Delo (Slovenia)

Če bi Ayrton Senna ostal živ, ne bi bilo tega pritiska

Formula 1 Rubens Barrichell­o obuja spomine na svetle in temne plati svoje športne poti, o Michaelu Schumacher­ju in Sennovi smrti

- Marko Uršič

Svetovno prvenstvo v formuli 1 je že dve sezoni tako konkurenčn­o, da se lahko kar porežemo z britvico ostre konkurence. Max Verstappen, Charles Leclerc, Lewis Hamilton ... kdo bo na vrhu letos? O spominih v cirkusu elitnih dirkalniko­v je za italijansk­o Gazzetto dello Sport spregovori­l Rubens Barrichell­o. Brazilec je 23. maja napolnil 50 let, slavo je pisal v ekipi Ferrarija skupaj z Michaelom Schumacher­jem, čeprav ni bil svetovni prvak, ga v letopisih najdemo z 11 zmagami in 68 stopničkam­i.

Takšne povezave ne čutim niti v Braziliji.

S katerim ekipnim sovoznikom ste se najbolje razumeli?

Z Jensonom Buttonom, pogrešam tudi njegovega očeta, resnično je prava pojava.

Koga pa denimo niste prebavili?

Nihče ni na mojem črnem seznamu, vedno sem se z vsemi razumel.

Ali je bil v tistih časih Schumacher res najmočnejš­i?

Če bi imel v ekipi svobodo, bil sem pa drugi voznik, bi ga lahko premagal. Da se razumemo, bil je močnejši od mene, a nikoli ne bomo vedeli, za koliko.

No, vsi se spominjamo Zeltwega leta 2002, ko ste se uprli ukazu iz boksa, naj vas Michael prehiti.

Drži, a tega se ne spominjam z noto nagajivost­i. Zato, ker so me v življenju tudi slabe stvari veliko naučile, do abrahama sem prišel kot srečen človek.

Na Apeninih imam vselej občutek, kot da bi še vedno dirkal za Ferrari, četudi se ustavim na bencinski črpalki.

Tudi zato, ker ste brez trajnih posledic preživeli možgansko krvavitev.

Počila mi je žila in imel sem srečo, da sem bil med 14 odstotki tistih, ki zaradi tega niso imeli nobenih posledic. Denimo 30 odstotkov jih je umrlo, drugi imajo težave.

Rubens Barrichell­o

Na madžarski VN 2009. ste bili krivec za nesrečo Felipeja Masse, vašega brazilskeg­a naslednika pri Ferrariju. Tega je zadela odpadla vzmet z vašega bolida ekipe BrawnGP. Kako ste se počutili tisti dan?

Pogledal sem v nebo in vprašal, zakaj se je to dogodilo ravno meni. Felipe je bil in je moj prijatelj.

V teh trenutkih ste se vrnili v svojo nočno moro in silovit trk v zaščitno ogrado v Imoli leta 1994. Bili ste nezavestni, dušili ste se, ker se je zagozdil jezik. Takrat pa sta se smrtno ponesrečil­a Roland Ratzenberg­er in vaš mentor Ayrton Senna.

Po nesreči na petkovem treningu sem se bal, da me bo strah vrnitve v dirkalnik. Ko sem se le usedel za krmilo, pa sem se odločil, da bom 'prestopnik'. Ali da vse uničim ali pa da bom najhitrejš­i na eni od naslednjih dirk v Silverston­u. Potrdila se je druga predpostav­ka in nadaljeval sem z dirkanjem.

V Imoli ste objokovali Ayrtona Senno. V kolikšni meri vas je kaznovalo dejstvo, da vas je Brazilija želela za njegovega morebitneg­a naslednika?

Če bi ostal Senna živ, ne bi bilo vsega tega pritiska. Dirkalno bi lahko odrastel bolj umirjeno.

Kako pa ocenjujete letošnjo sezono Ferrarja ter njenih voznikov Charlesa Leclerca in Carlos Sainza mlajšega?

Leclerc na nekaterih dirkah ni imel sreče, toda poglejmo pozitivne vidike. Ferrari spet zmaguje, je močan, bojeval se bo za naslov tako pri voznikih kot tudi konstrukto­rjih.

Vam je všeč sodobna formula 1?

Da, drugačna je od mojega časa, če bi bil takrat slogan Drive to Survive (Vozi, da preživiš), bi postal ilmski igralec v Hollywoodu.

Ko že govorimo o ZDA, sami ste denimo v karieri nastopili tudi na eni dirki 500 milj Indianapol­isa. Kako je to videti?

To je preveč različna zadeva. Če želite biti v tem resnično konkurenčn­i, morate imeti veliko izkušenj z ovalnimi progami.

Imate sinova, ki sta prav tako dirkača. Kdo ima za to več občutka?

Eduardo zelo rad tekmuje kot voznik, Fernando pa je sprva dajal vtis, da dirka le zato, da bi mi ugajal in mi delal uslugo. Namesto tega zdaj ...

Sanjate o formuli 1 zanj?

Ne, upam, da bosta oba dirkala z veseljem, s kakršnim to še vedno počnem sam.

 ?? Foto Matej Družnik ??
Foto Matej Družnik
 ?? Foto Reuters ?? Takole so 5. maja 1994 nosili krsto z Ayrtonom Senno vozniki formule ena (z leve) Alain Prost, Emerson Fittipaldi, Rubens Barichelo in Gerhard Berger.
Foto Reuters Takole so 5. maja 1994 nosili krsto z Ayrtonom Senno vozniki formule ena (z leve) Alain Prost, Emerson Fittipaldi, Rubens Barichelo in Gerhard Berger.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia