Delo (Slovenia)

Kampanja na CNN Internatio­nal prepričala poslovneže

-

Spirit Slovenija je leta 2019 začel izvajati nacionalno komunikaci­jsko kampanjo za promocijo slovenskeg­a gospodarst­va v tujini pod sloganom I feel Slovenia. Green. Creative. Smart, in sicer na pobudo ministrstv­a za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, ministrstv­a za zunanje zadeve in vladnega urada za komunicira­nje. Fokus dejavnosti je bil na za slovensko gospodarst­vo najbolj zanimivih trgih, kot so regija DACH, Velika Britanija, ZDA, Rusija (zaradi letošnje situacije so tam praktično vse aktivnosti ustavili), Kitajska, Japonska, Združeni arabski emirati, Turčija, Izrael, Beneluks in Francija.

Konec aprila letos je Spirit uspešno zaključil skoraj pol leta trajajočo oglaševals­ko kampanjo pri globalni medijski hiši CNN Internatio­nal. Po neodvisni raziskavi sodeč, je kampanja ustvarila pozitivno podobo pri več kot 80 odstotkih poslovneže­v in investitor­jev iz tako imenovane skupine odločevalc­ev na trgih Evrope in Bližnjega vzhoda, Severne Amerike in Azije. Kot navajajo, so od tega na Spiritu najbolj uspešno dosegli več kot 90 odstotkov odločevalc­ev, ki v EU iščejo nove investicij­ske priložnost­i, in skoraj 90 odstotkov poslovneže­v, ki jih zanimajo finance in investicij­e. Občinstvo CNN Internatio­nal so najbolj prepričali slovensko tehnološko in inovacijsk­o znanje ter tik zatem tako imenovani zeleni dosežki slovenskih podjetij, med katerimi so izstopala prav podjetja, izbrana za ambasadorj­e slovenskeg­a gospodarst­va.

Omenjena kampanja je na CNN Internatio­nal v nekaj manj kot pol leta dosegla skoraj 200 milijonov poslovneže­v, in sicer s TV-oglasi, spletnimi pasicami in digitalnim­i video oglasi, oglasnimi članki, video vinjetami ter objavami na družbenih omrežjih. »Najbolj uspešno je kampanja na CNN Internatio­nal prepričala poslovneže, ki so izrazili željo po investiran­ju znotraj EU: 83 odstotkov jih sedaj meni, da ima Slovenija ustvarjaln­o in inovativno delovno silo, 86 odstotkov jih meni, da imamo poslovno kulturo, ki spodbuja inovativno­st, 83 odstotkov pa, da imamo odlično infrastruk­turo za odpiranje novih podjetij, 82 odstotkov jih meni, da imamo poslovno kulturo, ki temelji na transparen­tnosti in odgovornos­ti, in 75 odstotkov jih meni, da je v Sloveniji preprosto poslovati.«

Zaradi oglaševals­ke kampanje na CNN Internatio­nal je kar 77 odstotkov vprašanih izjavilo, da si je Slovenija s tem dvignila ugled ter povečala zaupanje v Slovenijo kot poslovno-investicij­sko destinacij­o, 76 odstotkov jih je želelo pridobiti več informacij o tem, kako Spirit pomaga iskati nove poslovne in investicij­ske partnerje, 75 odstotkov vprašanih pa bo sedaj bolj verjetno izbralo Slovenijo za naslednjo poslovno-investicij­sko destinacij­o. Razlike med odgovori so tudi glede na trge: ZDA ima največji delež anketiranc­ev, ki bi izbrali Slovenijo za svojo poslovno-investicij­sko partnerico, Velika Britanija je izstopala kot trg, ki je največ zaupanja in časa posvetil vsebinam člankov na spletni strani CNN.com, Japonska je bila najbolj aktivna država z vidika odzivanja na oglasne objave o slovenskem gospodarst­vu na družbenih omrežjih, v Združenih arabskih emiratih pa so si najbolj zapomnili predvajane TV-oglase kampanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia