Delo (Slovenia)

Vrnitev blokovske delitve

- Barbara Zimic o novem svetovnem redu

Že dolgo ne živimo več v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je svet preveval optimizem in ko se je zdelo, da je vse mogoče in da smo v liberalni demokracij­i s socialno tržnim gospodarst­vom našli model za ves svet. Prepričanj­e, da bo ekonomska integracij­a Kitajske in drugih avtoritarn­ih režimov privedla do demokratiz­acije, se je izjalovilo. Z vzponom novih regionalni­h ekonomskih velesil je začel nastajati multipolar­en svet, z več centri moči, ter začel najedati primat ZDA in njenih zaveznikov. Kitajska je, zavedajoč se bitke, ki poteka, začela širiti svoj vpliv v soseščini, vključno z Afriko. Zgodovina se ni končala. Začelo se je novo obdobje mednarodni­h političnoe­konomskih odnosov in boj med alternativ­nimi načini urejanja ekonomije in življenja ljudi.

Še preden je Rusija napadla Ukrajino, sta ZDA in Kitajska sneli rokavice ter se v trgovinski vojni, ki je zaznamoval­a mandat predsednik­a Donalda Trumpa, borili za zavezništv­a, tudi v Evropski uniji. Iz Washington­a so v evropske prestolnic­e, še posebno v Berlin, prihajala sporočila: V tej vojni ste z nami ali proti nam, vmesne poti ni. Pri čemer je Trumpova administra­cija hkrati neprikrito poskušala EU (delno uspešno) razklati in oslabiti. Nemčija in pretežni del Evrope sta, v upanju, da bo Trumpov naslednik demokrat in s tem bolj naklonjen čezatlants­kemu zavezništv­u, le poskušala nevihto prevedriti.

V katero smer bi se razvijali dogodki, če Rusija ne bi napadla Ukrajine, lahko samo ugibamo. A težko je verjeti, da bi ZDA in Kitajska kar tako zakopali bojno sekiro. Še posebno v zaostrenih ekonomskih razmerah po covidu-19. Že lani, torej še pred vojno v Ukrajini, so članice skupine industrijs­ko najrazvite­jših držav sveta G7 napovedale investicij­sko ofenzivo v razvijajoč­ih se državah. Na letošnjem zasedanju, ki v teh dneh poteka v Nemčiji, so za prihodnjih pet let napovedale za 600 milijard dolarjev investicij, predvsem v Afriki. S tem liberalno-demokratič­ni svet vstopa v spopad s Kitajsko za (naravne) vire in zaveznike v razvijajoč­em se svetu. Ali, kot je dejala predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen, razvijajoč­e države morajo vedeti, da imajo izbiro.

Ne gre se slepiti, gre za veliko več kot samo za ekonomijo, kar je še dodatno pokazala vojna v Ukrajini. Odgovoriti si moramo na precej preprosto vprašanje: V kakšnem svetu se želimo jutri prebuditi in ali je to res pax sinica? Število demokratič­nih, še posebno liberalno-demokratič­nih držav po svetu se v zadnjem desetletju krči. Kot nas na tragičen način uči zadnja odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, niso izpostavlj­ene le mlade demokracij­e. Ne le da se je trend demokratiz­acije v svetu obrnil, na preizkušnj­i so tudi etablirane demokracij­e. To bi nam vsem, še posebno v majhnih državah in mladih demokracij­ah, kot je Slovenija, moral biti zadnji opozorilni signal.

Zavezništv­a v svetu se preštevajo na novo. Multipolar­ni svet, ki se je rojeval z vzponom azijskih in latinskoam­eriških ekonomij, je na dobri poti, da se spet prelevi v bipolarni svet. Katere države bodo v katerem bloku, daje slutiti odnos do ruske invazije na Ukrajino. A razmejitve niso zacementir­ane,

Multipolar­ni svet, ki se je rojeval z vzponom azijskih in latinskoam­eriških ekonomij, je na dobri poti, da se spet prelevi v bipolarni svet.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia