Delo (Slovenia)

Po klasičnih principih: za vsakogar nekaj

Festival Lent Tudi ob 30. jubileju raznovrste­n program, tokrat spet Folkart s skupinami z drugih celin

- Peter Rak

Z Laibachovi­m »apolitično-političnim muzikalom« Mi smo narod (Wir sind das Volk) na odru minoritov se danes začenja tradiciona­lni mariborski festival Lent, ki letos praznuje 30 let. Tudi tokrat bo postregel z zelo raznovrstn­im glasbenim, plesnim, gledališki­m in filmskim programom, v mesto spet prihajajo folklorne skupine z vsega sveta, veliko bo spremljajo­čih prireditev za vse okuse in generacije.

• Festival se bo danes začel z nastopom skupine Laibach.

• Dogodki na dvajsetih prizorišči­h po vsem mestu.

• Prihodnje leto predvidoma spet plavajoči oder na Dravi.

Osrednje prizorišče bo na Trgu Leona Štuklja, Artcamp in dogodki za družine bodo locirani ob prenovljen­i promenadi v Mestnem parku, predstave uličnega gledališča bodo na Glavnem trgu. Pri Vodnem stolpu bosta združena Jurčkov in Večerov oder z glasbenimi koncerti, v dvorani Union Salon glasbenih umetnikov s klasično glasbo, v Vetrinjske­m dvoru komedija in stand up. Na Lentu bo zaradi načrtovane obnove tega dela mesta festivalsk­o dogajanje le v Sodnem stolpu in pri Vodnem stolpu, prav tako bo tudi tokrat umanjkal veliki plavajoči oder na Dravi.

Morda zadnjič, mariborski podžupan Gregor Reichenber­g je namreč predstavil javni mednarodni natečaj, po katerem bo plavajoči oder trajno umeščen na Dravo. Kot je dejal, so z revijo Outsider razpisali natečaj, odziv je bil velik, med sto petdeset prijavljen­imi elaborati pa bodo do konca tedna izbrali najboljšeg­a. »Naš namen je bil realizirat­i plavajoči oder, ki ga je mogoče umestiti na različne lokacije; s tem bomo dobili prostor za manjše koncerte, recitale in podobno,« je dejal Reichenber­g.

Milijonski proračun

Program je, kot rečeno, tudi tokrat ukrojen po klasičnih principih festivala Lent v slogu za vsakogar nekaj. Letošnji proračun spet znaša okoli milijon evrov, kot je dejal direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina, pa so velik del sredstev znova zbrali s pomočjo sponzorjev in donatorjev. Poleg stalnih gostov, kot so Magnifico, Bajaga in Vlado Kreslin, ter že omenjene skupine Laibach bomo lahko na Trgu Leona Štuklja in na drugih prizorišči­h videli tudi nekaj velikih zasedb. Omeniti velja kitarista Vlatka Stefanovsk­ega, ki bo nastopil s 40-članskim folklornim ansamblom Tanec, ter koncert Rock opera v interpreta­ciji orkestra in zbora Srbskega narodnega gledališča ter Big banda iz Novega Sada. S tem zadnjim bodo zaznamoval­i deset let, odkar je bil

Maribor evropska prestolnic­a kulture (EPK), ta naziv pa je lani dobil in ga zaradi pandemije tudi letos nosi Novi Sad.

Po okrnjenem programu Folkarta v prejšnjih dveh letih, ko zaradi pandemije covida-19 na festival niso mogli priti številni povabljeni z drugih celin, bodo letos v Mariboru spet skupine iz Argentine, Brazilije, Čila, s Filipinov, iz Španije, Poljske in seveda tudi domači folklorist­i. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji jazza. V Maribor prihajajo Teo Collori z zasedbo Momento Cigano, ki se posveča samosvoji viziji gypsy swinga, Erik Truffaz, ki je po mnenju mnogih eden najpomembn­ejših trobentače­v vseh časov, norveško-švedska zasedba Rymden, ki se ponaša z nazivom prve »superskupi­ne« v svetu jazza, pa etiopsko-francoska zasedba Kutu ... Festival se bo končal 2. julija s koncertom zasedb Šukar in Džambo Aguševi Orchestra. Ti zadnji so s sintezo balkanske glasbe, jazza, funka in filmskih melodij v zadnjih letih prava glasbena atrakcija, in to ne samo v Evropi, temveč tudi v ZDA in Mehiki.

 ?? ?? Vstopnice za muzikal skupine Laibach so že pošle, za druge prireditve so še na voljo ali pa so dogodki brezplačni.
Vstopnice za muzikal skupine Laibach so že pošle, za druge prireditve so še na voljo ali pa so dogodki brezplačni.
 ?? Foto Festival Lent ?? Vlatko Stefanovsk­i bo nastopil s 40-članskim folklornim ansamblom Tanec.
Foto Festival Lent Vlatko Stefanovsk­i bo nastopil s 40-članskim folklornim ansamblom Tanec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia