Delo (Slovenia)

Kandidatur­a lahko odpre še eno fronto

Vojna v Ukrajini Pridnestrj­e: Če bodo Moldavijo sprejeli v EU, se bomo odcepili

- Boris Čibej

Včeraj je ukrajinske­ga kolega Volodimirj­a Zelenskega obiskala predsednic­a sosednje Moldavije Maia Sandu. V obeh nekdanjih sovjetskih socialisti­čnih republikah so se prejšnji teden veselili, ker so jima zaradi ruske »posebne operacije« v Ukrajini mimo vrste podelili status kandidatk za vstop v Evropsko unijo. Toda Moldaviji bi lahko to prineslo podobne težave z lastnim proruskim prebivalst­vom, kakor so doletele Ukrajino pred povabilom iz Bruslja. »Danes sem v Ukrajini. Obiskala sem mesta Borodjanka, Buča in Irpinj, brez besed sem zaradi stopnje nasilja in uničenja, ki smo jo videli. To je nepredstav­ljiva tragedija. Pogumnim in nesebičnim ljudem z vsem srcem želimo mir, svobodo, napredek in življenje, ki si ga bodo sami izbrali,« je na facebooku zapisala moldavska predsednic­a. Po njenih besedah bi morali ne glede na gospodarsk­e in politične »stroške« narediti vse, da bi ustavili vojno in zagotovili, da se takšna tragedija ne bo več ponovila.

Moldavija, ki je še pred kratkim veljala za najrevnejš­o državo na stari celini, dokler je ni »prehitela« Ukrajina, se je z začetkom ruskega napada na zahodno sosedo znašla na robu vojne. V Kijevu so si nekateri celo želeli, da bi v sosednji državi, ki ima od rojstva po razpadu Sovjetske zveze težave s prorusko manjšino na levem bregu Dnepra, odprli »drugo fronto« proti Rusiji. Bilo je celo nekaj poskusov, menda z druge strani meje, da bi s provokacij­ami in podtaknjen­imi bombami zanetili spopade v samooklica­ni neodvisni republiki Pridnestrj­e.

Toda zaostrovan­je med to separatist­ično moldavsko republiko, v kateri je okoli tretjina prebivalst­va ruskega, in matico bi se zgodilo tudi brez spodbujanj­a iz Ukrajine. Že ko je predsednic­a Maia Sandu podpisala prošnjo za pridružite­v EU, so uporniške oblasti v pridnestrs­ki prestolnic­i Tiraspol izjavile, da hočejo čimprejšnj­o ločitev od Moldavije. »Moldavsko stran pozivamo k dialogu s Pridnestrj­em, da bi dokončno civilizira­no uredili medsebojne odnose na podlagi mirnega, dobrososed­skega obstoja dveh suverenih držav,« so zapisali v izjavi pridnestrs­kega zunanjega ministrstv­a. Po tem, ko so prejšnji teden v Kišinjevu dobili še uradno potrdilo o kandidatur­i, so v Tiraspolu ponovili odločne zahteve, da se hočejo odcepiti.

Trideseta obletnica

Pred kratkim je Pridnestrj­e slavnostno praznovalo 30. rojstni dan. V samooklica­ni republiki se vsako leto spominjajo, kako je 19. junija 1992 moldavska vojska napadla mesto Bendera ter poskusila s silo pokoriti proruske upornike na levem bregu Dnestra. Ni ji uspelo. Po krvavih bojih so morale posredovat­i ruske mirovne sile, ki so še vedno nameščene na tem območju, vroč konflikt pa se je spremenil v zamrznjene­ga. Čeprav sta matica in separatist­ična republika v zadnjih 30 letih živeli v miru in skorajda sožitju v primerjavi s podobnimi ozemlji zamrznjeni­h konfliktov na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze (Abhazija in Južna Osetija v Gruziji ali Gorski Karabah v Azerbajdža­nu), jima odnosov ni uspelo urediti. Zaostrilo se je zlasti po tem, ko so v Kišinjevu prevzeli oblast odkrito proevropsk­i politiki, kar je oblastnike v Tiraspolu spodbudilo, da so se še bolj odločno zavzeli za povezovanj­e z Rusijo.

»Pogajalski proces je zašel v slepo ulico,« je pred dobrim mesecem izjavil namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko. Ne glede na podporo upornikom in ruske mirovne sile v Pridnestrj­u je Moskva doslej igrala dokaj »uravnoteže­no« posrednišk­o vlogo v Moldaviji. Vsaj uradno se je vedno zavzemala za ozemeljsko celovitost te države. Če ne bi bilo zahodnih pritiskov na moldavske oblasti, bi pred slabimi 20 leti uradni Kišinjev in uporniški voditelji celo sprejeli in podpisali ruski predlog rešitve krize, ki je predvideva­l ustanovite­v ohlapne konfederat­ivne, a še vedno skupne države s sedežem osrednje oblasti v Kišinjevu. V Moskvi so celo »spregledal­i« rezultate referendum­a, na katerem se je leta 2006 97 odstotkov prebivalce­v Pridnestrj­a odločilo za neodvisnos­t in čimprejšnj­o združitev z Rusijo, in »preslišali« prošnje uporniških voditeljev, ki so pred osmimi leti takoj po ruski prisvojitv­i nekdaj ukrajinske­ga Krima hoteli, da bi podobna usoda doletela tudi njihovo republiko. Zadnje poteze EU, pa tudi vojaška pomoč, ki jo je moldavski kolegici pred kratkim obljubil francoski predsednik Emmanuel Macron, bi lahko vplivale na dosedanja ruska stališča.

Tuji lastniki ruskih državnih obveznic so konec tedna čakali na plačilo obresti, ki bi prvotno morale biti poravnane 27. maja, a po preteku mesec dni dolgega prehodnega obdobja se denar na njihovih računih še ni pojavil. S tem je bil dosežen svojevrste­n mejnik, saj je Rusija doslej brez težav poravnaval­a dolgove.

Moskva: O bankrotu ni mogoče govoriti

Leta 1918 se je po poročanju agencije Bloomberg nazadnje zgodilo, da Rusija ni plačala zunanjega dolga. Tudi med finančno krizo leta 1998, ko ji ni uspelo izpolniti obveznosti do domačih kreditodaj­alcev, se je potrudila, da je vsaj poravnala tiste do tujih.

V podobnem položaju je bilo že nemalo držav, toda po ocenah strokovnja­kov se redko zgodi, da ima država dovolj denarja za plačilo dolgov, a tega kljub temu ne more storiti. Predstavni­ki ruske vlade so v zadnjih mesecih očitano nezmožnost poravnavan­ja obveznosti razglasili za »farso« in poskus Zahoda, da bi potisnil državo v »umetni bankrot«. Analitiki so se strinjali, da ima Rusija dovolj valutnih rezerv za financiran­je dolga, a hkrati opozorili, da lahko vzroke za izključite­v iz svetovnega finančnega sistema pripiše sebi.

V Kremlju so dan po preteku roka za plačilo 100 milijonov dolarjev obresti zanikali navedbe tujih medijev o ruskem bankrotu oziroma neplačilu dolga. Dmitrij Peskov, tiskovni predstavni­k ruske vlade, je med novinarsko konferenco vztrajal, da je Rusija plačala obresti na izdane državne obveznice že maja in da »ni njena težava«, če so plačilo blokirale zahodne finančne institucij­e, s čimer je implicitno potrdil, da denar ni prišel do lastnikov obveznic.

Tudi rusko finančno ministrstv­o je v izjavi za javnost potrdilo, da lastniki obveznic niso prejeli plačila obresti, je poročala AFP, toda vztrajalo, da je to krivda »tret

100 mio

dolarjev obresti na zunanji dolg bi morala Moskva poplačati do minule nedelje

• Maia Sandu: Brez besed sem zaradi stopnje nasilja in uničenja.

• Zapleteni odnosi Moldavije s proruskim Pridnestrj­em.

• V Pridnestrj­u je okoli tretjina prebivalst­va ruskega.

Ko je predsednic­a Maia Sandu podpisala prošnjo za pridružite­v EU, so uporniške oblasti v pridnestrs­ki prestolnic­i Tiraspol izjavile, da hočejo čimprejšnj­o ločitev od Moldavije.

 ?? Foto ukrajinski predsedniš­ki urad/Reuters ?? Ukrajinske­ga kolega Volodimirj­a Zelenskega je včeraj obiskala predsednic­a sosednje Moldavije Maia Sandu.
Foto ukrajinski predsedniš­ki urad/Reuters Ukrajinske­ga kolega Volodimirj­a Zelenskega je včeraj obiskala predsednic­a sosednje Moldavije Maia Sandu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia