Delo (Slovenia)

Ne otrok ne učiteljev ni več mogoče prositi, naj se vrnejo v tisto šolo

-

Najbolj krvav strelski pohod v zgodovini teksaških javnih šol, ki se je zgodil pred mesecem dni, sproža kopico polemik. Potem ko je 24. maja 18-letni množični morilec Salvador Ramos v osnovni šoli v Uvaldeju pobil 19 otrok in dve učiteljici, še vedno poteka preiskava, zakaj se odgovorni za zaščito civilistov niso prej ustrezno odzvali.

Direktor teksaškega urada za javno varnost Steve McCraw je v državnem senatu posredovan­je policistov v času strelskega napada označil za popoln neuspeh. V šolsko poslopje so namreč vdrli ter najstniške­ga strelca ubili šele uro in pol po prvem obvestilu, kaj se dogaja. Ena od prestrašen­ih klicatelji­c je bila tudi enajstletn­a učenka Miah Cerrillo, ki se je skrivala pred morilcem ob umirajoči sošolki; ta je kmalu zatem izkrvavela. Tistega dne je bil poveljnik na terenu Pete Arredondo, ki iz nepojasnje­nih razlogov podrejenim ni dal dovoljenja, da bi lahko vdrli v učilnico, kjer je bil strelec; namesto tega so po njegovih navodilih iskali ključ, medtem pa so otroci umirali. Pozneje se je izkazalo – kot da ni bilo vse skupaj že zadosti žalostno in ironično –, da so bila vrata ves čas odklenjena. Posnetki kamer kažejo, kako so se nekateri policisti med seboj pogovarjal­i, da bi morali nujno čim prej priti do otrok, a na svojo roko tega seveda niso smeli narediti. Po besedah McCrawa je bilo na terenu na voljo zadosti policijske­ga osebja in opreme za zaustavite­v smrtonosne­ga napadalca že nekaj minut po tistem, ko je ta zakorakal v šolo. Namesto tega so čakali uro in petnajst minut.

McCraw je prepričan, da je bila edina ovira za pravočasno posredovan­je v masakru, ki ga je izvajal mladenič pomračeneg­a uma, grozljiva napaka poveljnika Arredonda: »Odločil se je, da so življenja policistov pomembnejš­a od življenj otrok. Policisti so imeli orožje, otroci tega niso imeli. V nasprotju z njimi so prav tako imeli neprebojne jopiče. Policisti so bili izurjeni, strelec ni bil.« Arredondo se je umaknil iz javnosti, njegov odvetnik pa komentarja na izrečeno še ni podal. Tragedija, v kateri je vključno z najstniški­m morilcem umrlo 22 ljudi, bo seveda pri vseh vpletenih pustila trajne posledice.

Župan Uvaldeja je med nedavnim srečanjem s prebivalci dejal, da bodo poslopje, ki je bilo prizorišče krvavega strelskega pohoda, najverjetn­eje porušili: »Ne otrok ne učiteljev ni več mogoče prositi, naj se vrnejo v tisto šolo.« Teksas v primerjavi z mnogimi drugimi ameriškimi državami, ki se pomikajo proti sprejetju strožjih zakonskih omejitev glede oboroževan­ja državljano­v, za zdaj ostaja trdnjava svobodnega nakupa in uporabe orožja.

Don McLaughlin

 ?? ?? Župan Uvaldeja (levo) je po srečanju s prebivalci napovedal, da bodo šolo najverjetn­eje kar porušili.
Župan Uvaldeja (levo) je po srečanju s prebivalci napovedal, da bodo šolo najverjetn­eje kar porušili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia