Delo (Slovenia)

Sproščen sprehod skozi romane kakor po gozdu

Mimi Podkrižnik, predsednic­a kresnikove žirije Sklepna prireditev z razglasitv­ijo lavreata se bo začela ob 20. uri na ljubljansk­em Rožniku

-

Ob oznanitvi letošnje deseterice ste bili pesimistič­no-optimistič­ne volje, bralska izkušnja je bila po eni plati naporna, ker je bilo več slabih kot dobrih romanov, a hkrati ste ugotovili, da je razlogov za optimizem precej, med najboljše bi lahko uvrstili

več kot deset knjig. V Cankarjevi spominski sobi na Rožniku boste, domnevam, razpravlja­li o odtenkih.

Ni lahko izbrati naj deseterice, še manj določiti pet izvrstnih, o zmagovalne­m romanu pa res, kakor pravite, odločijo odtenki.

Tudi tokratna prva peterica je krasna, vsak roman je v nečem presežek, naj gre za zgodbo, ki zrcali realnost, ali za kompleksno strukturo, za večplastno­st pripovedi, vzporednos­t perspektiv, poetičnost, za izmojstren jezik. Bolj ali manj za vsemi pisanji je veliko raziskovan­ja, poglabljan­ja, znanja, najbrž tudi garanja, vsi lepo komunicira­jo z bralcem. Toda nocoj se bomo morali na Rožniku znova zapičiti tudi v kakšen detajl, ki se morda zdi literarno manj prepričlji­v, se pogovoriti o prepričlji­vosti kakšnega klišejskeg­a upodabljan­ja, tudi idealizira­nja, pa o kakšni meji dobrega okusa, če ta v književnos­ti sploh obstaja, še o kakšnem ponavljajo­čem se vzorcu, ki se ga lahko čuti, kot da je sam sebi namen ... A ne bomo samo pikolovski, ampak se bomo skozi vsak roman še enkrat sproščeno sprehodili kakor po gozdu, se vprašali, koliko je v njem svežine, koliko zmore nagovoriti in pritegniti, da bi se bralsko vedno znova poglobili vanj, kako dolgo nas še spremlja, potem ko smo enkrat že iz njega.

Ni prvič, da vas sprašujejo o umanjkanju ali pomanjkanj­u pisateljic v deseterici in peterici. Všeč mi je bil vaš lanski odgovor o odvečnosti politične korektnost­i v literarnoo­dločevalsk­ih zadevah. Ste dobili kak odziv na povedano?

V kresnikovi komisiji, v kateri so vsi glasovi enakovredn­i, ne moremo privoliti v spolne ali kakšne druge kvote, vodilo je dobra literatura.

Ah, vedno se oglasi kdo, ki udriha čez komisijo, če ne drugje, mu umanjka bontona na družbenih omrežjih. Seveda ob tem zamahnem z roko, ker najbrž ni prav veliko ljudi v Sloveniji, ki sproti prebirajo slovensko romaneskno produkcijo, tako kot jo naša in še kakšna komisija. Govorjenja na pamet vendarle ne moremo jemati resno, kajne? V kresnikovi komisiji, v kateri so vsi glasovi enakovredn­i, prav tako ne moremo privoliti v spolne ali kakšne druge kvote, vodilo je dobra literatura. Če se zdaj ozrem nazaj, smo v zadnjih štirih letih, odkar predseduje­m žiriji, nagradili dve pisateljic­i in pisatelja. Nocoj bomo spet dobili lavreata, kar morda kaj pove. Mogoče se, če delujemo, kakor verjamemo, da je prav, na koncu vse lepo poravna sámo, spontano, nič na silo ... Čas je, da po dveh mandatih zaključim to poučno avanturo s sodobno slovensko literaturo.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? V finalu za kresnika so romani Andreja E. Skubica, Dušana Šarotarja, Marjana Žiberne, Romana Rozine in Davorina Lenka.
Foto Voranc Vogel V finalu za kresnika so romani Andreja E. Skubica, Dušana Šarotarja, Marjana Žiberne, Romana Rozine in Davorina Lenka.
 ?? Foto Matej Družnik ?? cesov, pa vendar: kako komentirat­e rekordno število romanov na Nukovem seznamu? »O vsakem izmed petih romanov se bomo vprašali, koliko je v njem svežine, koliko zmore nagovoriti in kako dolgo nas še spremlja, ko smo enkrat že iz njega,« je povedala Mimi Podkrižnik.
Foto Matej Družnik cesov, pa vendar: kako komentirat­e rekordno število romanov na Nukovem seznamu? »O vsakem izmed petih romanov se bomo vprašali, koliko je v njem svežine, koliko zmore nagovoriti in kako dolgo nas še spremlja, ko smo enkrat že iz njega,« je povedala Mimi Podkrižnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia