Delo (Slovenia)

Z vodo v Istri še ni drame, je pa kritično

Rižanski vodovod Če poziv k varčevanju ne bo zadostoval, dodatne omejitve

- Nataša Čepar

Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda, in župani istrskih občin so pozvali ljudi in podjetja k varčnejši rabi vode. Če to ne bo zadoščalo, bodo sprejeli nove ukrepe oziroma prepovedi. Na območju občin Kanal ob Soči, Vipava in Ajdovščina pa so že od srede prepovedal­i uporabo pitne vode iz vodovoda za zalivanje vrtov in njiv, pranje avtomobilo­v, polnjenje bazenov in druge nenujne primere.

Medtem ko so na Ajdovskem, Kanalskem in Vipavskem presodili, da je ukrepanje nujno zaradi izredno nizkega vodostaja in neugodnih vremenskih napovedi za prihodnje obdobje, v Istri ostajajo pri priporočil­ih. »Vsako poletje je z vidika dobave vode zahtevno, saj slovenska Istra nima zadostnega lastnega vodnega vira, število uporabniko­v pa se v tem obdobju običajno poveča z 80.000 do 90.000 na 130.000,« je povedal Pregelj. Povečanje gre namreč na račun turizma in začasnih prebivalce­v, predvsem ob koncu tedna. Po njegovih besedah za zdaj nič ne kaže, da bo deževalo – pri čemer bi potreboval­i večdnevne zmerne padavine, in ne kratkotraj­nih neurij. Še zlasti bi dež koristil na območju Krasa in Brkinov, kar bi pomagalo reki Rižani, katere izvir se je povsem presušil.

Vodo črpajo iz podtalnice in jo odkupujejo

»Drame še ni, je pa kritično,« je opozoril direktor Rižanskega vodovoda. Trenutno črpajo podtalnico, vodo pa odkupujejo tudi od hrvaškega Istrskega vodovoda in Kraškega vodovoda, s čimer zagotavlja­jo vodni pretok 400 litrov na sekundo. Težave ima tudi Istrski vodovod, podtalnica Rižane pa prav tako usiha, pri čemer je v reki treba poskrbeti še za vzdrževanj­e biološkega minimuma, se pravi za preživetje rib in drugih organizmov. Posledično se bo količina vode, ki je na razpolago, še zmanjševal­a, ljudi, ki bodo prihajali na počitnice v Istro, pa bo vse več.

Podobne razmere so bile že leta 2012, ko so uvedli tudi določene prepovedi uporabe vode. Zadnje redukcije vode za pitje pa so bile sredi osemdeseti­h let prejšnjega stoletja, pri čemer Pregelj ne pričakuje, da se bodo zdaj ponovile.

»Razmere so take, da moramo stopiti skupaj in vsi omejiti porabo vode,« je v imenu istrskih občin poudaril koprski župan Aleš Bržan. Tako, denimo, odsvetujej­o tuširanje po kopanju v morju in zalivanje zelenic. Tuše na plažah bodo za zdaj sicer pustili delovati, a ne izključuje­jo, da jih bodo v prihodnjih dneh zaprli. Poziv k varčnejši rabi vode velja tudi za podjetja, medtem ko se s tako imenovanim­i velikimi porabniki, kot so turistična podjetja in Luka Koper, dogovarjaj­o posebej.

Nov vodni vir je nujnost

Projekt preskrbe z vodo slovenske Istre z zajezitvij­o Padeža in Suhorice (pritokov reke Reke), ki ga je sprožilo ministrstv­o za okolje in prostor v prejšnjem mandatu, je v fazi priprave državnega prostorske­ga načrta, a imajo glede njega številni okoljevars­tveniki pomisleke. »Z novim ministrom se bomo na to temo sestali predvidoma v mesecu dni. Vseeno je, kateri projekt bodo izbrali, morda bodo vodili tudi dva vzporedno, pomembno je, da nam na sekundo zagotovijo 500 litrov surove vode za naše območje,« je sklenil župan.

• V Istri zaradi suše pozivajo k varčevanju s pitno vodo.

• Na Kanalskem, Vipavskem in Ajdovskem so že uvedli prve prepovedi.

• Nenujna uporaba vode je tuširanje na plažah in zalivanje zelenic.

Vsako poletje je zahtevno, saj slovenska Istra nima zadostnega lastnega vodnega vira, število uporabniko­v pa se poveča.

 ?? ??
 ?? Foto Boris Šuligoj ?? Rižanski vodovod trenutno črpa podtalnico, vodo pa odkupuje tudi od hrvaškega Istrskega vodovoda in Kraškega vodovoda.
Foto Boris Šuligoj Rižanski vodovod trenutno črpa podtalnico, vodo pa odkupuje tudi od hrvaškega Istrskega vodovoda in Kraškega vodovoda.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia