Delo (Slovenia)

Nepozabna desetka Francije srečala Abrahama

Nogomet Zinedine Zidane je danes dopolnil 50 let – Legendarni Francoz bo tako ali drugače slej kot prej pristal v Parizu

- Julija obravnaval­o ruske pritožbe Uefe Fife, Aleksander Čeferin ni Infantino, GianJan Krstovski

Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani bo

zaradi izključitv­e z mednarodni­h nogometnih turnirjev in tekmovanj. CAS bo 5. julija obravnaval pritožbo ruske nogometne zveze na skupno odločitev in ki ju vodita

in o suspenzu ruskih reprezenta­nc in klubov iz njihovih tekmovanj zaradi ruske invazije na Ukrajino. Druga obravnava 11. julija bo namenjena pritožbi štirih ruskih klubov, vključno z Zenitom, ki izpodbijaj­o izključite­v iz klubskih tekmovanj Uefe. STA

Pesem My Way, ki je skupaj z žametnim glasom Franka Sinatre pogosta spremljeva­lka proslav ob velikih življenjsk­ih prelomnica­h, bi bila primerna tudi za opis življenjsk­e filozofije današnjega jubilanta Zinedina Zidana (50).

Kjerkoli je bil in karkoli je počel – Zinedine Zidane je vedno rad deloval na lastno pest, pod svojimi pogoji. Le kdo drug bi se lahko leta 2018 tako šokantno poslovil od klopi madridskeg­a Reala po zgodovinsk­ih treh zaporednih naslovih v ligi prvakov, ko se je zdelo, da je meja le še nebo? In se nato po vsega devetih mesecih vrnil na Santiago Bernabeu?

Da je rojen pod srečno zvezdo, so pogosto pripomnili kritiki njegovih trenerskih sposobnost­i, medtem ko njegove skoraj nadnaravne spretnosti z žogo v nogah niso pustile ravnodušne­ga nikogar. Polovico življenja je posvetil aktivni igralski karieri, v kateri je kot član Cannesa, Bordeauxa, Juventusa in Reala s prepoznavn­o lahkotnost­jo in eleganco navduševal tudi tiste, ki sicer nogometa niso spremljali ravno pogosto. mož,« je Bouteflika komentiral njegov dvoboj z Materazzij­em. Zidane se je nekoč sicer branil, da je od njegovih skupno 14 izključite­v kar dvanajstkr­at podlegel provokacij­am tekmecev.

Čaka na Deschampsa

Rdeči karton mu bodo pokazali tudi v domačem Marseillu, če bo v skladu z napovedmi v svetovnih medijih po drugem (oz. tretjem, če štejemo še njegovo igralsko kariero) slovesu od Madrida prevzel PSG. Z Realom je bil kot trener in igralec štirikrat zmagovalec lige prvakov, nepozabno je seveda odločil inale leta 2002 v Glasgowu, ko je zadel z mojstrskim volejem, nato se je v novejšo zgodovino tekmovanja vpisal kot prvi trener z osvojenimi tremi zaporednim­i lovorikami med letoma 2016 in 2018.

Prav pokal z velikimi ušesi je trofeja, ki si jo tako močno želijo bogati Parižani. Tem je v klubu v zaključku sezone uspelo zadržati Kyliana Mbappeja – je francoski zvezdnik že takrat dobil sporočilo, da se mu bo v prestolnic­i slej kot prej priključil Zidane? »Mislim, da lahko kot trener še vedno kaj prispevam. Želim nadaljevat­i na tej poti, to je moja strast,« je prejšnji teden dejal v za Telefoot.

Nikakršna skrivnost ni, da je Zizou prvi kandidat za klop francoske reprezenta­nce, ko jo bo nekoč zapustil njegov dolgoletni soigralec v dresu Juventusa in francoske izbrane vrste Didier Deschamps. Več bo znanega po letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer bodo galski petelini z Mbappejem branili naslov iz Rusije.

Zidanu se več kot očitno ne mudi nikamor, toda zdi se, da se bo na Slavoloku zmage vsak hip spet izrisala njegova podoba, kot se je med slavjem po zmagi na domačem mundialu leta 1998.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Zinedine Zidane v dvoboju z Miranom Pavlinom. Igral je skoraj vseh 270 minut na treh medsebojni­h tekmah Francije in Slovenije, zbral je tri asistence in en rumeni karton.
Foto Voranc Vogel Zinedine Zidane v dvoboju z Miranom Pavlinom. Igral je skoraj vseh 270 minut na treh medsebojni­h tekmah Francije in Slovenije, zbral je tri asistence in en rumeni karton.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia