Delo (Slovenia)

Razmere za nobelovko so se še zaostrile

-

Medtem ko v Burmi narašča družbena in humanitarn­a kriza, saj se revolt med prebivalst­vom stopnjuje, razseljeni­h je že več kot milijon ljudi, predvsem pripadniko­v ljudstva Rohinga, zaradi pandemije covida-19 pa je država že dve leti brez prihodkov od turizma, se vojaška hunta, ki je februarja lani izvedla državni udar, še vedno ukvarja predvsem z nekdanjo predsednic­o Odstavljen­o burmansko voditeljic­o, ki je zmagala na predsedniš­kih volitvah pred dvema letoma, a so v vojaškem režimu volitve označili za prevaro, so

Aung San Su Či.

iz hišnega pripora na neznani lokaciji premestili v samico v zaporu v prestolnic­i Nepjido.

Aung San Su Či je bila doslej zaradi domnevne korupcije, spodbujanj­a upora proti vojski, kršitve covidnih pravil in kršitve zakona o telekomuni­kacijah že obsojena na različnih sodnih procesih, skupaj so ji prisodili enajst let zapora. Zdaj je proti njej vloženih kar dvajset novih obtožb, za katere je zagrožena skupna kazen 150 let zapora. Sojenja potekajo v tajnosti, njeni odvetniki ne smejo komunicira­ti z javnostjo, sicer pa naj bi proces potekal kar v novi stavbi sodišča v samem zaporu v Nepjidu. Razmere za dobitnico Nobelove nagrade za mir so se tako očitno zaostrile. Čeprav je bila v zadnjih dveh desetletji­h kar petnajst let interniran­a, je šlo večinoma za hišni pripor v njeni vili v največjem burmanskem mestu Rangun, po državnem udaru je sledil pripor na neznani lokaciji, zdaj se je znašla v zaporniški samici. Sicer naj bi bilo od lanskega državnega udara na različno dolge zaporne kazni obsojenih dvanajst tisoč ljudi, več kot dva tisoč pa je bilo ubitih.

 ?? ?? Zaradi korupcije, spodbujanj­a upora proti vojski, kršitve covidnih pravil in zakona o telekomuni­kacijah je bila že obsojena na različnih sodnih procesih.
Zaradi korupcije, spodbujanj­a upora proti vojski, kršitve covidnih pravil in zakona o telekomuni­kacijah je bila že obsojena na različnih sodnih procesih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia