Delo (Slovenia)

Po dveh sredinskih še kandidatka z obrobja desnice

Predsedniš­ke volitve Psihoanali­tičarka Nina Krajnik kandidira ob nasvetih Sebastjana Jeretiča in s podporo aktivista Vilija Kovačiča

- Uroš Esih

Po Nataši Pirc Musar je kandidatur­o za predsednic­o republike uradno napovedala psihoanali­tičarka Nina Krajnik. Včeraj je na digitalnem kongresu stranke Gibanje Svoboda potekala razprava o kandidatur­i Marte Kos, ki ima podporo predsednik­a stranke in predsednik­a vlade Roberta Goloba.

Marta Kos bo svojo kandidatur­o skupaj z Robertom Golobom javnosti predstavil­a danes, a šele prihodnji teden bosta o njej odločala izvršni odbor in svet stranke. Po statutu največje vladne stranke je tako, da izvršni odbor vodi postopke volitev v vse organe na lokalni in državni ravni, svet stranke pa na predlog izvršnega odbora določa kandidatke in kandidate za volitve v državni zbor, evropski parlament in predsednik­a republike.

Marta Kos kot prva strankarsk­a kandidatka

Razprava na kongresu stranke je minila brez posebnosti. V stranki so poudarili, da želijo, da bi njihovo kandidatko podprli tudi manjši koalicijsk­i stranki SD in Levica, kjer še potekajo notranji kandidacij­ski postopki. Gibanje Svoboda bo prva večja stranka, ki bo v predsedniš­ki tekmi nastopila s svojo kandidatko. Kandidat stranke pa ne bo Ivo

Vajgl, ki ga je izvršni odbor zdaj že bivše SAB potrdil za predsedniš­kega kandidata, saj združena stranka ni posvojila njegove kandidatur­e.

V nasprotju z Marto Kos želita Nataša Pirc Musar in Nina Krajnik kandidatur­o vložiti s 5000 podpisi. Za zadnjo to utegne biti večji zalogaj, a ji je pomoč pri zbiranju podpisov že napovedal aktivist Vili Kovačič, ki se ukvarja z zbiranjem podpisov volivcev za različne pro

Alem Maksuti jekte, ki so v interesu največje opozicijsk­e stranke.

Krajnikova, ki zapuščino poslavljaj­očega se predsednik­a republike Boruta Pahorja vrednoti pozitivno, o svoji politiki pravi, da bo drugačna, saj odpira prostor resnici in želji vsakogar. Njeni volivci pa da se ne delijo na leve in desne, ampak so ljudje, »ki znajo odpreti oči za družbeno stvarnost«. Poleg tega da so ljudje »odprtega duha in bistrega uma, ki so načelni in se znajo boriti v najtežjih okoliščina­h, predvsem pa ne nasedajo raznovrstn­im poskusom pranja možganov«.

Čeprav je Nina Krajnik dejala, da se izogiba predalčkan­ju volivcev in politikov, se je ob napovedi kandidatur­e obregnila ob svoji konkurentk­i. Pravi, da obe prihajata iz »ene partije« – Nataša Pirc Musar da je kandidatka stare generacije levih privatizer­jev, Marta Kos pa kandidatka mlajše generacije levih privatizer­jev.

»Volilni štab z dragocenim­i nasveti Sebastjana Jeretiča vodim sama. Imamo ekipo sedmih ljudi,« je razkrila Krajnikova. »Na začetku bom sama finančno prispevala, pozneje pa se na podlagi mojega stališča do gospodarst­va in podjetniko­v, do katerih imam zelo pozitiven odnos, pojavlja določen manevrski prostor,« je odgovorila na vprašanje, kako bo financiral­a svojo kampanjo in storitve političnih svetovalce­v.

Glavni podpornik kandidatur­e Nine Krajnik je bivši ustavni sodnik in ideolog slovenske desnice Peter Jambrek. Jambrek je zavrnil oceno, da je Krajnikova kandidatka skrajne desnice (tako imenovane »alt-right«) in da v Sloveniji ne zastopa alternativ­ne desnice, uvožene iz ZDA, ki sicer zastopa belske, šovinistič­ne, rasistične, nacionalis­tične in levici sovražne moške.

Pridobivan­je političneg­a kapitala

»Če ne bi omenjala globoke države, komunistov, vzporedneg­a mehanizma in neuspešne tranzicije, se SDS in akterji, povezani s stranko, ne bi zmenili zanjo,« meni politični analitik Alem Maksuti in dodaja, da je njen uspeh odvisen od tega, kdo bodo na koncu drugi kandidati, predvsem pa, ali bo SDS imela svojega kandidata. »Glede na to, koliko se sama ponuja s svoji diskurzom, bi si podporo SDS gotovo želela,« ocenjuje Maksuti, ki pričakuje, da bo SDS dala kandidata iz lastnih vrst. Če bo SDS imela svojega kandidata, ji pripisuje največ pet odstotkov glasov. Maksuti ocenjuje, da je načrt Krajnikove predvsem to, da si na predsedniš­kih volitvah nabere politični kapital za svojo stranko: »Kandidatur­a za predsednic­o republike je le njena vstopna točka v politiko.«

»Nina Krajnik je projekt alt-right oziroma nečesa, kar v Sloveniji imenujemo skrajna desnica. To je mešanica med SDS in še bolj skrajnimi idejami, kot jih zastopata Aleš Primc in Bernard Brščič. Gibala se bo na skrajnem desnem polu, kjer bo poskušala vzbuditi pozornost na temelju nepovezani­h zadev, ki jih zapakira v navidezno učen diskurz,« njen politični profil oriše Maksuti.

• Formalno bo o kandidatur­i Marte Kos odločal še svet stranke Gibanje Svoboda.

Rezultat Nine Krajnik na volitvah je odvisen od tega, ali bo imela SDS svojega kandidata.

 ?? ?? Nina Krajnik pravi, da se njeni volivci ne delijo na leve in desne, ampak so to ljudje, ki ne nasedajo raznovrstn­im poskusom pranja možganov.
Nina Krajnik pravi, da se njeni volivci ne delijo na leve in desne, ampak so to ljudje, ki ne nasedajo raznovrstn­im poskusom pranja možganov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia