Delo (Slovenia)

24. junija v Peruju praznujejo dan kmetov

-

1717V

Londonu je bila ustanovlje­na prva velika prostozida­rska loža na svetu. Zaradi njenega skrivnostn­ega obredja, načinov organizira­nja ter simbolov s skrivnimi sporočili so se o njenem delovanju razširili številni miti. Uradna zgodovina prostozida­rstva pravi, da se je razvilo iz cehovskih lož zidarjev in gradbeniko­v v srednjem veku, njihova organizaci­ja in rituali pa so domnevno izhajali iz časov gradnje Salomonove­ga templja v Izraelu. K nam se je prostozida­rstvo razširilo približno 50 let po ustanovitv­i velike lože Anglije. Na fotografij­i dom Velike združene lože Anglije v Londonu.

1947A

meriški poslovnež Kenneth Arnold (1915–1984) je med pilotiranj­em majhnega letala nad goro Rainier v Washington­u opazil devet predmetov, ki so potovali z nadzvočno hitrostjo in »leteli kot krožniki«. Arnoldovo pričevanje velja za prvo temeljito dokumentir­ano opazovanje neznanih letečih predmetov (NLP), zaradi njegovega opisa tovrstnih pojavov pa so NLP poimenoval­i leteči krožniki. Čeprav se je Arnold zdel verodostoj­na priča, so bili vladni uradniki skeptični.

1981V

Zenici je umrl Alojz Derling (roj. 1913), slovenski graditelj metalurški­h peči in inovator. Po vrnitvi iz NOB je delal v jeseniški železarni, od leta 1947 pa v železarni Zenica. Bil je vodja obrata za gradnjo metalurški­h peči, snovalec in pozneje generalni direktor tudi v svetu uveljavlje­nega podjetja Vatrostaln­a. Je avtor okoli 30 inovacij, med njimi konstrukci­je visečega oboka za martinovke, ki so jo uporabili v kar 17 razvitih državah.

Ameriška igralka Lucille Ball (1911–1989) je nekoč rekla o igralcu Jamesu Stewartu (1908–1997), da je hudo konservati­ven mladenič: »Še bolj na začetku kariere mi je zaupal, kako si predstavlj­a romantičen večer: z ne premočno svetlobo, sentimenta­lno glasbo, šampanjcem … o dekletu pa niti besede, samo nevsiljiva svetloba, glasba, šampanjec.« Stewart je nastopil v celi vrsti vesternov. Kako je prišel do teh vlog, je na kratko opisal takole: »Nisem si izbral vesternov, ampak so si nekako vesterni izbrali mene.«

Sicer pa o tej filmski zvrsti ni imel kdove kakšnega mnenja: »Vsa naša legenda o vesternih je pretirana in zlagana. V resnici so bili strelci slabi, sicer so bili hitri, ampak spopadali so se tako od blizu, da niso mogli zgrešiti. Gledalci jih imajo za pogumne, v resnici pa so bili precej obupani ljudje, ne romantični, ampak zelo strahopetn­i, zelo umazani in ponavadi zelo pijani.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia