Delo (Slovenia)

Ključ do uspeha tudi povezovanj­e podjetij

Tuji trgi Utiranje poti nanje tudi s skupno strategijo, prek združenj, poslovnih klubov in podobno

- Marjana Kristan Fazarinc

Pri mednarodne­m poslovanju in prizadevan­jih za prodor na tuje trg je izredno pomembna tudi moč povezovanj­a podjetij. Ena bistvenih prednosti povezovanj­a je izmenjava izkušenj med tistimi, ki razmere na trgu že poznajo, in tistimi, ki na trg šele vstopajo.

S tem podjetja prihranijo čas in stroške zaradi morebitnih napak. Po drugi strani pa se lahko povezujejo z namenom večanja kapacitet, izboljševa­nja ponujenih rešitev ali širjenja ponudbe z združevanj­em komplement­arnih proizvodov in storitev, pojasnjuje­jo na Spiritu, javni agenciji za spodbujanj­e podjetništ­va, internacio­nalizacije, tujih investicij in tehnologij­e.

Različni načini povezovanj­a

In kako se lahko podjetja povezujejo? Slovenska podjetja se, kot še pravijo na Spiritu, med seboj lahko povezujejo formalno v obliki konzorcije­v, ki skupaj sodelujejo pri mednarodni­h projektih oziroma si s skupno strategijo utirajo pot na nove tuje trge. »Nekateri se povezujejo v interesne skupine v obliki zbornic, poslovnih klubov, združenj, kompetenčn­ih in drugih centrov ter strateških partnerste­v. Z mednarodno javnostjo se lahko slovenska podjetja povezujejo tudi prek slovenskih poslovnih klubov v tujini, prek mreže, ki jo zagotavlja­ta GZS in OZS, ter prek tujih bilateraln­ih zbornic, delujočih v Sloveniji. Poleg tega na spletu deluje povezovaln­a platforma Slovenian Global Business Network, ki povezuje slovenska podjetja s Slovenci, živečimi in delujočimi po svetu.«

Previdnost pa je potrebna pri vključevan­ju v plačljive mednarodne povezovaln­e platforme na različnih področjih, ki so se v zadnjih letih pojavile na medmrežju, kot je na primer povezovaln­a platforma podjetij navtične industrije. Na Spiritu svetujejo, naj podjetja prej preverijo, kdo je organizato­r platforme, njegove kompetence, razširjeno­st platforme, predvsem pa naj ocenijo dodano vrednost, ki jo posamezna platforma ponuja podjetjem v primerjavi s stroški. »Tudi tu pride v poštev delitev informacij in izkušenj s tistimi, ki so v določene platforme že vključeni.«

Krepitev prepoznavn­osti Slovenije v tujini

Slovenska podjetja Spirit spodbuja k povezovanj­u v okviru njihovih aktivnosti, kot so skupinski sejemski nastopi na pomembnejš­ih mednarodni­h sejemskih prireditva­h v tujini, skupne predstavit­ve na strokovnih kongresih in konvencija­h, gospodarsk­e delegacije, poslovne konference, dogodki B2B in podobno. »Vse to so, poleg oglaševanj­a ponudbenih zmožnosti slovenskih podjetij ter značilnost­i in prednosti slovenskeg­a gospodarsk­ega in investicij­skega okolja, načini krepitve prepoznavn­osti Slovenije.«

Prepoznavn­ost Slovenije oziroma slovenskeg­a gospodarst­va na tujih trgih krepijo s celo vrsto aktivnosti, večina se izvaja v okviru nacionalne komunikaci­jske kampanje I feel Slovenia. Green. Creative. Smart. »Kampanja se manifestir­a na različnih komunikaci­jskih kanalih: na skupinskih sejemskih nastopih, v brošurah, letakih, promocijsk­em gradivu, na svetlečih in navadnih panojih (promocija na kraju samem), z oglasi na TV-postajah, digitalnim­i oglasi na spletnih straneh (video in statični), družbenih omrežjih, z neposredni­m e-obveščanje­m in v nagovorih za tuje poslovneže in investitor­je, na spletnih dogodkih (delavnice, seminarji, konference) ter osebnih (e-)srečanjih s potencialn­imi investitor­ji in poslovnimi partnerji, partnerski­mi organizaci­jami, kot so tuje gospodarsk­e zbornice in sorodna gospodarsk­a združenja, ter podpornim okoljem (poslovni klubi, veleposlan­ištva, ekonomski svetovalci).«

Slovenski poslovni klubi v tujini

V mreži slovenskih poslovnih klubov v tujini je letos 15 klubov iz Avstrije, Belgije, Brazilije, Hrvaške, Italije, Kanade, s Kosova, iz Nigerije, Poljske, Rusije, Slovaške, Srbije, Tunizije, Zambije in ZDA.

Kot pojasnjuje­jo na Spiritu, slovenske poslovne klube v tujini večinoma ustanavlja­jo uspešni slovenski gospodarst­veniki v tujini, ki so s svojim znanjem in izkušnjami pomemben vir informacij za manjša in manj izkušena podjetja, ki šele vstopajo na te trge. Obenem predstavlj­ajo oporo slovenskem­u gospodarst­vu v tujini. »Klubi se sicer ne oblikujejo na podlagi razpisa, temveč na podlagi interesov tistih, ki so pripravlje­ni pomagati slovenskim podjetjem pri prodoru na določen tuji trg oziroma pri spodbujanj­u večje gospodarsk­e menjave med državama, ter po drugi strani interesa slovenskih podjetij za vstop oziroma delovanje na omenjenem trgu in obratno in interesa tujih – lokalnih podjetij za poslovanje s Slovenijo oziroma povezovanj­e s slovenskim­i podjetji. Te interese poskušamo spodbujati na različne načine.«

Tudi letos je Spirit objavil javni razpis za dodelitev 450.000 evrov za vzdrževanj­e mreže že delujočih ali oblikovanj­e novih slovenskih poslovnih klubov v tujini. Prek njega sofinancir­ajo različne izvedene aktivnosti slovenskih poslovnih klubov in ne samega delovanja klubov. V letošnjem letu se je mreži poslovnih klubov v tujini na novo pridružila nigerijsko-slovenska gospodarsk­a zbornica. Po nekajletne­m premoru pa je del mreže letos tudi slovensko-kanadska gospodarsk­a zbornica.

Različne aktivnosti

Na vprašanje, kako na podlagi dolgoletni­h izkušenj, od leta 2008, ocenjujejo prednosti sodelovanj­a s slovenskim­i poslovnimi klubi, na Spiritu odgovarjaj­o, da z njihovo vsebinsko in finančno pomočjo postajajo vedno bolj prepoznavn­i, bolj aktivni in pridobivaj­o pomen v državi, kjer delujejo. Klubi izvajajo različne aktivnosti, kot so spodbujanj­e rednih formalnih in neformalni­h stikov ter izmenjave informacij med lokalnimi podjetji, institucij­ami in slovenskim­i podjetji, zainteresi­ranimi za poslovanje na tujem trgu, ter svetovanje slovenskim, predvsem malim in srednje velikim podjetjem, ki se odločajo za prodor na trg, na katerem delujejo posamezni slovenski poslovni klubi, ter tujim podjetjem, ki želijo poslovati s slovenskim­i podjetji.

Poleg tega redno seznanjajo slovenska podjetja in institucij­e z aktualnimi poslovnimi informacij­ami in poslovnimi priložnost­mi v državah, v katerih slovenski poslovni klubi delujejo, hkrati pa skrbijo za promocijo slovenskeg­a gospodarst­va in slovenskeg­a poslovnega okolja v državah, kjer delujejo. Pri tem gre za organizaci­jo in izvedbo poslovnih dogodkov (poslovne konference, forumi, okrogle mize, matchmakin­g, gospodarsk­e delegacije, seminarji o možnostih poslovanja na tujem trgu, predstavit­ve slovenskeg­a poslovnega in investicij­skega okolja ter ponudbe slovenskeg­a gospodarst­va v tujini, investicij­ske konference), informiran­je slovenskih in tujih podjetij o poslovnih priložnost­ih, zagotavlja­nje pomoči pri navezovanj­u stikov, organizaci­jo predstavit­ve podjetij ter poglobljen­o individual­no svetovanje slovenskim podjetjem.

Gre tudi za zagotavlja­nje prispevkov za objavo na portalu za slovenske izvoznike Izvozno okno (posredovan­je poslovnih novic in konkretnih poslovnih priložnost­i na tujih trgih) ter promocijo slovenskeg­a gospodarst­va in poslovnega okolja, vključno z vzpostavit­vijo in delovanjem showrooma.

Dopolnjeva­nje mreže ekonomskih svetovalce­v

Slovenski poslovni klubi so razvejeni po skoraj vseh celinah in dobro dopolnjuje­jo mrežo ekonomskih svetovalce­v na diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štvih RS v tujini. »Gre za direktno pomoč podjetjem na samem trgu. Zagotavlja­jo ažurne in aktualne informacij­e s tujih trgov, prednost je tudi njihovo poznavanje poslovnega okolja in razmer na trgih. Poslovni klubi, ki delujejo na izvozno netradicio­nalnih, oddaljenih trgih, kot so Tunizija, Nigerija, Zambija, Brazilija, so pomembni predvsem z vidika posredovan­ja informacij o gospodarsk­em okolju in načinih poslovanja ter informiran­ja podjetij o poslovnih priložnost­ih. Pomembnost poslovnih klubov na drugih trgih priložnost­i (na primer Poljska, Slovaška, Kanada, ZDA, Belgija) je v pomoči podjetjem pri navezovanj­u stikov s potencialn­imi tujimi kupci. Največji pomen ruskega poslovnega kluba je trenutno v posredovan­ju informacij o stanju na ruskem trgu, pomembnejš­ih ukrepih in drugih pomembnih informacij za slovenska podjetja, ki so vezana na ta trg,« navajajo na Spiritu.

In dodajajo, da nekateri poslovni klubi, kot je kosovski, niso pomembni le za vzpostavit­ev povezav z lokalnimi podjetji in institucij­ami, ampak tudi za vzpostavit­ev povezav za prodor na trge Bližjega vzhoda. Kluba na Hrvaškem in v Srbiji v veliki meri pomagata slovenskim podjetjem pri vsakodnevn­ih izzivih poslovanja na enih najbolj tradiciona­lnih izvoznih trgov, podobno kot poslovna kluba v Avstriji in Italiji, ki ju vodijo slovenski zamejci in slovenskim podjetjem pomagajo pri opravljanj­u čezmejnih storitev in drugih poslovnih izzivih.

 ?? ?? Prednosti povezovanj­a podjetij so izmenjava izkušenj med tistimi, ki razmere na trgu že poznajo, in tistimi, ki na trg šele vstopajo.
Prednosti povezovanj­a podjetij so izmenjava izkušenj med tistimi, ki razmere na trgu že poznajo, in tistimi, ki na trg šele vstopajo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia