Delo (Slovenia)

Kaj vse je vtkano v xinjianški bombaž

Zasuk Zahod je desetletja prenašal kršitve pravic kitajskih delavcev, zdaj pa noče ničesar, kar je bilo izdelano v Xinjiangu

- Zorana Baković

Tako kot je v davni preteklost­i svilna cesta določila obrise globalizac­ije, bo zdaj, kot se zdi, bombažna cesta označila kažipote deglobaliz­acije. Odkar je začel 21. junija v ZDA veljati nov zakon o preprečeva­nju prisilnega dela Ujgurov, imajo ameriški cariniki pravico in dolžnost ustaviti vsako blago, o katerem posumijo, da je povezano s kitajsko avtonomno pokrajino Xinjiang, da torej vsebuje (pa čeprav najmanjši) delček nečesa, kar so pod prisilo izdelale ujgurske roke.

Konkretno se to nanaša na xinjianški bombaž. Odkar se je daljnogled Zahoda pred nekaj leti usmeril proti človeškim pravicam Ujgurov oziroma, bolje rečeno, kršitvam njihovih pravic, smo videli vrsto dokumentar­nih posnetkov, na katerih je očitno, da morajo tam številni mladi ljudje oditi od doma in se kot obiralci preseliti na oddaljena bombažna polja. Nedavno smo na videoposne­tkih iz prevzgojni­h taborišč videli, kako so ujgurski kaznjenci prisiljeni izdelovati različne izdelke, namenjene izvozu. Vse to nas je seveda zelo pretreslo.

Problem je v tem, da nobenega Američana ali Evropejca dolgo ni kaj dosti zanimalo, od kod prihajajo bombažne majice, športni copati in druga oblačila, pod pretvezo te namerne ignorance, obogatene z dostopnimi cenami, pa so velike družbe brez slabe vesti v svoje znamke vtkale bombaž iz Xinjianga.

Znane družbe

»Sledi xinjianške­ga bombaža« so našli v majicah in srajcah Adidasa, Pume in Huga Bossa, in to celo po tem, ko so nemške družbe obljubile, da bodo svojo bombažno cesto preusmeril­e k drugemu viru te plemenite surovine. Hugo Boss je lani objavil, da njegovi »globalni standardi […] ne tolerirajo prisilnega dela«, Puma pa je še pred dvema letoma zatrdila, da »nima ne neposredni­h ne posrednih poslovnih odnosov z nobenim proizvajal­cem v Xinjiangu«.

Toda raziskoval­ci v zahodnonem­ških laboratori­jih so s pomočjo izotopne analize v teh izdelkih nedavno odkrili »odtise prstov« xinjianške­ga bombaža, s tem pa po vsej verjetnost­i tudi ujgurskih rok, tako da bi bilo bolj pošteno, če bi vse te znane družbe priznale, da ne morejo biti povsem prepričane, do katerega polja vodi vsaka bombažna nit, vtkana v njihove izdelke.

Dvajset odstotkov vsega bombaža, ki ga uporablja tekstilna industrija po svetu, prihaja iz Kitajske, od tega več kot 90 odstotkov iz Xinjianga. Tako imenovani kitajski bombaž je namreč večinoma xinjianški.

»Če bo obveljalo izvajanje tega zakona, bo to resno ogrozilo normalno sodelovanj­e med Kitajsko in ZDA ter globalne industrijs­ke in proizvodne verige,« je ob uveljavitv­i tega zakona opozoril tiskovni predstavni­k kitajskega zunanjega ministrstv­a Zhao Lijian. »Če bodo ZDA vztrajale pri tem, bo Kitajska uvedla korenite ukrepe, s katerimi bo zaščitila svoje pravice, interese pa tudi lastno dostojanst­vo.«

Cene navzgor

Kitajski mediji so opozorili na posledice takšnih omejitev, ki jih bodo občutili predvsem zahodni porabniki in vsi tuji proizvajal­ci. Odkar so začele ZDA lani preprečeva­ti uvoz izdelkov, ki vsebujejo xinjianški bombaž, so se cene te surovine v primerjavi z letom 2020 dvakratno povečale, so zatrdili v Global Timesu, kar negativno vpliva na celotno tekstilno industrijo v Aziji in na prizadevan­ja ameriške vlade, usmerjena k preprečeva­nju inflacije.

Poleg tega, je navedeno v omenjenem časopisu, prihaja iz Xinjianga skoraj polovica svetovne proizvodnj­e polisiliko­nov in ogromno paradižnik­a (leta 2019 kar 62,8 milijona ton, kar je pomenilo 35 odstotkov svetovne proizvodnj­e). Vendar se Kitajska lahko opre na svoj velikanski trg, saj bo ta lahko sprejel večinski del blaga, ki ne bo imel odprte poti v svet, zato je najpomembn­ejše vprašanje, koliko bo zakon o prepovedi xinjianške­ga bombaža v resnici pripomogel k prenehanju kršitev človekovih pravic Ujgurov.

Na to vprašanje je skoraj gotovo mogoče odgovoriti negativno, je pa dokaj jasno, da bo pritisk, ki ga izvajajo ZDA in številne organizaci­je za varstvo človekovih pravic, vplival na globlje razmišljan­je Evropejcev o lastni strpnosti do prisilnega dela, teptanja etničnih identitet in predvsem popolnega nespoštova­nja delavskih pravic. Lahko bi celo rekli, da je v minulih nekaj desetletji­h velik del Evropejcev z veseljem glasoval prav za vlade, ki so ohranjale tesne gospodarsk­e stike s Kitajsko, čeprav ni bila skrivnost, pod kakšnimi pogoji delajo in živijo kitajski delavci, od katerih rok je bilo odvisno bistvo tega sodelovanj­a. Celo ko ni šlo za prisilno delo, so bili delavci, ki so v glavnem prihajali z revnih podeželski­h območij, zaprti v tovarniški­h kompleksih, kjer so morali privoliti v vse pogoje, kot so šestdnevni delovni teden, deseturni delovnik in nobenega socialnega zavarovanj­a.

Tako bomo morali zdaj vsi stopiti na bombažno cesto, ki vodi v nasprotno smer od nekdanje svilne ceste. Čeprav ameriški predsednik Joe Biden razmišlja o odpravi carin na kitajsko blago, je pravzaprav tudi ta zakon, ki prepoveduj­e uvoz izdelkov iz Xinjianga, svojevrstn­a sankcija proti kitajski tekstilni industriji.

V Xinjiangu je trenutno nakopičene­ga tri milijone ton neprodaneg­a bombaža (kar je približno milijon ton več, kot bi bilo običajno za ta del leta), naslednje obiranje bombaža pa se bo začelo že čez tri mesece. Medtem ko se cene bombaža po svetu dvigajo v nebo, je xinjianški cenejši kot kdaj prej. Nihče ga ne kupuje. To hkrati pomeni, da bo tudi kitajska tekstilna industrija, ki je lani ustvarila za več kot 300 milijard dolarjev izvoza in znašala blizu 10 odstotkov celotnega kitajskega izvoza, zdaj v veliki meri trčila ob zid.

Edini problem v tej zgodbi je, da se tako spoštovanj­e človekovih pravic na Kitajskem ne bo prav nič spremenilo. Le da mi s tem ne bomo več ničesar imeli … ali skoraj ničesar, kajti bombažne ceste, kot se je pokazalo, niso tako vidne in premočrtne.

• V ZDA je začel veljati zakon o preprečeva­nju prisilnega dela Ujgurov.

• Bo sploh pripomogel k prenehanju kršitev človekovih pravic Ujgurov?

• V Xinjiangu je nakopičene­ga tri milijone ton neprodaneg­a bombaža.

 ?? Foto AFP ?? Tako imenovani kitajski bombaž je večinoma xinjianški.
Foto AFP Tako imenovani kitajski bombaž je večinoma xinjianški.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia