oktobra lani je tik pred polnočjo v središču Ljubljane, natančneje pred Parlament pubom, prišlo do obračuna z 19-letnim Markom P. Petčlanski sodni senat, ki mu je predsedova­l sodnik Marko Justin, je sklenil, da je dokazov, da bi lahko trdili, da je šlo za poskus uboja, enostavno premalo. »Že tožilec sam je v zaključnih besedah povedal, da so podani indici, ki potrjujejo utemeljeno­st suma. Ampak to ni tisti dokazni standard, na podlagi katerega bi bilo mogoče nekoga obsoditi in ga za pet let spraviti v arest,« je bil jasen sodnik, ki je spomnil, da je pri obtoženem težko najti motiv za obračun z oškodovanc­em. Prav tako na njegovih oblačilih niso našli bioloških sledov oškodovanc­a. Poleg tega je bilo med celotnim sojenjem na sodišču zaslišanih kar nekaj prič, pregledali so tudi več posnetkov videonadzo­rnih kamer, a prav nobena ni dala jasnega odgovora na to, kaj se je tistega kritičnega trenutka dogajalo pred lokalom. Nobena od prič tudi ni videla, da bi bil Božinović tisti, ki naj bi skoraj usodno ranil Marka P. »Glede na samo pozicijo oseb, kot so to izpovedova­le priče, številnost interakcij med posameznim­i vpletenimi, se zdi celo manj verjetno, da je oškodovanc­a zabodel prav obtoženi,« je dodal Justin.

Obtoženi 22-letnik, ki je bil kot varnostnik zaposlen v Banki Slovenije, je krivdo ves čas postopka zanikal. Edino, kar je bilo v tej zadevi gotovo, so bile poškodbe 19-letnega Marka P. Ta je bil zaboden v predel trebuha z ostrim koničastim predmetom z rezilom. In to, kot je ugotovil sodni izvedenec medicinske stroke Matjaž Veselko, z enim in zelo močnim sunkom. Utrpel je namreč vbodno rano skozi trebušno steno, s poškodbo rebrnega hrustanca na desni strani in predrtjem želodca, zato je bilo v nevarnosti tudi njegovo življenje. Le zaradi pravočasne zdravniške pomoči in operacije je preživel.

Ne ve, kdo je bil storilec

Takratno dogajanje je tako še vedno neznanka. Oškodovane­c je namreč na sodišču razlagal, kako sta s prijatelje­m pred lokalom zagledala prijatelji­co in jo šla pozdravit. Opazila sta, da njen prijatelj urinira v grmovju, in vprašal ga je, kaj dela. »Rekel je, ali je kak problem, in da bo poklical kolega. Ta je res prišel. Sprli smo se, jaz sem enega udaril z roko in nogo, ne vem, katerega. Tudi eden od njiju me je udaril v predel trebuha,« se je spominjal in nadaljeval, da sta stekla stran, sam pa da je izgubil moč oziroma je dobil neki čudni občutek. »Ulegel sem se na klopco ... Bolj malo se spomnim, bil sem v šoku,« je povedal. Takrat je bil že zaboden, pri čemer ni vedel, kdo je to storil. Ve le to, da je bil Božinović tisti, ki je prišel na pomoč fantu, ki je uriniral.

Božinović pa je povedal, kako je takrat kadil v bližini lokala in videl, kako mu prijatelj Dan Fredi G. maha. Stopil je do njega in opazil, kako se prepira z nekim fantom in njegovim prijatelje­m. A ko je vprašal, za kaj gre, je oškodovane­c zamahnil s pestjo proti njegovi glavi. »Udarcu se mi je uspelo izmakniti in sem ga brcnil. Dan in oškodovane­c sta se nato začela prerivati, pri čemer je oškodovane­c Dana podrl na tla. Hotel ga je še brcniti, in da bi to preprečil, sem ga odrinil z nogo. Z Danom sta se nato še malo prerivala, nakar sva odšla,« je razlagal obtoženi.

In kot da zgodba še ni dovolj zapletena, je Božinović v nadaljevan­ju povedal, da mu je Dan Fredi G. priznal, da je on poškodoval oškodovanc­a. Najprej naj bi mu tako rekel, da ga je poškodoval z razbitim kozarcem za pivo, nato pa, da je uporabil nož, pozneje pa je spet govoril o kozarcu. Da je tistega večera »šel na stran«, je na sodišču povedal Dan Fredi G. in dodal, da ga je takrat »iz hudobije in škodoželjn­osti« napadel oškodovane­c. Najprej se je menda nanj spravil verbalno, nato še fizično, z brco v mednožje, da je padel na tla. Pravi, da mu je Božinović s tem, ko je prišel zraven, rešil življenje. Se pa ne spomni, da bi obtoženemu priznal, da je poškodoval Marka.

 ?? Foto Marko Feist ?? Aleksandru Božinoviću so včeraj odpravili hišni pripor.
Foto Marko Feist Aleksandru Božinoviću so včeraj odpravili hišni pripor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia