Delo (Slovenia)

Za omejitve nujna zakonska podlaga

Zakon o nalezljivi­h boleznih Pred obravnavo novo opozorilo ustavnih sodnikov

- Barbara Eržen

Pred poslanci bo jutri spet potrjevanj­e sprememb zakona o nalezljivi­h boleznih (ZNB), za katerega je ustavno sodišče v delu ocenilo, da ni skladen z ustavo. Vladi namreč daje preširoka in premalo določena pooblastil­a pri sprejemanj­u ukrepov za omejitev epidemije, na kar so ustavni sodniki včeraj spet spomnili. Presodili so, da so bili tudi vladni odloki v delih, ki se nanašajo na uporabo zaščitnih mask in razkuževan­je rok v zaprtih javnih prostorih, neustavni. »Vlada v ZNB ni imela podlage za uvedbo ukrepa obvezne uporabe zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela ter za razkuževan­je rok v zaprtih javnih prostorih,« so zapisali ustavni sodniki, ki se torej niso spraševali o sorazmerno­sti vladnih ukrepov, pač pa o tem, ali je imela vlada za te odloke dovolj natančno podlago v zakonu.

Pred jutrišnjim spreminjan­jem ZNB je v koaliciji slišati, da te pripombe ustavnih sodnikov niso vsebinsko nove in so že vključene v predlog sprememb ZNB, ki so ga pripravili predstavni­ki civilne družbe, zbrani v Pravni mreži za varstvo demokracij­e. Sogovornik­i so možnost za dodatne amandmaje vendarle še dopustili, če bi ob dodatni proučitvi včerajšnje odločbe ustavnega sodišča ugotovili nujnost tega. Nadaljnje spreminjan­je tega zakona je sicer predvideno za jesen, ko bo svoje predloge na mizo prinesel tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Pričakujej­o, da se bodo do takrat nasprotova­nje spreminjan­ju tega zakona že umirilo, saj da bo javnosti jasno – kot zatrjujejo –, da bo ta vlada epidemijo upravljala drugače kot prejšnja. Kaj to pomeni, še ni jasno, a predsednik vlade Robert Golob je že večkrat zatrdil, da se bomo z epidemijo morali naučiti živeti in da bodo predvsem sledili priporočil­om strokovne skupine s predstavni­ki različnih znanosti in ved, ki jo predvideva­jo spremembe zakona.

Predlog sprememb, ki so zdaj v obravnavi, v 39. členu tudi – tako kot to zahteva ustavno sodišče – jasneje določa, katere vse ukrepe lahko odredi vlada za omejitev določene nalezljive bolezni, tudi upoštevanj­e higienskih in drugih ukrepov, a hkrati predvideva tudi stopnjevan­je ukrepov in parlamenta­rni nadzor nad ukrepi. Ta zaradi načela delitve oblasti vzbuja pomisleke, a se predlagate­ljem in pripravlja­vcem zdi nujen.

Ker potrjevanj­e omenjenih sprememb spremljajo strah in neresnice, da bodo s spremembam­i ZNB uvedene obvezno cepljenje in globe, v koaliciji dopuščajo možnost, da se bo kdo obrnil na ustavno sodišče, sploh glede na to, da o zakonih, ki odpravljaj­o protiustav­nost, ni mogoče zahtevati naknadnega zakonodajn­ega referendum­a.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Predvsem zaradi strahu in neresnic tudi tokrat sprejemanj­e sprememb ZNB spremlja nasprotova­nje.
Foto Blaž Samec Predvsem zaradi strahu in neresnic tudi tokrat sprejemanj­e sprememb ZNB spremlja nasprotova­nje.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia