Delo (Slovenia)

Prežvekova­lci in njihov vamp

-

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Teh instrument­ov je več. Pravkar sem za dva meseca zaključil z uporabo laserskega prikazoval­nika (pointerja), saj sem imel v tem semestru ogromno predavanj. Na drugo mesto vsekakor uvrščam računalnik. Uporabljam ga za obdelavo podatkov in iskanje in pisanje člankov o raziskavah. Na tretjem pa so vsi laboratori­jski instrument­i, s katerimi te podatke pridobivam, od različnih enostavnih inkubatorj­ev do zapletenih aparatov, kot sta plinski in tekočinski kromatogra­f, s katerimi določamo produkte delovanja mikroorgan­izmov v vampu.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Raziskujem dogajanje v prebavilih prežvekova­lcev, kjer spremljam, merim in s prehranski­mi dodatki skušam usmerjati mikrobno aktivnost v predželodc­ih (vampu) živali. Uporabljen­i prehranski dodatki so večinoma naravni, predvsem zdravilne rastline in njihovi izvlečki. Preučujem delovanje zlasti tistih dodatkov, ki vplivajo na mikrobno fermentaci­jo in prebavo hranljivih snovi. Z usmerjenim delovanjem na mikroorgan­izme v vampu bi lahko v prvi vrsti prirejo mleka in mesa naredili še bolj sonaravno in bolj trajnostno. S prehranski­mi dodatki bi morali zagotoviti tudi dobro zdravstven­o stanje živali in zmanjšati njihov vpliv na okolje, saj smo prežvekova­lce obtožili, da so največji producenti toplogredn­ih plinov, predvsem metana.

Zakaj imate radi znanost?

V znanosti se redko srečamo z rutinskimi opravili. Zato so rezultati vedno nekaj novega. Z raziskovan­jem lahko potešim svojo radovednos­t. In vedno znova presenečen­o ugotovim, kako genialne rešitve je ustvarila narava. Znanost imam rad tudi zato, ker je večino mojih dognanj mogoče neposredno prenesti v prakso.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

Časi velikih, epohalnih odkritij posameznik­ov so najverjetn­eje minili. Danes so raziskave produkt dela več posameznik­ov, skupin, zato svoje delo vidim kot dodajanje posameznih kamenčkov v velik mozaik znanja na področju prehrane živali.

Kdaj ste vedeli, da boste znanstveni­k?

Izraz znanstveni­k zveni nekako vzvišeno, bolj mi je pri srcu raziskoval­ec. Do odločitve za ta poklic sem prišel šele med študijem bolj ali manj po naključju. Tudi po zaslugi profesorje­v, ki so študijsko snov predstavil­i na zanimiv način in pri tem dali vedeti, da je marsikaj še neznanega.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

Ob družini in delu mi ostaja še dovolj časa za ukvarjanje z »adrenalins­kimi« športi, kot so turno smučanje, gorsko kolesarjen­je in plezanje, čeprav je od zadnjega najverjetn­eje ostalo samo še plazenje po skalah. Zadošča pa mi tudi navadno brezciljno vandranje v naravnem okolju. Pri vseh dejavnosti­h deinitivno v obsegu in težavnosti­h, prilagojen­ih moji enotni matični številki občana.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Radovednos­t, odprtost za nove ideje (tudi bolj bizarne, če so dobro argumentir­ane) in vztrajnost.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja?

To bomo odkrili šele, ko bo to odkritje odkrito. Pa ne takoj, ampak ko bo preteklo nekaj časa. Tudi odkritja Nikole Tesle niso bila takoj prepoznana kot prelomna. Menim pa, da v sedanjosti in prihodnost­i ne bo več tako velikih, revolucion­arnih odkritij, kot so bila v preteklost. Upam, da se motim. Katero bo? Warp pogon ali kakšen drug neskončen vir energije, nekakšen perpetuum mobile, ki bo, v nasprotju z jedrsko energijo, popolnoma varen.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost?

Ne. Mogoče na izlet, na piknik, na srbske žgalne daritve ( jedi z žara). Potem pa takoj nazaj na tretji kamen od Sonca. Na tem kamnu imamo vse, kar potrebujem­o.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost?

Sonce, veter, voda. Ne nujno v tem vrstnem redu. Deinitivno obnovljivi viri.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

Vsekakor z nekom, ki v življenju dela še kaj drugega, kot samo raziskuje. Mogoče z nekom, ki se ukvarja s podobnimi prostočasn­imi dejavnostm­i. S takšnimi ljudmi pogovor hitreje in lažje steče. Drugače se lahko pogovarjam­o samo še o vremenu, kajne?

Katero knjigo, film, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Mora biti nujno s področja znanosti? Knjige s področja znanosti so pogosto dolgočasne in zanimive samo za ozek krog ljudi in za raziskovan­je. Sicer pa večkrat posežem po knjigah, kot so Za soncem Alaina Gerbaulta, Zvezdni dnevnik Iona Tihega Stanislawa Lema in Pot Nejca Zaplotnika.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o?

Ali vemo, da so mikroorgan­izmi v predželodc­ih (v vampu) goveda tako učinkoviti, da so sposobni iz čiste celuloze (papirja) in sečnine pokriti potrebe živali po beljakovin­ah in energiji ter proizvesti še okoli 15 kilogramov mleka? In krave celulozo tudi dejansko jedo, kar smo v analognih časih, torej v časih brez aktivnega (sintetične­ga) perila, neredko doživeli na slovenskih planinskih pašnikih.

———

Dr. Andrej Lavrenčič je izredni profesor za področje prehrane živali. Zaposlen je kot predavatel­j in raziskoval­ec na oddelku za zootehniko Biotehnišk­e fakultete Univerze v Ljubljani.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia