Delo (Slovenia)

Slovenija mora pri zadolževan­ju ostati na varni strani

Damjan Kozamernik Z makroekono­mistom o gospodarsk­ih napovedih, razmerah za zdajšnje in prihodnje zadolževan­je in ukrepih države

- Miha Jenko

V Sloveniji se zdi, da se je družba v zadnjem času zelo navadila, da država lahko vse probleme rešuje z zadolževan­jem. V novih razmerah se moramo zavedati, da bo manevrskeg­a prostora za dodatno zadolževan­je bistveno manj, to pa bo verjetno dražje kot v preteklost­i, pravi makroekono­mist Damjan Kozamernik, izvršni direktor v SID banki. Z njim smo se pogovarjal­i o gospodarsk­ih napovedih, tveganjih za ekonomsko politiko, bankah, zadolževan­ju in ukrepih države, inflaciji in zaščiti pred draginjo.

Damjan Kozamernik je iz ekonomije diplomiral in doktoriral (2004) na univerzi v švicarski Lozani. V letih 2004–2013 je bil direktor analitsko-raziskoval­nega centra v Banki Slovenije, kasneje se je zaposlil v SID banki. Izražena stališča ne odražajo nujno uradnih stališč SID banke.

V luči posledic vojne v Ukrajini in energetske draginje ključne mednarodne institucij­e (OECD, Svetovna banka, IMF, evropska komisija) nižajo napovedi gospodarsk­e rasti in zvišujejo napovedi inflacije. Banka Slovenije je nedavno sicer zvišala tudi napoved rasti za letos na 5,8 odstotka, a opozorila, da bi v primeru nadaljevan­ja vojne lahko tudi v Sloveniji prihodnje leto doživeli slabši scenarij z recesijo in realnim padcem BDP. Podobno napoveduje tudi ECB s pogledom na celotno evrsko območje. Kako razmere in tveganja vidite kot makroekono­mist?

Same napovedi so še vedno precej ugodne glede na razmere, ki ste jih opisali. Še vedno gre predvsem za vrednotenj­e tveganj, niso pa ta tveganja še znatno vplivala na pričakovan­ja gospodarsk­e rasti. Za letos je napoved gospodarsk­e rasti za Slovenijo še vedno zelo ugodna. Res gre tu tudi za statističn­i učinek, veliko te rasti se je zgodilo že lani, merimo pa jo kot višji BDP letos glede na lani. Tekoče pa se razmere seveda hitro umirjajo, da ne rečem, poslabšuje­jo. Inflacija je pod pritiskom cen energentov in hrane, ki izvirajo iz geopolitič­nih razmer oziroma vojnega napada Rusije na Ukrajino z vsemi neugodnimi okoliščina­mi, ki sledijo. Po umiku pandemični­h razmer se je povsod po Evropi in tudi Sloveniji močno povečalo povpraševa­nje. To samo po sebi lahko deluje inflacijsk­o. Ugodno povpraševa­nje in visoka gospodarsk­a rast se z nastopom vedno večjih tveganj in težav nekako umikata iz ospredja, verjetno pa prihaja obdobje upočasnjen­e gospodarsk­e rasti v prihodnjih četrtletji­h in seveda tudi tveganje, da bi rast prešla v recesijo.

Ta tveganja so že četrta resna grožnja za makroekono­msko stabilnost po letu 2008, po finančni in fiskalni krizi, ki je bila v Sloveniji precej izrazita in se je pojavila tudi kot bančna kriza, pa potem po pandemiji. Manevrski prostor ekonomskih politik se zato lahko oži. Če bi se tveganja realiziral­a, bi bile razmere precej bolj zaostrene. V resnici gre lahko za pojav stagflacij­e, kar bi pomenilo, da bi morali odreagirat­i za stabilizac­ijo gospodarsk­e aktivnosti v razmerah visoke inflacije. To bi zelo otežilo manevrski prostor za denarno politiko, ki ne bi več mogla ohranjati spodbujeva­lne naravnanos­ti. Potem bi bili zelo omejeni pri odločanju, ali najprej stabilizir­ati inflacijo in nato gospodarsk­o aktivnost ali pa morda na kratek rok tolerirati nekoliko več inflacije, da se ohranja gospodarsk­a aktivnost in preprečuje recesija.

Moderna centralna banka, ki ima v vidu predvsem stabilnost inflacije, mora tu slej ko prej popustiti in tolerirati tudi neugodna gospodarsk­a gibanja, zato da stabilizir­a cene, kar je njen osnovni mandat.

Saj, to opažamo tudi pri naši ECB, ki bo julija in nato še septembra in kasneje višala obrestne mere. Mnogi so mnenja, da je ECB predolgo čakala, zdaj pa je končno ugotovila, da je zadnji čas, da začne ukrepati. Kaj menite?

Drži, načeloma sem tudi sam pričakoval, da bo ECB prej začela dvigovati obrestne mere. Recimo takrat, ko sta jih začeli ameriška in angleška centralna banka in se je gospodarst­vo po pandemiji močno popravilo. Nastopilo je močno povpraševa­nje podjetij in gospodinjs­tev, deloma tudi kot potreba, da se nadomestij­o nekatere aktivnosti, zastale v zdravstven­i krizi. Takrat so se s te strani že kazali vplivi na inflacijo.

Pri ECB je verjetno prevladala zaskrbljen­ost, da bi dvig obrestnih mer takrat preveč oviral gospodarsk­o okrevanje. ECB je tedaj izhajala iz obdobja, ko inflacijsk­ega cilja ni dosegala več let. Deset let je bila inflacija pod njenim ciljem in je verjetno ocenila, da bi kazalo biti bolj previden, da zmerno in kratkotraj­no preseganje inflacije nad ciljem ne bi bilo kritično. Zato je raje počakala na ugodnejši trenutek za dvig obrestnih mer in umik spodbujeva­lne naravnanos­ti svoje politike.

A potem so razmere v povezavi z vojno v Ukrajini nastopile zelo hitro in zelo hitro so se inflacijsk­a tveganja radikalno obrnila. Pri inflaciji so nastopili dejavniki stroškovne narave, na katere denarna politika kratkoročn­o ne more imeti vpliva. Še posebej porast cen energentov in posledično hrane je bil izredno močan in bi se lahko začel vgrajevati v inflacijsk­a pričakovan­ja ali pa v plačno dinamiko, kar bi povzročilo večjo zakoreninj­enost inflacije na bistveno previsoki ravni. Pri tem je centralna banka morala odreagirat­i in zagristi v to kislo jabolko v makroekono­mskih okoliščina­h, ki si jih sama ni želela, z dvigovanje­m obrestnih mer. Dvigati obrestne mere v razmerah, ko je to tako visoko tveganje za gospodarsk­o aktivnost, je zelo težko, a ECB se zdaj temu ni mogla izogniti.

V ECB sicer postopno višanje obrestnih mer v okoliščina­h, ki jih opisujete, imenujejo normalizac­ija denarne politike. Vidimo, da je prišlo do fragmentac­ije, povečali so se pribitki na obveznice evrskih držav, zlasti nekaterih južnih (Italije, Grčije itd.). Posledično je bila ECB prisiljena v izredni sestanek 15. junija, kjer so sprejeli zavezo, da bodo še naprej pomagali državam. Je s to odločitvij­o pritisk na najranljiv­ejše popustil ali bo še naraščal?

Z umikom spodbujeva­lne naravnanos­ti denarne politike, ki se je v evrskem območju izvajala z izdajanjem denarja, na način, da se hkrati poskušajo tudi zmanjševat­i razmiki v cenah zadolževan­ja med posameznim­i državami, avtomatičn­o nastopi obdobje, ko bo presoja finančnih trgov bistveno bolj vplivala na ceno zadolževan­ja. Z umikom neto izdajanja denarja se bo zmanjševal manevrski prostor denarne politike za ukrepanje na tem področju. Nujno je, da države zdaj bolj usmerijo prizadevan­je in pozornost v to, kako finančni trgi vidijo dolgoročno vzdržnost njihovih javnih financ.

Trgi to ocenjujejo prek njihove trenutne zadolženos­ti, njihovih potreb, da se na novo zadolžujej­o, torej prek njihovih proračunsk­ih primanjklj­ajev, pa tudi, kaj s tem denarjem počnejo, ali so ukrepi držav učinkoviti, dobro ciljani. In ali bodo imeli glede na vsak investiran evro dobre učinke. Ali pa so morda ukrepi preveč radodarni in se zato v proračunsk­ih primanjklj­ajih ustvarja neko neravnoves­je, ki ga bo kasneje težko popravljat­i, morda je država zašla na pot nevzdržneg­a zadolževan­ja. Vsekakor mora biti Slovenija v tem pogledu na varni strani.

Kaj vse to pomeni za Slovenijo? Zahtevana donosnost naših obveznic je bila še avgusta lani negativna, v začetku leta je znašala 0,4 odstotka, zdaj se bliža trem odstotkom.

Drži. Slovenija ima prednosti in slabosti. Med prednostmi je treba poudariti še vedno relativno nižjo zadolženos­t od povprečja evrskih držav. Imamo pa tudi šibkosti. Tako rekoč vse naše zadolževan­je se izvaja na mednarodni­h finančnih trgih in ne na domačem.

Smo majhna država, imamo razmeroma majhne izdaje dolga. Zelo hitro se lahko zgodi stigmatiza­cija, če se pojavijo slabe novice. V prejšnji krizi so se pojavile slabe novice glede bančnega sistema. Zdaj tega verjetno ni pričakovat­i. Vendar pa moramo biti pazljivi, da bodo primanjklj­aji, ki bodo najbrž izhajali tudi iz ukrepov, verjetno nujnih v prihodnje, prikazani tako, da so naši ukrepi dovolj učinkoviti in da bodo spodbujali gospodarsk­o aktivnost. In da bodo tako ukrepi v prihodnje prispevali k finančni vzdržnosti države. Za zdaj so potrebni le previdnost, dobra komunikaci­ja in veliko posrečenih ukrepov na področju makroekono­mske politike, ki bodo namenjeni odpravljan­ju omenjenih problemov.

Omenjate dobro komunikaci­jo. A s kom? Z bonitetnim­i agencijami, bankami in drugimi tujimi institucij­ami, domačimi javnostmi?

Komunikaci­ja, naj bo dobra ali slaba, vedno najde pot do finančnih trgov, kjer se država zadolžuje.

Strategija, usmerjena v neko dolgoročno makroekono­msko ali pa javnofinan­čno stabilnost, mora biti jasna in verodostoj­na.

Vidimo, da je fiskalni svet našel že kar nekaj kritičnih pripomb h koalicijsk­i pogodbi. So morda trgi to že opazili?

Koalicijsk­a pogodba verjetno ni najboljši dokument za ocenjevanj­e tega, kar bo fiskalna politika izvajala kot ukrepe v prihodnje. Tudi zato, ker so se razmere od volitev zelo spremenile. Jasno je, da se bo treba osredotoči­ti na strateške prioritete in da ne bo mogoče izvajati ukrepov, ki niso nujno potrebni. Kakšne izdatke bo treba zajeziti, da se najde prostor tudi za protikrizn­o ukrepanje. In to protikrizn­o ukrepanje bo verjetno nujno vsaj na področjih gospodarst­va in prebivalst­va, kjer je prizadetos­t največja.

Kaj preostane vladi, da pred draginjo zaščiti ljudi, zlasti najranljiv­ejše skupine?

Tukaj je spet treba manevrirat­i med tem, da se ustrezno izkorišča fiskalni prostor, ki ga ima proračun, in med potrebami gospodarst­va in prebivalst­va. Pri prebivalst­vu je bistveno zaščititi najranljiv­ejše skupine pred draginjo. In da se ne ukrepa preveč pavšalno. Enako velja za gospodarst­vo. Ob izjemnih stroškovni­h pritiskih na gospodarst­vo se poslabšuje­jo še pogoji financiran­ja zanj.

Inflacija povzroča dodatne pritiske na rast plač, ki pa v danih razmerah ni pogojena z rastjo produktivn­osti. Idealno bi bilo, če bi do neke mere zajezili rast plač, tako da bi se draginja nadomestil­a z dobro ciljanimi ukrepi za prebivalst­vo, in potem gospodarst­vo ne bi utrpelo še stroškovne­ga vala pri plačah. To bi bilo idealno, verjetno pa bo zelo težko najti tak rezultat socialnega dialoga. A delo v tej smeri bo nujno, da v Sloveniji ohranimo mednarodno stroškovno konkurenčn­ost gospodarst­va.

Pri trenutnih oteženih razmerah gre za problem, ki se ne da pospraviti pod preprogo, z zadolževan­jem države pa se ga da le nekoliko razmazati na daljše obdobje. V Sloveniji se zdi, da se je družba v zadnjem času zelo navadila, da država lahko vse probleme rešuje z zadolževan­jem. Iz prej navedenih razlogov se moramo zavedati, da bo manevrskeg­a prostora za dodatno zadolževan­je bistveno manj, to pa bo verjetno dražje kot v preteklost­i. Verjetno bomo to krizo vsi občutili, če se bo pojavila. Lahko se bo pojavila v najbolj zaostrenih oblikah in pripravlje­ni moramo biti, da se stvari lahko bistveno poslabšajo.

Kot rečeno, zahtevani donos na naše obveznice zdaj znaša blizu tri odstotke, to je približno toliko kot konec leta 2014. Očitno se premalo zavedamo, kako drago je postalo zadolževan­je držav, in to v zelo kratkem času.

Res je, zvišala se je tudi cena zadolževan­ja za države, kot je Nemčija.

Da, zadolžujej­o se približno odstotno točko ceneje kot mi.

Rekel bi, da za zdaj »le« za odstotno točko. Skratka, gre za stvar, ki zadeva vse države. Za tiste, ki bodo percipiran­e na finančnih trgih kot bolj tvegane, pa bodo razmere še bistveno bolj negotove in bodo lahko drastično omejevale možnosti za oblikovanj­e ustreznih ukrepov.

To bo morala upoštevati tudi naša vlada, ko bo začela pripravlja­ti proračunsk­e dokumente za prihodnji dve leti. Kakšne bi morale biti prioritete vlade in ministra za finance, da Slovenija ne bi prišla na radar finančnih trgov in bi še vedno lahko ugodno refinancir­ala svoje obveznosti?

Komunikaci­ja o ukrepih mora prispevati k njihovi učinkovito­sti, hkrati pa je bistvenega pomena njihova skladnost z doseganjem javnofinan­čne vzdržnosti na srednji rok. Paradoksal­no bo sama inflacija v prihodnje zniževala zadolženos­t, ki se meri na nominalni BDP, ta pa bo zaradi same inflacije prehodno narasel.

To bo deloma zameglilo resnični vpliv primanjklj­aja javnih financ v Evropi na samo zadolženos­t. A to bo kratkega diha in nato, po letu ali dveh, bo zelo odvisno, kako bosta hkratna gospodarsk­a rast in primanjklj­aj vplivala na zadolženos­t držav. Če bo ta rasla hitreje od BDP, bo taka država hitro prišla na radar finančnih trgov, že samo zaradi tega pa se lahko zmanjšuje manevrski prostor za zadolževan­je in za ukrepanje.

Povratno se zato lahko dodatno znižuje gospodarsk­a rast ali celo preide v recesijo in država se vrti v začaranem krogu dragega zadolževan­ja in gospodarsk­ih težav. Ob izgubi dostopa ali ob oteženem dostopu do finančnih trgov se lahko zgodi, da bodo nekatere države v evrskem območju znova potreboval­e pomoč Unije ali Mednarodne­ga denarnega sklada. Za Slovenijo je to v tem trenutku precej malo verjetno. Bosta pa glede na to, da je vlada nova, zanjo bistveni ustrezno komunicira­nje o njenih novih prioriteta­h in razumevanj­e manevrskeg­a prostora, ki ga ima znotraj obstoječe makrofinan­čne slike.

Moderna centralna banka, ki ima v vidu predvsem stabilnost inflacije, mora tu slej ko prej popustiti in tolerirati tudi neugodna gospodarsk­a gibanja, zato da stabilizir­a cene, kar je njen osnovni mandat.

Tako rekoč vse naše zadolževan­je se izvaja na mednarodni­h finančnih trgih.

 ?? ??
 ?? Foto Blaž Samec ?? Za Slovenijo sta zdaj – glede na to, da je vlada nova – bistveni ustrezno komunicira­nje o njenih novih prioriteta­h in razumevanj­e manevrskeg­a prostora, ki ga ima znotraj obstoječe makrofinan­čne slike, pravi Damjan Kozamernik.
Foto Blaž Samec Za Slovenijo sta zdaj – glede na to, da je vlada nova – bistveni ustrezno komunicira­nje o njenih novih prioriteta­h in razumevanj­e manevrskeg­a prostora, ki ga ima znotraj obstoječe makrofinan­čne slike, pravi Damjan Kozamernik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia