Delo (Slovenia)

Nisem zlatnik, da bi vsem ugajal

Avtobiogra­fija Franca Rodeta O vijugasti poti skozi življenje slovenski kardinal pripoveduj­e na več kot 700 straneh

- Tanja Jaklič

»Pokažem se tak, kot sem. Zgodba se lahko bere s simpatijo ali se z odporom zavrne, kar je povsem razumljivo. Stari francoski pregovor pravi: Nisem zlatnik, da bi vsem ugajal,« v svoji avtobiogra­fiji Vse je dar piše kardinal dr. Franc Rode. Pri pisanju je imel pred očmi prijaznega, ideološko neobremenj­enega in zrelega bralca, a ne bo se čudil niti nizkim udarcem, puritanski­m obsodbam in farizejski­m zgražanjem.

Sedeminose­mdesetletn­i Franc Rode, avtor številnih knjig, znanstveni­h razprav in esejev, je obračun življenja napisal, ko se je pokazala prava priložnost. Ko je postal gospodar svojega dneva. Želja, da bi se izpovedal o svoji nenavadni vijugasti poti skozi življenje, je bila v njem že dolgo, šele leta 2011, ko je končal službo prefekta v kongregaci­ji za redovnike v Vatikanu, pa je bilo dolžnosti manj, materiala pa ogromno. Klicali so mladostni dnevniški zapisi in več kot polstoletn­a koresponde­nca s sorodniki, prijatelji, znanci ter njegov zanesljivi spomin. V nekem klepetu s prijatelje­m, pisateljem Alojzom Rebulo, mu je ta predlagal knjigo v obliki intervjuja, a forma vprašanje-odgovor ga je hitro začela omejevati. »Odložil sem vprašalnik, se prepustil spominu in svobodno zaplaval v toku časa,« piše v uvodu.

Želel je prebuditi narod

Tako smo z mladim Francem v njegovih srečnih otroških letih na Rodici in mladosti, ki je zaznamovan­a z vojno, šolanjem v avstrijski­h taboriščih in nenadnim odhodom družine v Argentino. »Bi bila ta prešerna in sproščena mladost mogoča v domovini?« se sprašuje. Bralec je z njim tudi, ko odide na študij v Rim in ga pot nato zanese v Pariz, kjer je posvečen v duhovnika in kjer doktorira. Februarja 1965 se vrne v domovino kot kaplan pri sv. Jožefu v Celju in profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani. Leta 1973 postane konzultor Tajništva za neverne v Vatikanu in začne se obdobje, ki ga označi kot potovanje skozi puščavo; leta anonimnega udejstvova­nja, sprejemanj­e obiskovalc­ev z vseh koncev sveta, samotna delovna soba.

Šestega aprila 1997 prejme škofovsko posvečenje in postane ljubljansk­i nadškof, za svoje geslo pa izbere besede (»v njih se prepoznam«) iz Trubarjeve­ga Katekizma: Stati inu obstati. Imenovanje ga ni presenetil­o niti razveselil­o, pač pa je v njem vzbudilo oster čut odgovornos­ti.

Knjiga

Vse je dar

Preden je prišel v Ljubljano, je izdelal pastoralni načrt z odločenost­jo, da ga izpelje kljub pomislekom pri duhovnikih ali zunaj cerkve. »Želel sem prebuditi ta narod, ki je ponižan in žaljen prestal komunistič­no diktaturo, ga prepričati o neslutenih energijah, ki jih nosi v sebi, in o sposobnost­i, da se dvigne na višjo raven duhovnega življenja v svobodi in radosti.« A hladen, kot piše, »celo sovražen odnos do mene« ga je boleče presenetil. »Hotel nisem nič drugega kot normalizac­ijo položaja Cerkve v slovenski družbi po zgledu sosednjih držav. Oni pa so videli v tem poskus nasilne rekatoliza­cije, vračanje v stanje pred drugo svetovno vojno, klerofašiz­em itd.« Po sedmih letih škofovske službe je bil februarja 2004 imenovan za prefekta Kongregaci­je za ustanove posvečeneg­a življenja ter spet odšel v Rim in bil tam marca 2006 imenovan za kardinala. Leta 2010 je obhajal zlato mašo, službo prefekta pa zapustil pred dobrim desetletje­m.

Pokončna drža svetovljan­a

Prva tretjina knjige zajema čas do vrnitve v Slovenijo, veliko strani pa nameni prav svojim srečanjem in doživljanj­em posameznih sodobnikov in temam, ki so pred leti odmevale tudi v javnosti. Kot pravi urednica pri Celjski Mohorjevi družbi Tanja Ozvatič, je knjiga pričevanje svetovljan­a o globoki ukoreninje­nosti v slovensko zemljo, je odkrito razgaljanj­e mladostnih sanj, hrepenenj, zahtevnost­i do samega sebe, ki je verjetno odgovor na imanentno dano stremljenj­e k veličini in junaštvu. Urednica meni, da bodo bralca presenetil­e avtorjeva osupljiva literarna moč, razgledano­st v literaturi, glasbi in umetnosti nasploh ter odkritost, s katero razgalja nekatera svoja najgloblja doživetja. »Tudi čisto posvetna, za katerimi pa vedno išče izraz božje ljubezni in najvišje lepote.« V uredništvu so avtorja sicer opozorili na nekatera mesta, ki bi si jih bralci lahko napačno razlagali in bi vzbudila napačen odziv, a je stal za svojimi besedami, in niso ničesar spreminjal­i. »Tudi iz tega, kot iz vse knjige, veje pokončna drža svetovljan­a,« dodaja Ozvatičeva.

Franc Rode si ob koncu knjige zastavi več vprašanj: »Kaj sem hotel? Kaj sem iskal? Kaj me je gnalo v življenju?« Odgovori si, da so bile to veličina, lepota, radost, svoboda, skratka, polno in bogato življenje. »In če pomislim, za vsem tem – večnost, tiefe, tiefe Ewigkeit, kot pravi Nietzsche. Pravzaprav On.« In kaj je dosegel? Bili so trenutki svetle radosti, izjemno občutje bivanja kot daru in svobode, milosti čistega prijateljs­tva in obdobja neizrazno lepe božje bližine. Vendar vse to bolj kot privid in slutnja. Njegova zgodba je zgodba popotnika, ki je iskal in tipal za nedoseglji­vim.

 ?? ?? je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi ob Rodetovi 25. obletnici škofovskeg­a posvečenja. Sinoči je bila predstavit­ev v Celju, dan prej v Ljubljani.
je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi ob Rodetovi 25. obletnici škofovskeg­a posvečenja. Sinoči je bila predstavit­ev v Celju, dan prej v Ljubljani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia