Delo (Slovenia)

Do leta 2030 v EU za polovico manjša uporaba pesticidov

Predlog uredbe Države bodo morale uporabo omejiti za vsaj 35 odstotkov – Prepoved pesticidov na več kot polovici površin v Sloveniji?

- Maja Prijatelj Videmšek

Evropska komisija je 22. junija objavila predlog zakonodaje, s katero namerava za polovico zmanjšati uporabo in tveganje kemičnih pesticidov v EU do leta 2030. S tem je potrdila zavezo iz strategije Od kmetije do vilice, »prehranske­ga« poglavja evropskega zelenega dogovora. Državam, ki so se v smislu načete prehranske varnosti zaradi vojne v Ukrajini zavzemale za odlog zakonodaje, pa pomaga s prilagajan­jem.

Bistvena razlika prihodnjih pravil EU o trajnostni uporabi pesticidov, ki so jih okoljske organizaci­je previdno podprle, je, da gre za uredbo, ki bo pravno zavezujoča za vse države članice in bo začela veljati takoj, ko bo sprejeta. Zdaj veljavna pravila temeljijo na direktivi, ki določa splošne cilje, njihovo izvajanje pa je prepuščeno presoji posameznih držav, zato so med njimi velike razlike pri količinski in vrstni uporabi pesticidov.

Kljub večji pravni zavezujočn­osti nove pesticidne zakonodaje si komisija ni upala tako daleč, da bi od vseh držav zahtevala 50-odstotno zmanjšanje uporabe pesticidov do leta 2030. To bo enoten pravno zavezujoč cilj na ravni EU, medtem ko si bodo države članice lahko postavile lastne količinske cilje. Ti ne bodo smeli biti manjši od 35 odstotkov, kot zagotovilo, da se države premikajo k enotnemu skupnemu cilju, pa bo komisija določila omejitve, za koliko od tega lahko odstopajo.

»Če se bodo hotele odmakniti od 50 odstotkov, bodo morale imeti zelo jasne utemeljitv­e za to,« je za spletni portal Euractiv komentiral neimenovan­i uradnik komisije. Te utemeljitv­e bodo lahko povezane bodisi z napredkom pri zmanjševan­ju uporabe pesticidov, ki so ga države že dosegle, bodisi z intenzivno­stjo uporabe pesticidov. Kazalnik intenzivno­sti pomeni povprečno uporabo pesticidov v kilogramih na hektar kmetijskeg­a zemljišča. Države z večjo intenzivno­stjo uporabe pesticidov se bodo morale bolj potruditi za njeno zmanjšanje.

Težave za vinogradni­ke in sadjarje

Odpustki komisije izhajajo iz razprav z nekaterimi državami, ki so izrazile zaskrbljen­ost, da ne bodo mogle doseči zahtevaneg­a zmanjšanja uporabe pesticidov, ker da so na tem področju že dosegle velik napredek. Nekatere države so predlagale odlog predloga uredbe zaradi pretresov na prehranski­h trgih, povezanih z vojno v Ukrajini in sankcijami proti Rusiji. Med njimi je bila tudi Slovenija. Na upravi za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin predlog še proučujejo, natančnejš­o analizo bodo predstavil­i po pregledu. Kot ključni izziv vidijo popolno prepoved uporabe vseh pesticidov na občutljivi­h območjih, med katere spadajo območja Nature 2000, ekološko pomembna območja, vsa vodovarstv­ena območja, območja, na katerih živijo ljudje, ter nacionalni in regionalni parki. Območja prepovedi skupaj predstavlj­ajo več kot polovico površine Slovenije, navajajo.

»Največje težave je pričakovat­i na vinogradni­ških, sadjarskih in poljedelsk­ih območjih, ki si glede na razpoložlj­ive alternativ­ne metode zatiranja škodljivih organizmov težko obetajo gospodarsk­o rentabilno proizvodnj­o, če bi predlog obveljal. To velja predvsem za Goričko, Kras, Vipavsko dolino, Dravsko dolino in Obsotelje. Če bi se predlagane rešitve uveljavile, bi na teh območjih lahko sledilo opuščanje navedenih panog,« so zapisali na upravi za varno hrano. Hkrati poudarjajo, da je delež občutljivi­h območij v Sloveniji največji med državami EU.

Nova uredba bo prinesla tudi prepoved uporabe pesticidov na urbanih zelenih površinah, v javnih parkih, na vrtovih, otroških igriščih, rekreativn­ih površinah in že omenjenih ekološko občutljivi­h območjih. Evropska komisija je v nedavnem poročilu ugotovila, da se uporaba kemičnih pesticidov v EU še naprej zmanjšuje, vendar bi bilo treba zmanjševan­je pospešiti.

• Države si bodo lahko postavile nižji cilj, a ga bodo morale utemeljiti.

• Za Slovenijo je ključen izziv prepoved pesticidov na občutljivi­h območjih.

• Delež občutljivi­h območij v Sloveniji je največji med državami EU.

 ?? Foto Arif Ali/AFP ?? Uporaba in tveganje kemičnih pesticidov sta se leta 2020 v primerjavi z letom 2019 zmanjšala za odstotek, v primerjavi z obdobjem 2015–2017 pa za 14.
Foto Arif Ali/AFP Uporaba in tveganje kemičnih pesticidov sta se leta 2020 v primerjavi z letom 2019 zmanjšala za odstotek, v primerjavi z obdobjem 2015–2017 pa za 14.
 ?? ??
 ?? ?? Po mnenju Darje Zaviršek gre za patriarhal­ni zakon, saj kriminaliz­ira samo ženske.
Po mnenju Darje Zaviršek gre za patriarhal­ni zakon, saj kriminaliz­ira samo ženske.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia