Delo (Slovenia)

Vročina, vlaga in ura mu ne pridejo do živega

Motokros Tim Gajser je na krilih zmage v Nemčiji prispel na rajski otok, kjer bo v nedeljo dirka za VN Indonezije – Baterije napolnil na Krku

- Peter Zalokar Tim Gajser

Na izlet v neznano se je odpravila karavana najboljših motokrosis­tov s slovenskim asom Timom Gajserjem na čelu. Svetovno prvenstvo v razredu MXGP je resda že bilo v Indoneziji, nazadnje pred tremi leti, ko je Gajser dobil obe dirki, v Semarangu in Palembangu, toda zdaj se bo predstavil­o povsem novo prizorišče Samota-Sambawa na otoku zahodna Nusa Tenggara, zgrajeno samo za letošnjo VN Indonezije.

Oddaljeni tropski otok z znamenitim­i belimi plažami, raj za deskarje na valovih, ni ravno običajno prizorišče bencinskih športov, zato so bila moštva pred velikim logistični­m izzivom, kako tja pripeljati vso zahtevano opremo. Slike iz Sumbawe vzhodno od Balija so zares impresivne, in pri Hondi, ki je na indonezijs­kem trgu glavna igralka, menijo, da bo to najbolj impresivno prizorišče v koledarju. Vse je zgrajeno po načrtih, ob progi, ki ima vso ustrezno infrastruk­turo, je tudi velik prostor za festivalsk­e dejavnosti, zato gre domnevati, da bo prišlo veliko ljudi in da bo vzdušje odlično.

Tudi Gajser prihaja v odlični formi in dobre volje, z dekletom Špelo Motaln sta potovala ves dan in prispela včeraj zvečer. »Lepo se je vrniti v Indonezijo po treh letih. Zelo bo vroče, vlaga visoka, a nič zato. Proge ne poznam, razen s posnetkov, ki so zares zanimivi. Tudi časovna razlika bo igrala svojo vlogo, ampak zato smo šli na pot malo prej in upam, da se bom čim prej privadil, kolikor se da,« je z letališča v pogovoru na daljavo za Delo sporočil štirikratn­i svetovni prvak, ki je pred dvema tednoma ubranil zmago na VN Nemčije in vodstvo povečal na 101 točko pred

(Yamaha).

Jeremyjem Seewerjem Jorge PraMaxime

Še 18 točk več zaostaja (GasGas) in še eno več (Yamaha).

do Renaux Nemčija končala slab mesec

Zmaga je za Gajserja prišla kot naročena, saj je imel prej tri slabše dirke, na katerih se ni zavihtel na zmagovalni oder, razen ko je prejemal rdečo številko vodilnega. »S predstavo v Nemčiji sem super zadovoljen, pomenila je konec težkega meseca, ki se je začel s tisto zoprno virusno okužbo. Nikakor se nisem sestavil, vleklo se je vse skupaj, dejansko nisem bil stoodstote­n. V Nemčiji se je vse sestavilo nazaj. Zatem sem imel osem dni prosto. Trdo sem treniral, se tudi spočil, in vsak dan se počutim boljše,« je lahko na les potrkal Tiga243, ki se nikakor ne strinja, da je odločitev o prvaku že padla.

»Čaka nas še osem dirk, 16 štartov, prednost je res zelo udobna, ampak prezgodaj je za kalkulacij­e. Zagotovo si želim vsako dirko odpeljati, kot znam, in maksimalno uživati. To je moj cilj do konca sezone,« se na vsak izziv posebej osredotoča 25-letni šampion iz Pečk, ki si je za vikend s Špelo privoščil oddih na »svojem« Krku in se odklopil od telefona in družabnih omrežij.

Termin voženj bo običajen, 13.15 in 16.10, ampak za srednjo Evropo to pomeni 7.15 in 10.10, zato si bodo morali ljubitelji motokrosa na Slovenskem v nedeljo zjutraj nastaviti budilke. Zaradi previsokih stroškov in zahtevne logistike tokrat ne bo Jana Pancarja (KTM), ki mu gre s samostojno ekipo resda zelo dobro v razredu MX2. Za VN Indonezije je v razredu MXGP prijavljen­ih samo 21 dirkačev, v MX2 le 17. Sprva je bil predviden dvojni spored tudi z dirko v Džakarti, a so jo pozneje prečrtali.

Tim Gajser je v tej sezoni za razred pred konkurenco.

• Vožnji za VN Indonezije bosta ob 7.15 in 10.10 po našem času.

• Tim Gajser je pred tremi leti obakrat zmagal v tej državi.

• Proga v Sumbawi je bila narejena samo za nedeljsko dirko.

S predstavo v Nemčiji sem super zadovoljen, pomenila je konec težkega meseca, ki se je začel s tisto zoprno virusno okužbo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia