Delo (Slovenia)

V Playboyevi graščini napadel najstnico

-

ABilla Cosbyja

meriškega komika je v preteklost­i več kot 50 žensk obtožilo spolnega napada. Leta 2018 je bil obsojen na tri do deset let zapora, ker je na svojem domu leta 2004 omamil in zlorabil žensko, kljub temu pa je lani po skoraj treh letih odkorakal na prostost, ko je sodbo razveljavi­lo vrhovno sodišče v Pensilvani­ji.

V zasebni tožbi proti 84-letnemu igralcu, ki jo je na kalifornij­skem sodišču v Santa Monici zaradi spolnega napada vložila Judy Huth, ga je porota zdaj spoznala za krivega. Takrat 16-letno Huthovo je leta 1975 spolno zlorabil v zloglasni Playboyevi graščini, Huthovi, ki ima danes 64 let, pa mora plačati 500.000 dolarjev odškodnine. Tožbo je Huthova vložila že leta 2014, postopek pa se je vlekel zaradi njegovih drugih sodnih procesov. Huthova je trdila, da jo je s še eno mladoletno prijatelji­co pripeljal v graščino, jo zvabil v eno od spalnic in se ji vsilil. Ko se je upirala, jo je prisilil, da ga je spolno zadovoljil­a. V solzah je pričala, da se je po dogodku počutila »noro, prevarano in neumno«, njeni odvetniki pa so kot dokaz predložili fotograijo Cosbyja in Huthove, posneto v graščini.

Cosby na sojenje ni prišel, njegovi odvetniki pa so kot dokaz obrambe pokazali pričanje njegovega nekdanjega dobrega prijatelja in lastnika graščine Hugha Hefnerja, ki je leta 2016 izjavil, da bi bilo »zelo nenavadno«, da bi v graščino dovolili mladoletni­m dekletom. Cosbyja so milijoni televizijs­kih gledalcev po vsem svetu vzljubili kot prijaznega družinskeg­a očeta, zdravnika Cliffa Huxtabla v humoristič­ni nadaljevan­ki The Cosby Show. Slovel je kot vzor ameriškega očeta, a desetletja kasneje vidimo, da je bil vse prej kot to.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia