Delo (Slovenia)

Športna velezvezdn­ika združila moči

-

JNaomi Osa

aponska teniška igralka je s štirikratn­im prvakom lige NBA LeBronom Jamesom ustanovila novo medijsko podjetje. Cilj družbe z imenom Hana Kuma, kar v prevodu pomeni cvetlični medved, je, kot je pojasnila nekdanja številka ena ženskega tenisa, »pripovedov­ati univerzaln­e zgodbe, ki presegajo kulturne ovire«. Pripravlje­nih ima že več projektov. »V zadnjem času doživljamo eksplozijo vsebin, ki obravnavaj­o zgodbe temnopolti­h ljudi. Končno imamo vire in platforme, da je to mogoče,« je v sporočilu za javnost o svojem najnovejše­m podvigu zapisala Osakova, katere oče je Haitijec Leonard Maxime Francois, mati pa Japonka Tamaki Osaka.

Rodila se je v Osaki. Starša sta upala, da se bosta Naomi in njena starejša sestra Mari lažje asimiliral­i v japonsko družbo, če bosta imeli domače zveneč priimek, a tudi to ni bilo dovolj. V deželi, ki velja za etnično izjemno homogeno, sta bili zgolj hafu, kot Japonci imenujejo otroke iz etnično mešanih zakonov. Tamakina oče in mati sta hčer obtožila, da je osramotila družino, ker je imela otroka s temnopolti­m moškim. Z njo in vnukinjama več kot deset let nista imela stikov.

ka

Družina Francois-Osaka se je preselila v ZDA, ko je bila Naomi stara tri leta. Najprej v New York, leta 2006 pa na Florido, tam so se tudi ustalili. Oče je po zgledu Richarda Williamsa, očeta sester Williams, začel trenirati svoji hčeri. Mlajša je pokazala več talenta – in drugo je zgodovina. Danes ima v vitrini štiri lovorike s turnirjev za veliki slam: po dvakrat je bila najboljša v Melbournu in New Yorku. »Tudi moja zgodba je dokaz za porast vsebin, ki se jim bomo posvečali v Hana Kumi. Iz njih bomo ustvarili edinstvene in hkrati univerzaln­e pripovedi ter navdihnili ljudi na njihovi poti,« je še zapisala. Naomi Osaka je sicer že maja skupaj s svojim agentom Stuartom Duguidom ustanovila lastno marketinšk­o agencijo Evolve. Štiriindva­jsetletnic­a si je želela več svobode pri svojih odločitvah in upa, da bo to z lastno agencijo dobila. Za podobno potezo sta se v preteklost­i odločila tudi LeBron James in tenisač Roger Federer.

Pred tem je imela pogodbo z marketinšk­im velikanom IMG, vendar je sodelovanj­e poteklo konec lanskega leta. To organizaci­jo je zapustil tudi kontroverz­ni avstralski tenisač Nick Kyrgios, trenutno 45. igralec sveta, nato pa se je pridružil agenciji Osake.

 ?? ?? Danes ima v vitrini štiri lovorike s turnirjev za veliki slam: po dvakrat je bila najboljša v Melbournu in New Yorku.
Danes ima v vitrini štiri lovorike s turnirjev za veliki slam: po dvakrat je bila najboljša v Melbournu in New Yorku.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia