Delo (Slovenia)

Od šest do deset otrok na leto ima pozitiven test

Zgodnje odkrivanje redkih bolezni Možnosti za dobro, kakovostno in hitro neonatalno presejalno testiranje skoraj neomejene

- Anja Intihar

Zgodnje odkrivanje redkih bolezni lahko odločilno vpliva na kakovost življenja novorojene­ga otroka in njegove družine. Nemalokrat je celo ločnica med življenjem in smrtjo, zato so presejalni testi novorojenč­kov pomemben razvojni korak v odkrivanju (redkih) bolezni. Slovenija je na področju zgodnjega odkrivanja redkih bolezni med najuspešne­jšimi državami v Evropi, obeta se tudi širitev programa presejanja novorojenč­kov, po katerem bodo ob rojstvu presejali še več bolezni. Osemindvaj­seti junij je mednarodni dan presejalne­ga testiranja novorojenč­kov.

V Sloveniji pri vseh novorojenč­kih izvajajo različne presejalne preiskave, tudi testiranje na številne vrojene bolezni iz odvzete kapljice krvi, ultrazvočn­i pregled kolkov in presejalni pregled sluha (TEOAE) z metodo kratkotraj­nega zvočnega sevanja. Spremembe pri zdravljenj­u težkih bolezni so velike, a veliko dela strokovnja­ke še čaka.

Predstojni­k Kliničnega oddelka za otroško, mladostniš­ko in razvojno nevrologij­o na Pediatričn­i kliniki UKC Ljubljana Damjan Osredkar je pred mednarodni­m dnem presejalne­ga testiranja novorojenč­kov opozoril na pomembnost razvijanja novih zdravil za zdravljenj­e težjih bolezni, saj marsikater­i otrok tako lahko živi povsem običajno življenje. »Od presejalne­ga programa si obetamo, da bomo bolezen odkrili že v obdobju, ko znakov še ni pokazala. Če začnemo otroka zdraviti v res zgodnjem obdobju, so možnosti za normalno življenje zelo velike,« je dejal Osredkar. Velik korak k obravnavi

otrok s težko boleznijo so naredili z vzpostavit­vijo multidisci­plinarnega tima, v katerega so vključeni različni strokovnja­ki. S tem so celotno obravnavo otrok obrnili na glavo. Danes malčka, pri katerem sumijo, da gre za bolezen, sprejmejo za dva dni, specialist­i pa na enem mestu opravijo vse preiskave iz enega vzorca krvi. V preteklost­i so starši begali od enega zdravnika do drugega, obravnave so se dogajale na različnih koncih, kar je bilo naporno tako za otroka kot starše. Tudi vzpostavit­ev registra težkih bolezni je velik korak naprej, končno je jasno, koliko je bolnikov in kakšne genske lastnosti nosijo otroci. »V preteklost­i smo otroke zdravili predvsem kurativno, zdaj pa se vse skupaj razvija v čimprejšnj­o preventivo, zgodnje odkrivanje in pomoč ter s tem preprečeva­nje posledic bolezni,« je pojasnil Damjan Osredkar.

Mala kaplja krvi

Na Kliničnem inštitutu za specialno laboratori­jsko diagnostik­o izvedejo približno 250.000 preiskav na leto, od tega jih je približno 20.000 namenjenih novorojenc­em (odvzamejo približno sto vzorcev na dan). Od odvzema vzorca do izvida načelno ne mine več kot teden dni. Vse preiskave se opravijo iz nekaj kapelj krvi, ki jih novorojenc­u odvzamejo v porodnišni­ci od 24 do 72 ur po porodu. Vodja laboratori­ja za presejanje novorojenc­ev na

Kliničnem inštitutu za specialno laboratori­jsko diagnostik­o UKC Ljubljana Barbka Repič Lampret je pojasnila, da pri novorojenc­ih opravljajo diagnostik­o za 18 bolezni presnove. Določen del vzorcev zahteva ponovni odvzem, ker rezultati odstopajo od pričakovan­ih. Za to je lahko več vzrokov – slab odvzem, nepravilno označena ali kontaminir­ana kartica, fiziološki vzroki, saj pri novorojenč­kih presnova še ni optimalna. V tem primeru odvzem ponovijo. »Bolezen potrdimo pri šestih do desetih novorojenč­kih na leto, kar je manj kot promil. V velik večini primerov se tudi potrditven­i test izkaže za negativen,« je Barbka Repič Lampret pomirila starše. V Sloveniji je zelo malo otrok, rojenih na domu, zato ne predstavlj­ajo velike težave za presejalni program. V večini primerov gredo tudi ti novorojenč­ki na pregled v porodnišni­co, kjer jim odvzamejo vzorec za presejalno testiranje. Če pa se starši z otrokom v porodnišni­ci ali pri pediatru ne oglasijo, kar je zelo redko, tega vzorca v laboratori­j ne dobijo.

• Pri odkrivanju redkih bolezni smo med najuspešne­jšimi v EU.

• Velik korak narejen z vzpostavit­vijo multidisci­plinarnega tima.

• Vse preiskave opravijo iz nekaj kapelj krvi.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Z načrtovano širitvijo programa presejanja novorojenč­kov bodo ob rojstvu poskušali odkriti še več morebitnih bolezni, ki v tem obdobju še ne kažejo svojih znakov.
Foto Blaž Samec Z načrtovano širitvijo programa presejanja novorojenč­kov bodo ob rojstvu poskušali odkriti še več morebitnih bolezni, ki v tem obdobju še ne kažejo svojih znakov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia