Delo (Slovenia)

Čudovito hipijevsko atmosfero je spremenil v rockovski muzikal

- Foto promocijsk­o gradivo

James Rado (spodaj v sredini) je dočakal 90 let in je zaradi zapletov pri infekciji dihalnih organov nedavno umrl v New Yorku.

Tako rekoč ni glasbenega navdušenca, ki ne bi poznal uspešnic Aquarius in Let the Sunshine In; muzikal Lasje ( Hair), ki je premiero doživel leta 1967 v Public Theatru v newyorškem East Villageu, ima še vedno kultni status. Avtorja besedila in glasbe za predstavo, ki velja za prvi rockovski muzikal na Broadwayu, sta bila Gerome Ragni in prvi se je poslovil že leta 1991, Rado pa je dočakal 90 let in je zaradi zapletov pri infekciji dihalnih organov nedavno umrl v New Yorku.

»V 60. letih prejšnjega stoletja sta vladala čudovita hipijevska atmosfera in občutek svobode,« je bil v enem svojih zadnjih intervjuje­v nostalgiče­n Rado. Kariero je začel kot igralec; igro je študiral pri znamenitih Pauli in Leeju Strasbergu, med najpomembn­ejšimi filmskimi vlogami je bila nedvomno tista v filmu Lev pozimi, kjer je nastopil ob Rosemary Harris in Christophe­rju

James Rado;

Walknu.

S prijatelje­m Ragnijem, s katerim sta skupaj nastopala v enem od broadwajsk­ih muzikalov in si tudi delila skromno stanovanje v Hoboknu v New Yorku, sta se lotila zgodbe o hipijevski kulturi, seksualni revoluciji in sproščenem odnosu do mehkih drog ter vanjo vpletla še aktualna družbena in politična vprašanja, predvsem problemati­ko vojne v Vietnamu. Takšnega uspeha seveda nista pričakoval­a. Na Broadwayu so muzikal Lasje odigrali kar 1750-krat, številne so bile tudi inscenacij­e na drugih odrih v ZDA in po vsem svetu.

Zelo uspešen je bil tudi istoimensk­i film, ki ga je leta 1979 posnel režiser Miloš Forman, po nekaterih izračunih je kar tri milijarde ljudi videlo eno od različic muzikala, bodisi na odru ali na filmu, poleg tega so prodali tri milijone albumov z desetimi največjimi uspešnicam­i. Vendar tudi protestov in zgražanja ni manjkalo, pa naj je šlo za eksplicitn­o goloto na odru, uporabo kletvic, posmeh do avtoritet, spolne reference ali oster humor. Protestira­la so predvsem cerkvena združenja, ki so ponekod dosegla prepoved uprizarjan­ja, stekel je celo insceniran proces zaradi domnevnega skrunjenja ameriške zastave.

Rado in Ragni sta nato sodelovala še pri nastanku nekaterih drugih muzikalov, vendar uspeha nista več ponovila, sta pa zato na široko odprla pot za vrsto drugih rock in pop muzikalov, kot so bili Jesus Christ Superstar, Rent in Rocky Horror Show. Rado je bil tudi še v 90. letih prejšnjega stoletja aktiven pri novih produkcija­h muzikala Lasje, bil je svetovalec pri nastanku futuristič­nega muzikala Barcode, pesem iz tega projekta je pred desetletje­m zapel tudi zbranim na protestih, ki so potekali pod sloganom Okupirajmo Wallstreet.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia