Delo (Slovenia)

Tratnik bo branil naslov, Mohorič najbrž ne

Kolesarstv­o Danes bo Dolenjska gostila DP v vožnji na čas, v nedeljo bo v Mariboru cestna dirka

- Miha Hočevar

Kdo se ne spomni spektakla, ki sta ga na državnem prvenstvu leta 2020 pripravila Primož Roglič in Tadej Pogačar? Njun dvoboj pod Krvavcem je bil izjemen in že takrat je bilo jasno, da bo na dirki za majico slovenskeg­a prvaka stežka ponovljiv. Letos bo na njej konkurenca okrnjena, nanjo pa še vedno vpliva covid-19 oziroma strah pred pozitivnim testom manj kot teden dni pred začetkom Toura.

Roglič in Pogačar sta se že umaknila iz javnosti, v kateri se bosta spet pojavila v Københavnu, kjer se bo v petek, 1. julija, začela 109. dirka po Franciji. Tako bosta izpustila oba boja za naslov slovenskeg­a prvaka, današnjega v vožnji na kronometer v Karteljeve­m in nedeljskeg­a v cestni dirki v Mariboru.

Glede konkurence ta čas bolje kaže vožnji na čas, saj bo na njej Jan Tratnik branil lanski naslov, v barvah Bahraina Victorious­a bosta nastopila tudi Matej Mohorič in Matevž Govekar, na 28,8 km dolgi trasi

Na lanskem DP je bil v Kopru najboljši Matej Mohorič. bo štartal tudi lani drugouvršč­eni Jan Polanc (UAE). »Tratnik, Mohorič in Govekar so naša zasedba za vožnjo na kronometer, za cestno dirko pa še nismo določili ekipe. Naša zdravniška ekipa ocenjuje, da je v vožnji na kronometer, na kateri je vsak kolesar sam na progi in tudi nima večjega stika z gledalci, možnost okužbe minimalna, več gneče in tveganja pa je na cestni dirki. Končne odločitve še ni, čakamo na zadnja navodila zdravniške službe, s pomočjo katere se bomo odločili, ali bosta na cestni dirki nastopila Mohorič, ki ima potrjeno mesto v ekipi za Tour, in Tratnik, ki je še na širšem seznamu kandidatov za nastop v Franciji,« je o pomislekih ekipe Bahrain Victorious povedal športni direktor Gorazd Štangelj.

Mezgec pride

Tovrstne pomisleke imajo tudi številni drugi, okrnjena bodo domala vsa državna prvenstva po Evropi (po koledarju Svetovne kolesarske zveze so vsa na sporedu ta teden). Na francoskem prvenstvu bodo manjkali glavni domači aduti za Tour, izjema je Julian Alaphilipp­e, ki ni dirkal že od hudega padca na dirki Liege–Bastogne–Liege in bo ta zanj preizkus, ali je nared za nastop na veliki pentlji.

Mohorič bo, če bo dobil rdečo luč za nastop na DP, majico slovenskeg­a prvaka, ki jo je lani osvojil v Kopru, predal brez boja. Vseeno pa bi lahko ostala v ekipi Bahrain Victorious, ki ima močnega aduta v slovenskem prvaku iz leta 2019 Domnu Novaku in tudi v lanskem prvaku do 23 let Matevžu Govekarju.

Odsotnost številnih profesiona­lcev iz svetovne serije bi lahko povečala možnosti za zmago kolesarjev iz domačih ekip, ki so bili nazadnje najboljši leta 2014, ko je zmagal Matej Mugerli (Adria Mobil). Kljub okrnjeni konkurenci bodo imeli obilico dela, če ne s kolesarji Bahraina, z Luko Mezgecem (BikeExchan­ge), ki se je kljub bližajočem se nastopu na Touru odločil za DP. Sodeč po formi, ki jo je najboljši slovenski šprinter kazal na dirki po Sloveniji, ga bo težko premagati na 16,66 km dolgem krogu s štartom in ciljem v Ljudskem vrtu, ki ga bodo morali člani prekolesar­iti 10-krat.

 ?? Foto Voranc Vogel ??
Foto Voranc Vogel

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia