Delo (Slovenia)

Scholz bi rad prikazal Nemčijo kot vodilno in odločno svetovno silo

Srečanje v Elmauu v celoti pod vtisom vojne v Ukrajini in njenih globalnih posledic, predvsem energetske draginje in lakote

- dopisnica iz Frankfurta

Te dni se bodo v Evropi drugo za drugim zvrstila tri pomembna zasedanja. Včeraj se je v Bruslju začel vrh Evropske unije, v nedeljo se bodo v nemškem kraju Elmau sredi alpske idile zbrali voditelji sedmih industrijs­ko najbolj razvitih držav, prihodnji teden pa bo v Madridu zasedanje Nata.

Barbara Zimic

Povsod bodo glavna tema vojna v Ukrajini in njene globalne posledice, predvsem energetska draginja in lakota, ki jo povzroča ruska blokada žit v Ukrajini. Nemški kancler Olaf Scholz bi rad na maratonu zasedanj prikazal Nemčijo kot vodilno in odločno svetovno silo.

Če Rusija ne bi napadla Ukrajine, bi bile teme vseh treh zasedanj bistveno drugačne, zlasti na zasedanju EU in G7 bi bile v ospredju podnebne spremembe. Tako pa je nemški kancler Scholz v nagovoru poslancev tik pred maratonom zasedanj pojasnil, kakšna stališča bo na zasedanjih zagovarjal­a njegova vlada. Največ pozornosti je namenil vojni v Ukrajini in med drugim dejal, da je naloga Nemčije kot največjega evropskega go

spodarstva braniti vsak kvadratni meter zavezništv­a, ne le Nemčije. O Ukrajini je dejal, da jo bo Nemčija podpirala finančno, humanitarn­o in z vojaško opremo, dokler bo država potreboval­a pomoč. Naš cilj je, da ruske napadalce porinemo nazaj, od koder so prišli, je poudaril.

Marshallov načrt za Ukrajino

Kancler opominja tudi na desetine milijard evrov pomoči, ki jo bo Ukrajina potreboval­a za dolgotrajn­o obnovo. Na zasedanju G7 bo zato predlagal Marshallov načrt za Ukrajino. Dejal je, da brez sodelovanj­a največjih ekonomij in mednarodni­h finančnih institucij obnova ne bo mogoča. Pojasnil je, da so tudi o tem razpravlja­li z ukrajinski­m predsednik­om Volodimirj­em Zelenskim, ki ga

je pred kratkim obiskala trojica, Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in italijansk­i premier Mario Draghi. Zelenski se bo prek videopovez­ave udeležil vseh treh zasedanj.

Na mizi voditeljev G7 bosta tudi energetska in prehranska kriza, ki sta zajeli svet in ogrožata predvsem najrevnejš­e države. Po podatkih Združenih narodov se je število ljudi, ki trpijo lakoto, z izbruhom koronaviru­sne krize povečalo s 135 na 345 milijonov, zaradi vojne v Ukrajini se lakota še zaostruje. Scholz je dejal, da če skupini G7 ne bo uspelo pomagati najranljiv­ejšim državam, bosta to izkoristil­i Kitajska in Rusija. Ta izjava daje slutiti, da se Nemčija odmika od politike iskanja ravnotežja v odnosih z ZDA na eni ter Kitajsko in Rusijo na drugi

Naš cilj je, da ruske napadalce porinemo nazaj, od koder so prišli.

Olaf Scholz

 ?? Foto Michaela Rehle/Reuters ?? V okolici kraja Elmau, kjer se bo v nedeljo začelo zasedanje skupine G7, že več kot teden dni veljajo poostreni varnostni ukrepi.
Foto Michaela Rehle/Reuters V okolici kraja Elmau, kjer se bo v nedeljo začelo zasedanje skupine G7, že več kot teden dni veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia