Delo (Slovenia)

Moskva vali krivdo za neplačane dolgove na Zahod

Učinek sankcij Državi ne primanjkuj­e denarja, toda finančni trgi bodo neplačane obresti kljub temu obravnaval­i kot bankrot

- Ju. K.

Rusiji zaradi sankcij, ki jih je Zahod sprejel proti njenemu finančnemu sistemu, v nedeljo po poročanju zahodnih medijev ni uspelo plačati 100 milijonov dolarjev obresti na zunanji dolg. Kljub zagotovilo­m ruskih oblasti, da so zmožne in pripravlje­ne poravnati vse mednarodne obveznosti, bodo finančni trgi obravnaval­i neplačane račune kot bankrot. je strani«, ki je preprečila, da bi vnaprej nakazan denar prišel do naslovniko­v. Na ministrstv­u so priznali, da ne morejo nadzirati dejanj tujih finančnih posredniko­v.

• Rusija je potrdila, da lastniki obveznic niso prejeli plačila obresti.

• Od začetka vojne v Ukrajini je država uspešno inancirala svoj dolg.

Plačilo v rubljih ne pride v poštev

Rusija je od začetka vojne v Ukrajini uspešno financiral­a svoj zunanji dolg, kar je ZDA in evropske države napeljalo k uvedbi novih omejitev, s katerimi so onemogočil­e Moskvi, da bi poravnala obveznosti v dolarjih. Kot odgovor na to je ruski predsednik Vladimir Putin prejšnji teden potrdil oblikovanj­e mehanizma za izvajanje plačil v rubljih, a po poročanju Financial Timesa obveznice, na katere Rusija že več kot mesec dni ni plačala obresti, tega ne omogočajo.

Neplačilo dolga bi imelo v običajnih okoliščina­h resne posledice za vsako državo. Zaradi škode, ki sta jo rusko gospodarst­vo in finančni sistem že utrpela zaradi zahodnih sankcij, opazovalci v tem za zdaj vidijo predvsem simbolični trenutek, ki ponazarja, kako hitro Rusija nazaduje.

• Simbolični trenutek, ki ponazarja, kako hitro Rusija nazaduje.

 ?? Foto Maxim Shemetov/Reuters ?? Leta 1918 se je nazadnje zgodilo, da Rusija ni plačala zunanjega dolga.
Foto Maxim Shemetov/Reuters Leta 1918 se je nazadnje zgodilo, da Rusija ni plačala zunanjega dolga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia