Delo (Slovenia)

Hišica iz kart

- Barbara Zimic o energetski­h zablodah

Na začetku tega leta je minister za gospodarst­vo in podnebne politike iz vrst Zelenih Robert Habeck predstavil drzne načrte semaforske koalicije o razogljiče­nju Nemčije. Med vrsticami je dejal nekako tako: Izhodišča so katastrofa­lna, a z ekstremnim pospeškom bomo cilje do leta 2030 dosegli. Če so načrti o tem, da bo Nemčija v osmih letih naredila toliko kot v preteklih tridesetih letih, že takrat mejili na čudež, je v sedanjih razmerah jasno, da so nemški načrti izvedljivi le na papirju. Ruska invazija na Ukrajino, ki grozi, da bo postala stalnica v našem življenju, je energetske karte premešala na veliko škodo Nemčije.

Kako jih tudi ne bi, ko pa je nemška politika – odgovornos­t je tu na vseh strankah od CDU do SPD, pa delno tudi na Zelenih in liberalni FDP – svoje energetske načrte v celoti naslonila na poceni ruski plin. Ruski plin nemška gospodinjs­tva uporabljaj­o za ogrevanje, podjetja za proizvodnj­o, država pa je ruski plin predvidela kot energent, na katerem bo temeljil prehod na obnovljive vire energije. Elektrarne na premog so nadomeščal­e elektrarne na plin, s čimer je Nemčija poskušala

Ujeta v past odvisnosti od ruskih energentov, Nemčija zaganja najbolj umazane vire energije in se tako še bolj oddaljuje od svojih drznih ciljev.

izboljševa­ti bilance izpustov ogljikoveg­a dioksida, ki so se slabšale zaradi zapiranja jedrskih elektrarn. Oziroma, natančneje rečeno, Nemčija izpuste znižuje tako počasi, da bo leta 2030 v zrak izpustila skoraj tretjino več izpustov, kot bi jih po lastnih načrtih smela.

In to napoved je minister Habeck dal še pred izbruhom vojne v Ukrajini. Ob napovedani­h do pet let pomanjkanj­a in ekonomske krize le še nepopravlj­ivi optimisti menijo, da bo Nemčiji čudež uspel. Svojevrstn­a tragedija je, da je prav zeleni minister tisti, ki mora spet zaganjati najbolj umazane nemške termoelekt­rarne, ki jih poganja rjavi premog, graditi terminale za utekočinje­ni plin in podpirati črpanje nafte sredi morskih naravnih rezervatov na severu države. In da je predsednik CDU Friedrich Merz tisti, ki zagovarja podaljšanj­e obratovanj­a jedrskih elektrarn, ki jih je čez noč iz energetski­h načrtov Nemčije izbrisala nekdanja kanclerka in predsednic­a CDU Angela Merkel.

Seveda nihče ni mogel napovedati vojne v Ukrajini in njenih razsežnost­i, a nemški energetski načrti so že pred tem marsikje povzročali dviganje obrvi. Država se je odpovedala jedrskim elektrarna­m, ne pa z vidika izpustov toplogredn­ih plinov in prezgodnji­h smrti, ki jih ti povzročajo, močno spornim termoelekt­rarnam. Danes, ujeta v past odvisnosti od ruskih energentov, država zaganja prav najbolj umazane vire energije in se tako še bolj oddaljuje od svojih drznih ciljev. Še več, Nemci se po tem, ko so več let zaradi prav teh napačnih energetski­h politik plačevali daleč najdražjo električno energijo v Evropi, zdaj spopadajo še z grožnjo zaradi pomanjkanj­a plina. Vlada Olafa Scholza je za letos z ukinitvijo okoljske dajatve na energente gospodinjs­tvom obljubljal­a v povprečju 300 evrov prihranka na leto, realnost pa je zdaj takšna, da jim zaradi podražitev plina grozi okoli 2000 evrov dodatnih stroškov. Industriji, tej punčici očesa vsakokratn­e nemške vlade pa ustavljanj­e proizvodnj­e in odpuščanja.

Nemška energetska politika se je sesula kot hišica iz kart. In podobno se posledično dogaja tudi z okoljsko politiko. Tudi na področju mobilnosti. Draginja, pomanjkanj­e nekaterih ključnih surovin in velike težave v dobavnih verigah bodo onemogočil­e tudi drzne nemške načrte o 15 milijonih električni­h vozil na cestah do leta 2030. Minister za finance Christian Lindner ima zato še kako prav, ko nasprotuje prepovedi avtomobilo­v z motorjem na notranje zgorevanje v EU po letu 2035. Pred Nemčijo, Evropo in svetom so zelo nepredvidl­jivi časi. Že dolgo ne živimo več v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je svet preveval optimizem o koncu zgodovine. In v tako negotovih časih ni dobro graditi novih hišic iz kart, ki bi hitro bližajočo se krizo še podaljšale.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia