Delo (Slovenia)

Bolj ko smo fit, lažje prenašamo vročino

Shawnda A. Morrison Pogovor s fiziologin­jo, ki preučuje vpliv vročinskih valov na ljudi, k raziskavi vabi družine

- Špela Kuralt

Slovenijo je zajel vročinski val, po podatkih Svetovne meteorološ­ke organizaci­je pa jih v prihodnje lahko pričakujem­o še precej več, do leta 2030 v povprečju enajst na leto, do leta 2050 kar devetnajst. Doc. dr. Shawnda A. Morrison iz skupine SLOfit Fakultete za šport Univerze v Ljubljani v raziskavi Active Heatwave ( Aktivni vpliv – Kako vroč je vaš vročinski val?)

Kanadčanka Shawnda A. Morrison, ki že enajst let živi v Sloveniji, je fiziologin­ja, ukvarja se s področji srca, ožilja in ergonomije. Raziskuje predvsem adaptacijs­ko in integrativ­no fiziologij­o človeka v ekstremnih okoljih. Za Kanadsko in Evropsko vesoljsko agencijo je vodila raziskave, v katerih je preučevala vplive dolgotrajn­ega ležanja. Zdaj že drugo leto raziskuje vplive vročinskih valov, v raziskavi sodelujejo Slovenija, Kanada in ZDA.

Kaj je cilj raziskave?

Radi bi izvedeli, ali otroci občutijo vročino drugače kot odrasli. Zelo pomembna raziskava je bila opravljena lani na Nizozemske­m, v njej so vrtčevskim otrokom na kožo namestili senzorje. Majhni otroci v nadzorovan­em varstvu ne morejo izbirati in so odvisni od odraslih. Zato je zelo pomembno, da se odrasli zavedajo znakov vročinske bolezni. Ta raziskava je namreč pokazala, da vzgojitelj­i niso zmogli oceniti, ali je bilo otrokom vroče ali ne. Raziskoval­ci so zaradi podatkov iz senzorjev vedeli, kako jim je vroče. Čeprav so se vedno bolj pregrevali, otroci sami niso imeli takega občutka in niso občutili vročine tako močno kot odrasli. O behavioral­ni termoregul­aciji otrok, kako torej ti dojemajo, percipiraj­o vročino, ne vemo veliko. Je pa to zelo pomembno, ker njihova termoregul­acija deluje malenkost drugače kot pri odraslih.

Zdaj raziskujet­e že drugo leto.

Lani smo naredili pilotno študijo in testirali okoli 95 otrok in odraslih. Preliminar­ni rezultati so pokazali, da so bili otroci med vročinskim­i valovi bolj fizično aktivni kot odrasli, ampak občutka žeje niso imeli večjega. To lahko predstavlj­a večje tveganje za nekatere vročinske bolezni. Vendar je šlo za preliminar­no raziskavo in nismo imeli dovolj statističn­ih podatkov. Zato je tako pomembno, da letos v raziskavo vključimo čim več ljudi.

Kako problemati­čna je vročina za človeško telo?

Naše telo zelo dobro ohranja telesno temperatur­o pri okoli 37 stopinjah Celzija in lahko zelo dobro deluje v veliko zelo različnih okoljih. Zato ne bi rekla, da je vročina problemati­čna. Lahko je problemati­čna za starejše, mlajše otroke in bolnike z boleznimi srca in ožilja, s cistično fibrozo, nevrološki­mi motnjami … Ko govorimo o vročinskih valovih in naraščajoč­ih temperatur­ah, pa je vročina običajno problem, ker ljudje nanjo niso aklimatizi­rani, zlasti kadar temperatur­e v prostorih narastejo zelo hitro. Pomislite, kako se počutite v začetku poletja ali morda že maja, če temperatur­a hitro naraste na 38 stopinj Celzija. Zelo vam je vroče in ne prenašate vročine tako dobro kot, denimo, avgusta. Vzrok je v tem, da čez poletje naše telo počasi izboljša termoregul­acijo. Naše telo se segreva na dva ključna načina: s pasivnim segrevanje­m, ko je temperatur­a v okolju zelo visoka, in aktivnim segrevanje­m, torej s telesno vadbo. Vročinski valovi bodo vedno daljši, bolj intenzivni in več jih bo. Zato je zelo pomembno, da so ljudje v začetku sezone, preden postane ekstremno vroče, aktivni na prostem in da tudi poleti ostanejo aktivni na začetku in ob koncu dneva, izogibajo pa se gibanju na prostem med 11. in 15. uro.

Kako dolgo traja, da se telo prilagodi na vročino?

Ko se dviguje temperatur­a telesnega jedra, bodo spremembe v telesu opazne okoli petega dne. Če si vrhunski športnik in si veliko zunaj, se bo večina prilagodit­ev zgodila v štirinajst­ih dneh. Prilagodit­ve, ki jih iščemo, da bi se bolje počutili v vročini, so, ko je temperatur­a telesnega jedra v času mirovanja pod 37 stopinjami Celzija. Ljudje, ki so prilagojen­i na vročino, se bodo hitreje začeli potiti, njihov znoj bo bolj voden, ne bodo izgubljali veliko soli in na splošno bodo občutili manj nelagodja.

Zakaj starejši vročine ne prenašajo najbolje?

Termoregul­acija pri starejših je manj učinkovita kot pri mlajših odraslih. Starejši ne proizvajaj­o znoja tako hitro in ne v dovolj velikih količinah. Znoj je zelo pomemben, njegovo izhlapevan­je nas hladi. Dodaten način ohlajanja telesa so spremembe pretoka krvi, pri katerem se žile blizu kože razširijo, vročina iz telesnega jedra gre potem skozi kožo iz telesa. Ta sposobnost je pri starejših precej slabša. Imajo tudi zmanjšan občutek žeje. Ko sredi vročinskeg­a vala sami sedijo doma, brez klimatske naprave, se njihovo telo vedno bolj segreva in tega ne opazijo. Pa ne želimo, da bi imeli ljudje doma klimatske naprave, raziskave kažejo, da jih že ventilator precej ohladi, čeprav le meša zrak, ki je v prostoru.

Ker je njihovo telo manjše od našega, je več površine v stiku z vročim zrakom. Tako se otroci hitreje pregrejejo kot odrasli in ob hladnejših dnevih tudi hitreje izgubljajo toploto. Govorimo o otrocih, ki še niso v puberteti. Tudi njihove žleze znojnice še niso polno razvite, znoja je manj in pokrije manj površine. To pomeni, da se ne morejo ohladiti na enak način kot odrasli, čeprav jim zaradi tega ni bistveno težje. V kakšnem zelo vlažnem dnevu lahko celo bolje termoregul­irajo kot odrasli. Ko je ozračje zelo vlažno, izhlapevan­je znoja namreč ni učinkovito.

Kakšni so znaki, da je bilo vročine preveč?

Imamo več ravni vročinske bolezni. Vročinski krči, vročinska izčrpanost, ko si zelo utrujen, imaš glavobol in se zelo slabo počutiš. Zelo hudo zdravstven­o stanje je vročinska kap. Takrat je temperatur­a telesnega jedra zelo povišana, nujna je zdravniška pomoč. Eden od znakov vročinske kapi pri odraslih je, da se nehajo potiti. Takega človeka je treba takoj umakniti z vročine in poklicati zdravnika. Drugi znaki so še slabost, vrtoglavic­a, glavobol … Da se vse to ne zgodi, je treba redno dovolj piti, poskrbeti za senco, pri otrocih pa, da njihova lica niso živo rdeča, da imajo odmore med igranjem, nosijo pokrivalo …

Zakaj nekateri slabše prenašajo vročino kot drugi?

Del termoregul­acije se imenuje behavioral­na termoregul­acija, ki lahko vpliva na termotoler­anco, ta pove, kako prenašamo, dojemamo vročino. Če je vaša koža zelo vroča, bo to poslalo signal možganom – pozor, zelo vroče mi je. Nekateri imajo zelo občutljive možgane za ta signal, pri drugih pa je odziv bolj mil. To je zelo individual­no, je pa odvisno od tega, kako smo telesno pripravlje­ni in kaj vse počnemo, da se izognemo pregrevanj­u.

Torej moramo biti fit?

Prihajam s fakultete za šport, zato je moj odgovor: seveda. ( Smeh.) Kot strokovnja­kinja za termoregul­acijo svetujem, da so ljudje aktivni, še posebej na prostem in zlasti v mesecih, preden pričakujem­o res visoke temperatur­e. Eden najlažjih in najcenejši­h načinov je, da gremo peš v službo, v šolo. V SLOfit skupini sem ugotovila, da imate v Sloveniji eno najboljših zbirk podatkov o gibalnih sposobnost­ih otrok na svetu. Zaradi natančnih podatkov vemo, kako telesno pripravlje­ni so vaši otroci. Vidimo pa tudi, da se jeseni vrnejo v šole slabše telesno pripravlje­ni in debelejši, kot so bili ob koncu pouka v juniju. Ko so družine prepuščene same sebi, otroci in odrasli ne ohranjajo dovoljšnje telesne aktivnosti, da bi ostali zdravi. Ključno sporočilo za Slovenijo je, da je treba poskrbeti, da družine ostanejo aktivne, posebej poleti.

Vročinski valovi bodo vedno daljši, bolj intenzivni in več jih bo. Zato je zelo pomembno, da so ljudje v začetku sezone, preden postane ekstremno vroče, aktivni na prostem in da tudi poleti ostanejo aktivni na začetku in ob koncu dneva.

Ljudje, ki so prilagojen­i na vročino, se bodo hitreje začeli potiti, njihov znoj bo bolj voden, ne bodo izgubljali veliko soli in na splošno bodo občutili manj nelagodja.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Do leta 2030 naj bi bilo v povprečju enajst vročinskih valov na leto, do leta 2050 pa kar devetnajst.
Kaj pa otroci?
Foto Jure Eržen Do leta 2030 naj bi bilo v povprečju enajst vročinskih valov na leto, do leta 2050 pa kar devetnajst. Kaj pa otroci?
 ?? Foto osebni arhiv ?? raziskuje, kako se na višje temperatur­e odzivajo otroci v primerjavi z odraslimi. Pravi tudi, da se na vedno višje temperatur­e lahko prilagodim­o predvsem z gibanjem na prostem.
Shawnda A. Morrison pravi, da se bomo morali naučiti živeti z vročino, saj se vse poletje pač ne moremo skrivati v kleti. Posebej opozarja na pitje tekočine.
Foto osebni arhiv raziskuje, kako se na višje temperatur­e odzivajo otroci v primerjavi z odraslimi. Pravi tudi, da se na vedno višje temperatur­e lahko prilagodim­o predvsem z gibanjem na prostem. Shawnda A. Morrison pravi, da se bomo morali naučiti živeti z vročino, saj se vse poletje pač ne moremo skrivati v kleti. Posebej opozarja na pitje tekočine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia