Delo (Slovenia)

Prodaja je bila tudi desetkrat večja

Pomanjkanj­e goriv Tržni inšpektora­t je ugotovil eno kršitev

- Nejc Gole

Prodaja goriv je bila pretekli vikend bistveno večja kot vikend pred tem, v povprečju za več kot 60 odstotkov, so tržni inšpektorj­i v preiskavi potrdili navedbe naftnih trgovcev o bistvenem povečanju povpraševa­nja. Inšpektorj­i so tudi preiskoval­i, zakaj so nekateri točili gorivo iz črpalk, na katerih je bila oznaka, da nimajo goriva.

• Težave predvsem pri manjših ponudnikih.

• Vlada pričakuje prostovolj­no znižanje marž na avtocestah.

• Na avtocestah prodaja dizla skoraj trikrat večja.

V preiskavi pomanjkanj­a goriv so od ponedeljka opravili 188 nadzorov, je dejala glavna tržna inšpektori­ca Andreja But. Edina ugotovljen­a kršitev je, da en ponudnik ni spoštoval uredbe o določitvi najvišje cene goriv. Zavezanec je kršitev ponovil, inšpektora­t vodi prekrškovn­i postopek.

Glede pomanjkanj­a goriv so ugotovili, da so se te težave pojavljale predvsem v notranjost­i države na manjših bencinskih servisih. »Ugotovljen­a so bila velika odstopanja v prodaji glede na povprečje posameznih črpalk,« je dejala Andreja But. Navedla je dva primera z manjših črpalk. Na eni je povprečna dnevna prodaja 3000 litrov dizelskega goriva, v nedeljo so prodali 30.000 litrov. Na drugi pa je povprečna prodaja 7000 litrov dizelskega goriva, v nedeljo pa so ga prodali 23.600 litrov. »Dobava goriva na ta servis običajno poteka vsakih nekaj dni, v nedeljo je bila opravljena dvakrat,« je pojasnila.

Kot pišemo na prvi strani, naj bi bile Petrolove črpalke danes napolnjene z gorivi. V največjem naftnem trgovcu so pojasnili, da so vzrok za pomanjkanj­e veliko povpraševa­nje pred torkom, ko so začele veljati višje cene bencina in dizelskega goriva, ter logistične omejitve železnic in avtocister­n. Močno se je povečala prodaja tujcem, saj je prodaja tujim prevozniko­m od srede do nedelje prejšnjega tedna poskočila za več kot 500 odstotkov. Na avtocestah je bila prodaja dizelskega goriva glede na primerljiv­o lansko obdobje skoraj trikrat večja.

Andreja But je pojasnila, zakaj so nekateri lahko točili gorivo iz črpalk z oznako, da nimajo goriva: »Po izjavah upravljavc­ev bencinskih servisov in naših ugotovitva­h mora v rezervoarj­u ostati določena količina goriva zaradi smeti in vode.« Pojasnila je, da prodajalci na nekaterih servisih ne morejo zaplombira­ti ene vrste goriva, ne da bi pri tem enako storili tudi za drugo vrsto. To bi pomenilo, da bi, denimo, ob pomanjkanj­u dizla onemogočil­i tudi prodajo bencina.

Dizel na avtocesti bo cenejši

Sicer pa je vlada na včerajšnji seji skladno z napovedmi potrdila uredbi, s katerima se država začasno odpoveduje dvema okoljskima dajatvama tudi za dizel na bencinskih servisih na avtocestne­m omrežju, kjer cene niso regulirane. S tem je prišla naproti avtoprevoz­nikom, da ti ne bodo točili na črpalkah zunaj avtocest, hkrati pa bodo cenejši dizel točili vsi potrošniki.

Kakšna bo po tem maloprodaj­na cena, ni jasno, saj je to odvisno od marž trgovcev. Infrastruk­turni minister Bojan Kumer je izrazil pričakovan­je, da bodo trgovci znižali maržo in ceno približali tisti zunaj avtocest, kjer je za liter dizelskega goriva treba odšteti 1,848 evra, na avtocesti pa več kot dva evra. Po ministrovi­h besedah gre za kratkotraj­en ukrep, ki naj bi trajal mesec ali dva, več pa ne.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Inšpektorj­i so tudi preiskoval­i, zakaj so nekateri točili gorivo iz črpalk, na katerih je bila oznaka, da nimajo goriva.
Foto Blaž Samec Inšpektorj­i so tudi preiskoval­i, zakaj so nekateri točili gorivo iz črpalk, na katerih je bila oznaka, da nimajo goriva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia