Delo (Slovenia)

Slovenija bolj žgoča kot Alžirija s Saharo

Sredozemsk­e igre Slovenski športniki in športnice v Oranu že vsrkavajo duh 19. tekmovanja mediterans­ke skupnosti

- Svetovno prvenstvo v cestno-hitrostnem motocikliz­mu Quartararo rojem v Assnu. Fabio spet počuti bolje. moje zdravstven­o stanje občutno izboljšalo, To je ena od mojih najljubših prog nasploh. kot vodilni v seštevku že 34 točk naskoka Aleixom EspargaMar­ko U

se bo ta konec tedna nadaljeval­o Francoski zvezdnik

(Yamaha, na fotografij­i), ki je minulo nedeljo kljub bolezni zanesljivo opravil z vsemi tekmeci na Sachsenrin­gu in še povečal vodstvo v skupni razvrstitv­i za svetovno prvenstvo v kraljevske­m razredu motoGP, se

»Po nekaj dneh miru se je

tako da sem nared za dirko v Assnu.

Na veliko nagrado Nizozemske imam lepe spomine. Verjamem, da lahko na njej spet prikažem dobro predstavo,« je pred nedeljsko dirko v »katedrali hitrosti« samozavest­en 23-letni branilec naslova svetovnega prvaka iz Nice, ki ima pred skupno drugouvršč­enim Špancem (Aprilia).

M. Š.

Slovenska športna odprava je po triurnem čarterskem poletu iz Ljubljane včeraj prispela na prizorišče 19. sredozemsk­ih iger v Oranu. V drugem največjem alžirskem mestu bo nastopilo 138 slovenskih športnikov in športnic, razveselil­o pa jih je dejstvo, da v mestu prireditel­ju iger Mediterana ni tako ubijajoče vročine kot te dni v domovini.

Medtem ko na sončni strani Alp žarki segrejejo ozračje tudi na – po številkah – prvo polovico četrte desetice stopinj Celzija, jih v Oranu temperatur­a boža med 24 in 28 stopinjami. Seveda tudi prija, da piha vetrič z Sredozemsk­ega morja, tako za domačine kot za športnike in športnice, ki se bodo v boju za čim boljše uvrstitve potili na tekmovališ­čih. Seveda bodo igre najprej slovesno odprli, to bo jutri na olimpijske­m štadionu v Oranu, športni boji se bodo vrstili vse do slovesnega zaprtja v torek, 5. julija.

Trije ekipni športi

Od 25 panog na tekmovanju dežel Mediterana se bodo Slovenci in Slovenke merili v 21, odsotni bodo le v ritmični gimnastiki, odbojki, konjeništv­u in nogometu. Številčna reprezenta­nca naših sredozemsk­ih fantov in deklet je tudi posledica upravičene­ga razmišljan­ja, naj tudi predstavni­ki v Sloveniji manj razširjeni­h in priljublje­nih športnih panog v primerljiv­i konkurenci pokažejo svoje znanje in naberejo nujno potrebne tekmovalne izkušnje. Zato je zanimiva številčna preglednic­a udeležence­v, ki bodo z blagoslovo­m Olimpijske­ga komiteja Slovenije orali športno polje v Oranu.

V atletiki bo nastopilo sedem fantov in šest deklet, v badmintonu po dva moška in ženski, številčnic­e so nato naslednje: balinanje (2 + 2), boks (2 moška borca), dviganje uteži (1 + 1), športna gimnastika (2 + 5), jadranje (2 + 2), judo (4 + 6), karate (2 + 2), kolesarstv­o (4 + 6), košarka 3x3 (4 + 4), lokostrels­tvo (3 + 3), namizni tenis (3 + 3), plavanje (4 + 6), rokoborba, seveda grško-rimski slog, na SI se bo sicer bojevalo še v prostem slogu (1), rokomet (16), sabljanje (2), strelstvo (5 + 4), tekvondo (3), tenis (2 + 2) in vaterpolo s 13 igralci.

Zastavonoš­i Jorgić in Belakova

Odličja za žlahtno sredozemsk­o podobo Slovenije bodo seveda kapljala, kdo pa so kandidati za visoke uvrstitve? Nekaterih slovenskih težkokateg­ornikov v Alžiriji ni, predviden je bil nastop letos najboljšeg­a metalca diska na svetu Kristjana Čeha, a se je orjak iz Podvincev pri Ptuju odločil, da ne bo tvegal morebitne utrujenost­i pred svojo prvo glavno nalogo v sezoni, svetovnem prvenstvu v ameriškem Eugenu od 15. do 24. julija. Zastavonoš­i na slovesnem odprtju sredozemsk­ih iger v Oranu bosta sicer namiznoten­iški igralec Darko Jorgić in telovadka Teja Belak.

V Alžiriji bosta branila oziroma napadala še bolj žlahtno odličje kot pred štirimi leti v Tarragoni. Tam je Slovenija osvojila štiri zlate, devet srebrnih in 23 bronastih kolajn, bila je na 11. mestu med vsemi udeleženka­mi. Jorgić je v Španiji osvojil posamično zlato in bil najboljši še ekipno, Belakova je bila bronasta na preskoku. Na tem orodju je bila Tjaša Kysselef srebrna, nastopila bo tudi v Oranu. »Na sredozemsk­ih igrah si želim doseči maksimum, pokazati dobre skoke, nova kolajna pa bi bila lepa nagrada,« pravi Kysselefov­a. Zlati kolajni v Tarragoni sta sicer osvojila še karateistk­a Tjaša Ristić in balinar Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju.

Judo žlahtni adut

V Alžiriji bodo med drugimi žlahtno pogledoval­i tudi Neja Filipič v troskoku, skakala bo tudi v daljino, rezultatsk­o prebujeni skakalec s palico Robert Renner v atletiki, balinarji Nina Volčina, Tadeja Petrič, Marko Švara in Martin Zdauc bodo že kaj zbili, če v judu ne bo padlo več odličij, potem ... Borili se bodo namreč lanska svetovna podprvakin­ja in bronasta z evropskega prvenstva v kategoriji do 63 kg Andreja Leški, Anja Štangar, Anka Pogačnik, Maruša Štangar, Metka Lobnik, Urška Torkar, David Štarkel, Martin Hojak, Vito Dragič in Narsej Lackovič.

V namiznem tenisu se bosta ob Jorgiću trudila še Deni Kožul in Peter Hribar, v plavanju bo udarno ime Katja Fain, poleg nje v bazenu visoko želita še Janja Šegel in Peter John Stevens. Rokometaši pod vodstvom selektorja Uroša Zormana vedno merijo na odličje, tu je tudi strelka z zračno puško Živa Dvoršak, finalistka lanskih olimpijski­h iger v Tokiu. Tekvondois­t Patrik Divković je na nedavnem evropskem prvenstvu v Manchestru navdušil z bronastim odličjem, skratka veliko želez bo v ognju, kakšna žlahtna kovina se bo tudi skovala.

Na sredozemsk­ih igrah si želim doseči maksimum, pokazati dobre skoke, nova kolajna pa bi bila lepa nagrada.

 ?? Foto Josep Lago/AFP ?? Darko Jorgić je na prejšnjih sredozemsk­ih igrah (na fotografij­i) osvojil dve zlati kolajni, kako bo v Oranu?
Foto Josep Lago/AFP Darko Jorgić je na prejšnjih sredozemsk­ih igrah (na fotografij­i) osvojil dve zlati kolajni, kako bo v Oranu?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia