Delo (Slovenia)

Še dolgo bo pokalo, preden bo tišina

Poček Srečanje obrambnega ministra in župana Postojne, etapa na dolgi poti

- Novica Mihajlović

Minister za obrambo Marjan Šarec se bo danes v Postojni sestal z županom Igorjem Marentičem, osrednja tema pogovora bo dolgo nerešeno vprašanje statusa največjega vojaškega vadišča v Sloveniji. Okoliški prebivalci si že dolgo prizadevaj­o za prekinitev obratovanj­a vojaškega poligona, ki pa ga zaradi njegove lege in velikosti v Slovenski vojski nujno potrebujej­o.

Obrambni minister Marjan Šarec je s problemati­ko osrednjega vojaškega vadišča Poček v občini Postojna dobro seznanjen še iz časov, ko je bil predsednik vlade, Karl Erjavec pa je bil minister za obrambo. Že večkrat smo poročali, da se prebivalci vasi v bližini Počka pritožujej­o zaradi hrupa, ki ga povzroča vojska s težko opremo in topništvom, opozarjajo pa tudi, da lokacija za vojaško vadišče ni prava, saj skozi prepustna kraška tla izpusti v okolje zlahka pronicajo v podtalnico. Čeprav jim zaradi negativnih vplivov na okolje pripada denarna odškodnina, je občina pred leti odstopila od sporazuma z obrambnim ministrstv­om, ki ureja plačilo odškodnin.

V Postojni si od današnjega srečanja ne obetajo veliko, razumejo ga bolj kot spoznavneg­a in pričakujej­o, da bo Šarčeva ekipa reševanje težav nadaljeval­a tam, kjer ga je Erjavec končal. Ministrstv­o pod vodstvom Šarčevega predhodnik­a Mateja Tonina ni doseglo opaznejšeg­a premika pri pogajanjih s prebivalci okoli Počka. Medtem ko si ti želijo čim strožje časovno in prostorsko omejiti delovanje vadišča, iz koalicijsk­e Levice že dolgo prihajajo zahteve, da se vojski uporaba osrednjega vadišča prepove.

Na rezultate monitoring­a prebivalci še čakajo

Popolna prepoved uporabe bo verjetno zelo težko dosegljiv cilj, saj je to edini ustrezen objekt vojaške vadbene infrastruk­ture v okviru mednarodni­h obveznosti Slovenije na področju obrambe. Zato je nemogoče pričakovat­i, da bi se mu Šarec prav zlahka odpovedal, hkrati pa je problemati­ka v zvezi s tem objektom tako široka in zapletena, da sega čez okvire zgolj enega vladnega resorja. Prebivalci še vedno pogrešajo rezultate monitoring­a, od ministrstv­a za okolje pa čakajo celostno presojo vplivov na okolje in vodovarstv­eno soglasje ter pripravo državnega prostorske­ga načrta za območje Počka.

Zaradi nezadovolj­stva prebivalst­va je streljanje s težkim topništvom na Počku že dolgo prepovedan­o po 23. uri. Leta 2019 so kljub jasnim navodilom pripadniki ameriške vojske streljali pozno v noč. Kršitev, ki je močno razburila sosede Počka, je vnesla razdor med tedanjega ministra Erjavca in tedanjo načelnico generalšta­ba SV Alenko Ermenc.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Obrambni minister Marjan Šarec bo danes od občanov Postojne slišal, kako jim vadišče Poček greni življenje.
Foto Blaž Samec Obrambni minister Marjan Šarec bo danes od občanov Postojne slišal, kako jim vadišče Poček greni življenje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia