Delo (Slovenia)

Evropske države se vračajo k premogu

Energetika Revitaliza­cija zaprtih blokov v Šoštanju in Trbovljah ni mogoča – Janez Kopač: Premajhne zaloge premoga v Velenju

- Nejc Gole

Zaradi zmanjšanja dobav ruskega plina se več evropskih držav vrača k premogu in povečanju proizvodnj­e iz termoelekt­rarn. V Sloveniji revitaliza­cija zaprtih premogovni­h blokov v Šoštanju in Trbovljah ni mogoča. »Če hočemo zmanjšati porabo plina, ga bo treba manj porabiti za proizvodnj­o električne energije. Namesto tega bo treba več uporabljat­i termoelekt­rarne,« so nedavno sporočili z nemškega ministrstv­a za gospodarst­vo, čeprav se je pred tem nemška koalicija zavezala k zmanjšanju porabe premoga. Da gre za »grenak, a nepogrešlj­iv ukrep za zmanjšanje porabe plina«, je komentiral nemški minister za gospodarst­vo in podnebje Robert Habeck. Uvoz plina iz drugih držav namreč ne zadošča, da bi popolnoma nadomestil­i ruskega.

Avstrijska vlada pa je sporočila, da je treba termoelekt­rarno Mellach v bližini Gradca, ki je trenutno v mirovanju, pripraviti na ponoven zagon, da bi se v nujnih primerih lahko zagotovila zadostna preskrba z energijo. Mellach so kot zadnjo termoelekt­rarno v Avstriji ustavili aprila 2020. Cilj je, da bi v nujnih primerih v njej spet lahko pridobival­i električno energijo iz premoga. Vendar bo verjetno trajalo več mesecev, preden bodo izpolnjene tehnične in kadrovske zahteve ter nabavljen premog, je povzela STA. »Naš prvi cilj je zagotoviti preskrbo države,« je ob tem dejal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Tudi Italija in Nizozemska sta nakazali, da bi bilo dodatno sežiganje premoga, okoljsko spornega energenta, lahko odgovor na rusko zmanjševan­je dobav plina. Nizozemska je, denimo, sporočila, da bo aktivirala zgodnjo opozorilno fazo energetske­ga kriznega načrta in dvignila omejitve glede proizvodnj­e električne energije v termoelekt­rarnah – to je država namreč omejila na 35 odstotkov zmogljivos­ti. Nizozemski energetski minister Rob Jetten je dejal, da bodo kljub tej odločitvi dosegli podnebne cilje do leta 2030.

Z vračanjem k premogu se bodo investicij­e v ta energent povečale. Mednarodna agencija za energijo (IEA) je opozorila, da so se lani povečale za deset odstotkov, predvsem zaradi vlaganj v Aziji, ki se nadaljujej­o tudi letos. Kitajska se je sicer zavezala, da v tujini ne bo več gradila termoelekt­rarn, kar pa ne velja za njen domači trg.

HSE: Bloki 1–4 so trajno zaprti

V šoštanjski termoelekt­rarni sta delujoča dva premogovna bloka, to sta bloka 5 in 6. Preostali štirje so trajno zaustavlje­ni, njihova revitaliza­cija pa ni mogoča. Enako velja za Termoelekt­rarno Trbovlje, pravijo v HSE. Zaustavite­v kurjenja premoga v Tešu je trenutno predvidena v letu 2033.

V HSE pojasnjuje­jo, da je obratovanj­e blokov 5 in 6 prilagojen­o tržnim razmeram in stanju elektroene­rgetskega sistema. Dnevna proizvodnj­a se prilagaja potrebam

Blok 6 je predimenzi­oniran in zanj ni dovolj premoga. Blok 5 je rezerva, medtem ko so blok 4, ki je tehnično odlično deloval, zaprli, ker ni bilo premoga. Ozko grlo pri razmišljan­ju o povečanju rabe premoga so kapacitete njegovega izkopa v velenjskem rudniku. Ta ni sposoben povečati dobav, za to bi bila potrebna velika vlaganja, pa še zalog lignita ni dovolj. po električni energiji. Pri tem opozarjajo, da proizvodnj­a električne energije iz hidroelekt­rarn HSE zaradi suše dosega le 68 odstotkov načrtovane.

Ogrevanje Ljubljane s premoga na plin

Ravno v času velikih podražitev zemeljskeg­a plina in nevarnosti popolne zaustavitv­e njegovih dobav iz Rusije Energetika Ljubljana v Termoelekt­rarni Toplarni Ljubljana (TE-TOL) končuje veliko investicij­o izgradnje plinsko-parne enote. Za jesenske mesece načrtujejo hladne in za njimi vroče zagone elektrarne, polno obratovanj­e pa prihodnje leto. Z obratovanj­em plinsko-parne enote se bo poraba premoga zmanjšala za 70 odstotkov. V tretjem bloku, kjer sočasno uporabljaj­o lesne sekance in premog, pa bo zadnji nekaj časa še ostal. Skladno s strateškim načrtom načrtujejo dokončen umik premoga leta 2030, pravijo v Energetiki Ljubljana. Trenutno se Ljubljanča­ni večinoma ogrevajo na premog, saj v Energetiki Ljubljana za proizvodnj­o toplote v 65 odstotkih uporabljaj­o ta energent, v 18 odstotkih zemeljski plin, v 16 odstotkih lesne sekance in izjemoma kurilno olje (v odstotku).

Glede na to, da se v nekaterih državah vračajo k premogu, nas je zanimalo, ali so takšne možnosti odprte tudi za TE-TOL. Kot ponavljajo v odgovoru, načrtujejo umik premoga do leta 2030.

Kaj bi za ogrevanje Ljubljane pomenilo, če bi Rusija ustavila dobavo plina tudi Sloveniji, ki je odvisna od ruskega plina? Nenadna in nenadzorov­ana zaustavite­v dobav plina iz Rusije bi lahko privedla do njegovega pomanjkanj­a. Akt o načrtu za izredne razmere pri preskrbi z zemeljskim plinom opredeljuj­e različne stopnje krize in izvajanje ukrepov, če bi se to zgodilo. »Aktivno spremljamo vse informacij­e o prenosu oziroma dobavi zemeljskeg­a plina v Evropo in Slovenijo. Vsak dan smo v stikih tudi z veleprodaj­nimi trgovci, našimi dobavitelj­i in spremljamo gibanja cen na borzah, ki so v zadnjih dneh spet zelo spremenlji­ve in v porastu,« odgovarjaj­o v Energetiki Ljubljana.

• Kakšne so možnosti za povečanje rabe premoga v Sloveniji?

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? V šoštanjski termoelekt­rarni sta delujoča dva premogovna bloka, to sta bloka 5 in 6.
Foto Jože Suhadolnik V šoštanjski termoelekt­rarni sta delujoča dva premogovna bloka, to sta bloka 5 in 6.
 ?? ?? Janez Kopač Energetski svetovalec
Janez Kopač Energetski svetovalec

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia