Delo (Slovenia)

Na beloruski fronti je še vedno napeto

Vojna v Ukrajini Lahko ruskim napadalcem priskočijo na pomoč tudi beloruski vojaki?

- Boris Čibej

Belorusija je od začetka posredno udeležena v ruski »posebni operaciji«, ki je včeraj potekala že 120. dan. Nove beloruske vojaške vaje ob meji z Ukrajino so spet obudile strahove, da se bo Minsk aktivno vmešal v vojno.

Poveljnik ukrajinske vojaške obveščeval­ne službe Kirilo Budanov je v sredo zatrdil, da trenutno ni nevarnosti, da bi njegovo državo napadla sosednja Belorusija. To, da na drugi strani meje znova potekajo desetdnevn­e mobilizaci­jske vojaške vaje, so seveda opazili tudi v Kijevu, a te niso uperjene proti Ukrajini, je prepričan ukrajinski generalmaj­or. V zadnjih dnevih so iz Belorusije prišle novice, da vojaki ob mejah z Ukrajino in članicama EU Litvo in Poljsko kopljejo obrambne rove, govornik ukrajinske­ga obrambnega ministrstv­a Oleksander Motuzjanik pa je včeraj povedal, da je glavna naloga beloruske vojske, ki je ob ukrajinsko mejo pripeljala tudi lesene makete tankov, izvidništv­o in krepitev zaščite meje.

Mobilizaci­jski potencial

»Nelegitimn­o vodstvo Belorusije še naprej zaostruje razmere zaradi domnevne grožnje iz Ukrajine in razširitve rusko-ukrajinski­h spopadov na njihovo ozemlje. Pod pretvezo teh izmišljoti­n pospešeno povečujejo svojo vojaško moč in utrjujejo belorusko-ukrajinsko mejo,« je včeraj izjavil ukrajinski general Oleksander Pavljuk, ki poveljuje obrambi prestolnic­e Kijev. Po njegovih besedah so v Belorusiji povečali število vojaških vaj, osvežili svoj »mobilizaci­jski potencial« in začeli razvijati sistem teritorial­ne obrambe. Nekdanji poveljnik ukrajinski­h mirovnih sil na Kosovu je pojasnil, da v Minsku načrtujejo ustanovite­v novega, južnega vojaškega okrožja, ki bo svoje delovanje usmerilo proti Ukrajini. Čeprav so beloruske oblasti dopustile, da je ruska vojska začela napad na Ukrajino tudi z njihovega ozemlja in tako postala udeleženka konflikta, je po prepričanj­u ukrajinske­ga generala v bližnji prihodnost­i sodelovanj­e beloruske vojske v agresiji proti Ukrajini malo verjetno. »Vendar ni izključeno,« je dodal.

Polkovnik Motuzjanik je pred dnevi povedal, da je ob ukrajinski meji zbranih približno sedem beloruskih bataljonov s 3500–4000 vojaki. »Zavedati se morate, da je tam tudi ruska vojska. Ne bom povedal, kako številna je, a tam je kar nekaj zaselkov, kjer so nastanjeni,« je dodal. Po njegovih besedah ima Belorusija zdaj okoli 60.000 pripadniko­v oboroženih sil, a jih hoče okrepiti še z 20.000 vojaki, zato zdaj aktivno rekrutira prebivalst­vo. Ker Belorusija zagotavlja Rusiji vso logistiko, ni izključeno, da bo Moskva kmalu spet poslala okrepitve tudi v to zavezniško državo. »A tega trenutno še nismo zaznali,« je dejal Motuzjanik.

Takšne razmere silijo poveljstvo ukrajinski­h oboroženih sil, da na območju blizu beloruske meje ohranja močno vojaško silo, ki bi bila bolj koristna v Doneški in Luganski oblasti, kjer zdaj dejansko potekajo spopadi. »Dobro se zavedamo, da lahko v trenutku, ko bomo naše enote umaknili s tega območja, začnejo novo ofenzivo. Tega sicer na kratki rok ni pričakovat­i, toda to fronto moramo vseeno ohraniti okrepljeno.«

V Kijevu so jezni na nekdanjo bratsko sovjetsko socialisti­čno republiko, ker je dovolila, da jih je z njihovega ozemlja napadlo okoli 30.000 ruskih vojakov, in ker agresorjem še vedno omogoča, da z beloruskih oporišč vzletajo njihovi lovci in bombniki ter da od tam izstreljuj­ejo rakete dolgega dometa. V beloruskih bolnišnica­h zdravijo ranjene ruske vojake, Ukrajincem pa gre v nos tudi to, da se agresorji oskrbujejo z gorivom v beloruski rafineriji v obmejnem mestu Mazir (po rusko Mozir). Zato je bilo v Kijevu že nekajkrat slišati pozive, da bi morali – tako kot zdaj ukrajinska vojska napada centre za vojaško oskrbo na ruskem obmejnem ozemlju – udariti tudi po Mazirju, kjer živi več kot 100.000 ljudi.

Včeraj je beloruska delegacija na forumu Ovseja na Dunaju obtožila Ukrajino, da stalno krši njen zračni prostor s preleti brezpilotn­ikov. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je pred enim tednom ponovil, da njegova država ne bo napadla Ukrajine. »Razen če prekoračij­o rdečo črto: prestopijo našo mejo ali napadejo rafinerijo v Mozirju, takšne nore ideje so celo imeli … Če bodo napadli Mozir, bomo udarili po Kijevu, ne da bi nam bilo treba vkorakati v Ukrajino,« je zagrozil Lukašenko.

• Beloruske vojaške vaje na ukrajinski meji.

• Strah pred aktivnim vmešavanje­m Minska v agresijo na Ukrajino.

• 120 dni vojne v Ukrajini.

 ?? Foto AFP ?? Ob ukrajinski meji naj bi bilo zbranih približno sedem beloruskih bataljonov s 3500–4000 vojaki.
Foto AFP Ob ukrajinski meji naj bi bilo zbranih približno sedem beloruskih bataljonov s 3500–4000 vojaki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia