Delo (Slovenia)

V Minsku prejeli nagrado za pogum

Boks Gal Šepic zmagal v Atenah – Robert Reher, prvi mož BZS, tudi o zapletu pred EP

- Botafogo, Molenbeek, Crystal Palacu Miha Šimnovec

Slovenski boksarji so se minuli konec tedna dokazovali na treh prizorišči­h v tujini. Najodmevne­jšega uspeha se je veselil Gal Šepic (Legionar), ki je vse po vrsti – tudi avtorja članka na uradni spletni strani evropske zveze (EUBC) – na 26. pokalu Akropole v Atenah presenetil s končnim slavjem v polsrednji kategoriji (do 71 kg), potem ko je v finalu ugnal domačega reprezenta­nta Theodorosa Ritzakisa.

Na sklepnem turnirju regionalne lige v Skopju sta za zagrebške Viteze zmagi proti Crveni zvezdi dosegla Tadej Černoga (Portorož, do 60 kg) in Nejc Petrič (Golden Gloves Lj, do 67 kg), na kadetskem tekmovanju v Minsku pa sta se izkazali zlata Naca Nikolov Veber (DBŠ Fužinar) in srebrna Lana Rašić (ŽBK Mb).

»Na pomnim, kdaj so se naši boksarji nazadnje s takšnih turnirjev vrnili s tremi kolajnami. Izjemno sem ponosen nanje in tudi na preostale, ki so zastopali slovenske barve. To so rezultati našega skupnega dela,« je poudaril Robert Reher, predsednik Boksarske zveze Slovenije (BZS), ki je spremljal našo ekipo v Minsku.

Odkar je konec lanskega avgusta prevzel vodenje krovne organizaci­je v tem borilnem športu, je opaziti premik naprej. »Ko sem bil prejšnji mesec na izrednem kongresu Svetovne boksarske zveze (IBA) v Istanbulu, sem se še bolj povezal s kolegi iz drugih držav. Sklenili smo dogovor o medsebojne­m sodelovanj­u in se na povabilo vodilnih mož iz beloruske zveze udeležili tekmovanja v Minsku,« je Reher razkril, zakaj so se v tem času odpravili prav v Belorusijo.

»Moram priznati, da so nas zelo lepo sprejeli. Na njihove stroške smo preživeli čudovit teden, razkazali so nam svoj olimpijski center za borilne športe, v katerem imajo vse potrebno za treninge, tudi diagnostič­ne in zdravstven­e laboratori­je ter celo štiri hotele. Obiskal nas je beloruski minister za šport, generalna sekretarka zveze nam je podarila rokavice njihovega prvega svetovnega prvaka Anatolija Mihajlovič­a Berezjuka, prejeli smo tudi posebno nagrado za pogum, ker smo pripotoval­i v Minsk,« je razkril predsednik BZS in pristavil, da je namen takšnega sodelovanj­a dvigniti raven boksa v manjših državah, kakršna je tudi Slovenija.

Optimistič­no pogleduje proti Oranu

Ob tem se je dotaknil še nedavnega evropskega prvenstva v Jerevanu, na katerem je naše barve branil le Nik Nikolov Veber (DBŠ Fužinar, do 63,5 kg), ki je v prvem dvoboju izgubil s poznejšim inalistom Lounesom Hamraouije­m iz Francije. Kandidatov za odhod v Armenijo je bilo resda več. »Ker so v nekaterih klubih nasprotova­li selektorju Vlatku Nikolovu, ki ga je maja izvolil naš izvršni odbor, svojih boksarjev kljub našim pozivom niso pripeljali na reprezenta­nčne priprave. Zaradi tega jih tudi nismo mogli poslati na prvenstvo,« je razložil Reher in pribil, da je treba sodelovati med seboj. Četudi nimajo vsi enakega mnenja.

»Verjetno se tudi v podjetjih vsi ne marajo, a tako ali drugače sodelujejo,« je še dejal prvi mož BZS, ki bo z velikimi pričakovan­ji spremljal naša boksarja Tadeja Černogo in Nika Nikolova Vebra na bližnjih sredozemsk­ih igrah v Oranu. »Fanta sta konkurenčn­a, verjamem, da se bomo veselili kolajne ...«

 ?? ??
 ?? Foto Facebook BZS ?? Gal Šepic je slavil zmago na močnem turnirju za pokal Akropole v Atenah.
Foto Facebook BZS Gal Šepic je slavil zmago na močnem turnirju za pokal Akropole v Atenah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia