Delo (Slovenia)

Oddelki izseljeni še pred sklenitvij­o posla za prenovo

UKC Ljubljana Sporni razpis za energetsko sanacijo – Selitve ustavljene 10. junija – Revizija po oblikovanj­u novega sveta UKC

- Brigite Ferlič Žgajnar

Začela se je energetska sanacija glavne stavbe UKC Ljubljana, poznavalce razmer pa razburja dejstvo, da razpis, na katerem je bil izbran GH Holding, ni vseboval natančnega popisa del, količine in cene materialov in je bil sestavljen ad hoc. Na domnevno sporen postopek je bil opozorjen tudi minister za zdravje.

Ko smo pred skoraj dvema tednoma poročali o začetku energetske sanacije UKC Ljubljana (ureditev ovoja objekta: fasade, strehe in oken), so nas opozorili, da se to dogaja brez projektne dokumentac­ije za izvedbo gradnje, ki bi morala biti temelj. Srečali smo se s strokovnja­ki, tudi poznavalci gradnje UKC, ki menijo, da gre uradno res za energetsko sanacijo, dejansko pa za pohlep po čim večji porabi evropskih sredstev. Tako so v energetsko sanacijo vključili še popolno prenovo podov, pleskanje sob, zamenjavo tlakov, dvigal in podobno. Pravijo tudi, da je streha tehnično brezhibna in da se polne opreme brez popolne ustavitve del v glavni stavbi ne da odstraniti. Po njihovem mnenju je zato najbolj smiselna menjava oken, kar pa znese maksimalno deset milijonov evrov.

Da je načrt z evropskimi sredstvi narediti čim več, se zdi sogovornik­om pohvalno, a način, kako so se tega lotili, po njihovem mnenju kliče po korupciji in neizogibne­m podaljševa­nju rokov izvedbe.

Na dve decimalki natančne cene

Projekt Covid-19 celovita energetska sanacija stavbe UKC Hospital je v celoti financiran iz evropskih sredstev, iz sklada za okrevanje in razvoj v višini 48.482.800 evrov (z davkom), na razpis pa se je prijavil le GH Holding. Ta je moral v excelovo tabelo, priloženo razpisu, na dve decimalni mesti natančno navesti ceno za posamezen sklop obnove, pri čemer poznavalce­m ni jasno, kako je tako lahko določil ceno, če pred tem ni bil opravljen natančen popis del, pač pa je bil na voljo le projekt, ki ga je pripravila družba DRI, njegova vsebina, pravijo, pa je bolj popis želja kot dejanskih del, ki jih je treba opraviti.

GH Holding je moral poleg cen za energetsko sanacijo v drugi del omenjene excelove tabele dodati še cene del, ki se nanašajo na revitaliza­cijo stavbe. Ta je vredna dodatnih 30 milijonov evrov (brez davka) in financiran­a iz proračuna oziroma zakona o investicij­ah v zdravstvu, ki je bil sprejet konec lanskega leta.

Da bo imel izvajalec, izbran za energetsko sanacijo, možnost izvajati tudi revitaliza­cijo oziroma notranjo prenovo stavbe, je razvidno iz navedbe v razpisu: »Naročnik si pridržuje pravico, da bo za ponovitev podobnih gradenj uporabil določbo petega odstavka 46. člena ZJN-3, in si pridržuje pravico, da bo dela oddal gospodarsk­emu subjektu, ki mu bo oddano to (prvotno) javno naročilo.«

Jože Golobič, direktor UKC Ljubljana, je 15. junija glede dveh projektov v enem pojasnil, da sta projekta ločena na način, da lahko začnejo najprej energetsko sanacijo in v določenem trenutku tudi notranjo prenovo. Dodal je, da naj bi bila notranja ob

nova bolj smiselna, če bi bila izvedena hkrati z energetsko sanacijo. »Če bomo z notranjo obnovo čakali malo dlje, se utegne zgoditi, da bomo nekatera dela podvajali. Notranja prenova se ne bo začela, dokler ne uskladimo detajlnih časovnih načrtov in ne ocenimo, kakšen vpliv, če sploh, bi to imelo za obravnavo pacientov.«

Izlet v Beograd

Za namen obnove so v proste kapacitete dermatoven­erološke klinike že preselili del klinike za nuklearno medicino, proste kapacitete klinike ORL pa sta zapolnila oddelek diabetesa in del pulmološke­ga oddelka. Selitev so izvedli, čeprav pogodba za izvajanje del še ni podpisana, niti ni znano, kdaj bo.

Ker so sredstva za selitev – po oceni direktorja pol milijona evrov – porabili, jih zdaj zmanjkuje za redno vzdrževanj­e naprav, pravijo viri. To vodstvo UKC zanika.

Kakorkoli, selitev hospitala – trakta A je bila v petek, 10. junija, zaradi negotovost­i glede nadaljevan­ja projekta ustavljena. Golobič je dejal, da imajo z ministrstv­a informacij­o, da je notranja revitaliza­cija odložena za nedoločen čas, s tem pa tudi nadaljnja pogajanja z izvajalcem. Direktor je zanikal, da bi z njim imeli kakršnekol­i povezave, zaradi katerih bi ga preferiral­i. Delegacija UKC (vodstvo klinike in investicij) je lani namreč odšla v Beograd na ogled klinike, ki jo je obnovil GH Holding, a so zanikali, da so tja odšli na njegovo povabilo. So se pa tam srečali s predstavni­ki tega podjetja.

Blaž Miklavčič, direktor GH Holdinga, je pojasnil, da so posel v UKC pridobili skladno z rumeno knjiga Fidic, kjer so dolžni poskrbeti tudi za izdelavo projektne dokumentac­ije in izvedbo del, vse skladno zahtevami naročnika. Projektna dokumentac­ija za izvedbo gradnje je zdaj v delu, po terminskem načrtu pa mora biti končana v treh mesecih.

Ta rok se zdi vsem našim sogovornik­om prekratek. Tudi celoten razpis, pravijo, je popolnoma neprimeren za tako velik in zahteven objekt, zato upajo, da bo narejena revizija.

Vztrajajo, da če bi bil razpis samo ovoj, bi se lahko prijavilo veliko ponudnikov, ker zadeva sploh ni tako kompleksna, in bi uspešno porabili tudi sredstva EU. Časa je bilo dovolj. V končni fazi lahko zaradi zahtevnost­i projekta zaprosijo tudi za podaljšanj­e črpanja denarja, a je to povezano s tveganjem.

Na ministrstv­u za zdravje so povedali, da bo revizija narejena po konstituir­anju novega sveta UKC in imenovanju predsednik­a.

Razpis neskladen s predpisi

Na Zbornici za arhitektur­o in prostor Slovenije (ZAPS) bi za izvedbo energetske sanacije tako kompleksne­ga projekta, kot je ljubljansk­i hospitalni objekt UKC, gotovo pričakoval­i, da bo naročnik pred razpisom gradbenih, obrtnih in inštalacij­skih del naročil izdelavo projektne dokumentac­ije za izvedbo gradnje (PZI). »Tako bi aktivno sprejemal vse funkcional­ne in oblikovne odločitve ter odločitve glede kakovosti vgrajenih materialov,« je bil jasen Jernej Prijon, komisar za javna naročila.

V sklopu naknadne izdelave PZI, ki naj bi jo skladno z razpisom izdelal izvajalec, se po njegovem mnenju lahko izkaže, da bo treba za načrtovane posege pridobiti joče stroke z dne 20. 6. 2019 je za predvideno nalogo odgovorni vodja projekta le pooblaščen­i arhitekt. Načrtovani poseg bo namreč zahteval sprejemanj­e velike količine funkcional­nih in oblikovnih odločitev, katerih koordinaci­ja zahteva znanja arhitekta.«

Način oddaje del po principu načrovanja in gradnje (ang. »design and build«, D&B) je po oceni zbornice s strokovneg­a in javnofinan­čnega vidika še posebno problemati­čen v primeru naročanja gradenj, kjer predmet naročila ni zelo jasno opredeljen. »Energetska sanacija tako kompleksne­ga objekta, kot je hospitalni objekt UKC, je takšen primer. Izkušnje iz držav, v katerih je D&B že dlje časa občasna praksa naročanja dela javnih gradenj, so, da naročnik tako dobi v povprečju manj kakovostno storitev, kot bi jo v primeru razpisa, kjer bi z izdelano dokumentac­ijo jasneje opredelil svoja izhodišča. V primeru rekonstruk­cij in sanacijski­h del se negativni vidiki slabše opredeljen­osti predmeta gradnje bistveno povečajo.«

V primeru običajnega ločenega naročanja projekta in gradnje je investitor neposredni naročnik projektne dokumentac­ije, zato projektant zastopa interese investitor­ja, je razložil Prijon. »V primeru skupnega naročila projekta in izvedbe objekta (sistem D&B) pa je naročnik projektne dokumentac­ije gradbeno (izvajalsko) podjetje, zato projektant ne zastopa interesov investitor­ja, ampak izvajalca. Temu je potem lahko prilagojen­a tudi projektna dokumentac­ija in izbor gradbeno-tehničnih rešitev, ki so za izvajalca cenejše, za investitor­ja pa so lahko, predvsem v dolgoročne­m smislu, manj ugodne. Zato sistem D&B, razen v posebnih primerih, javnim naročnikom odsvetujem­o.«

Jože Golobič vztraja, da so se za D&B odločili, ker so s porabo sredstev vezani na določen rok. »Zgradba UKC je izredno 'utrujena' in nujno potrebuje investicij­e. Trudimo se narediti največ, kar je mogoče, da se v čim krajšem roku razmere izboljšajo in da pacienti končno dobijo ustrezne prostore.«

• V UKC nameravajo obnavljati ovoj glavne stavbe in notranjost.

• Kritiki trdijo, da razpis ni bil dovolj temeljit, zato zahtevajo revizijo.

• Način oddaje del po principu »design and build« je po mnenju ZAPS problemati­čen.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Zaradi načrtovane notranje obnove so že v celoti preselili nekatere oddelke.
Foto Blaž Samec Zaradi načrtovane notranje obnove so že v celoti preselili nekatere oddelke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia