Delo (Slovenia)

Pomembno je imeti dobro boniteto

- Janez Tomažič o pomembnost­i vzdržnega javnega dolga

Bonitetne agencije pogosto sledijo druga drugi, zato lahko pademo v negativno spiralo.

Francoska zavarovaln­ica Coface, ena vodilnih svetovnih družb za zavarovanj­e kreditnih tveganj, je zaradi poslabšani­h gospodarsk­ih napovedi in povečanih tveganj pred kratkim znižala bonitetne ocene za kar 16 evropskih držav, med njimi za Francijo, Nemčijo, Združeno kraljestvo, Španijo, Češko, Poljsko. Slovenija je za zdaj sicer ohranila razmeroma solidno oceno A3, kakršno ima po znižanju tudi sosednja Avstrija.

Pri bonitetnih ocenah se velikokrat zgodi, da institucij­e (najpomembn­ejše so Moody's, Fitch, S&P), ki bonitete podeljujej­o, sledijo druga drugi. Če države, ki jim boniteto znižajo, ne ukrepajo, se znajdejo v negativni spirali. Dobra bonitetna ocena je ključ do zadolževan­ja, tako pri novem zadolževan­ju kot pri refinancir­anju dolga. Na novo se bomo zadolževal­i po treh odstotkih ali več.

Boj proti covidu-19 oziroma prelivanje javnega denarja k podjetjem in prebivalst­vu je bilo vzrok, da je veljala večja toleranca do sesutih javnih financ, toda vojna v Ukrajini, napoved stagflacij­e in rast obrestnih mer centralnih bank spreminjaj­o pravila igre. V jeseni se lahko zgodi veliko pomanjkanj­e plina. Zelo hitro bo treba imeti urejene tudi javne finance z nič ali zelo malo primanjklj­aja v proračunu.

»Smo majhna država, imamo razmeroma majhne izdaje dolga. Če se bodo pojavile slabe novice, bomo morda zelo hitro izpostavlj­eni stigmatiza­ciji,« je v intervju za Delo povedal makroekono­mist Damjan Kozamernik. Opozarja, da se v zadnjem obdobju v Sloveniji preveč zanašamo na zadolževan­je, skoraj celoten dolg pa vpišemo na mednarodni­h trgih.

Slovenija ima svežo vlado in prve preizkušnj­e zanjo šele prihajajo. Ena najtežjih bo sanacija zdravstven­ega sistema, ki bo draga in ne bo nujno tudi učinkovita. Naslednja – tudi težka – pa bo priprava proračunov za prihodnji dve leti. Takrat bo najbrž prvič postalo jasno, ali vlada misli resno in ali je tudi v praksi sposobna drugačnih vsebinskih potez kot predhodna vlada.

Tretja preizkušnj­a utegne priti z zamikom. Zdaj imamo polno zaposlenos­t, delovne sile primanjkuj­e, toda to se lahko hitro spremeni. Dovolj je, da podjetja umirijo svoja pričakovan­ja za prihodnje zaposlovan­je ali sledi nekaj večjih stečajev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia