Delo (Slovenia)

Kako preživeti suše in požare, ujme in nalive

-

»Nič nas ne sme presenetit­i« mora biti naš prihodnji življenjsk­i moto, ne le fraza na papirju. To naj bo naš ton za obstanek in preživetje!

Podnebne ujme že močno trkajo na vrata po vsem planetu. Grozijo nam suše. V Italiji celo usiha njihova največja reka Pad. Suše pustošijo tudi po Španiji in Franciji. Reke se praznijo zaradi dolgih sušnih obdobij in obsežnega namakanja polj. Seveda, brez namakanja ni kmetijskih pridelkov. Brez živil sledi lakota. In kje vzeti pitno vodo? Tudi talne vode že primanjkuj­e marsikod po svetu. Puščave se širijo. Pri nas primanjkuj­e pitne vode v Istri. In kje vzeti vodo za namakanje? In vodo za gašenje. Slovenija je vodnata dežela, vendar hude podnebne ujme že občutimo tudi pri nas. Kakšne so te ujme? Dolga obdobja brez vode s sušami in požari ter kratki siloviti nalivi, ko voda poplavlja in odnaša hribe in naselja.

Zaradi zaostrenih podnebnih razmer bo treba vodo preskrbeti ob nalivih. Za dolga sušna obdobja. Vodo je treba zajeziti na njeni razdiralni poti. Z verigo umetnih jezer, ki si morajo slediti od visokih gora do sušnih nižin. Reke ne smejo usahniti. Ta jezera jih morajo napajati skozi vse sušno obdobje in prevzeti hrambo vode, kot so jo nekoč imeli ledeniki. Jezera lahko pri tem služijo tudi kot zeleni vir električne energije.

Slovenija je gorata in gozdnata država. Je naravni hranilnik vode. Višek vode lahko tudi izvažamo na vodokrizna območja. Naftovodi se morajo prej ali slej spremenili v vodovode. To je geneza naše civilizaci­je.

Zakaj nastajajo tako uničujoče podnebne spremembe? Zaradi človeške lakomnosti in požrešnost­i. Odpravimo izpušne pline. Ustvarimo čisto okolje. Začnimo s trajno reciklažo odpadkov. Zrak, voda, hrana so temeljni pogoji za življenje na našem planetu. Zato morajo ostati neoporečni. Kaj je naša osnovna in vsakodnevn­a naloga? Ne nakupovanj­e, temveč skrb za naše okolje. Strupi in bolezni nas uničujejo. Tudi vojne so katastrofa za naše okolje. Predvsem pa katastrofa za človeško pamet. Vojake bi bilo treba usposablja­ti za boj s hudimi podnebnimi spremembam­i, in ne za uničevanje ljudi in okolja.

Začnimo pri sebi. V Sloveniji. Svojo politično renesanso usmerimo tako, da bo tudi naša vojska lahko gradila in skrbela predvsem za domače okolje, manj pa služila tujim pokvarjeni­m interesom. Vse sile usmerimo v znanost in humanost.

Vinko Korošak, Šempeter pri Gorici

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia