Delo (Slovenia)

Sosedo pričakal v zasedi in ustrelil s šibrovko

Poravnava Oškodovank­a od Jožeta Šercerja, ki je za poskus umora obsojen na 15 let zapora, zahteva odškodnino

- Aleksander Brudar

Septembra bodo minila že štiri leta od dogodka, ki bo Ireno O. zaznamoval do konca življenja. Njen sosed, danes 70-letni Jože Šercer, jo je namreč 20. septembra 2018 v kraju Papeži v občini Osilnica, tik ob slovensko-hrvaški meji, počakal v zasedi in jo z lovsko puško šibrovko z razdalje deset metrov ustrelil v predel desne roke in desni del trebuha.

Domačinka je šla takrat, tako kot vsak drug dan, v službo na drugo stran meje, na Hrvaško. »Samo počilo je in grozno me je zaskelelo v rami,« je razlagala po dogodku in dodala, da je Šercerju zavpila, da jo je zadel. Pomislila je, da jo bo še enkrat ustrelil, zato je začela teči na drugo stran meje, tam pa poklicala policijo. Zakaj bi ji kaj takega hotel storiti, ni znala povedati.

Kot se je izkazalo kasneje, med kar dvakratnim razčiščeva­njem na ljubljansk­em okrožnem sodišču, Šercerju ni bilo všeč, da sosedo še ne leto dni po smrti njenega moža obiskuje drug moški, upokojeni hrvaški policist. »Če bi hotel, bi lahko oba ubil, ampak sem ju hotel samo prestrašit­i. Ljubosumen sem bil na oba,« je razlagal že v preiskavi. Vse od maja 2018 jo je spremljal in ji sledil na skoraj vsakem koraku. Razmišljal je tudi o tem, da bi napadel njenega prijatelja, a si tega ni upal, »da ne bi prišlo do mednarodne­ga incidenta«.

V drugi polovici avgusta 2018 se je zamaskiran okoli enih zjutraj odpravil okoli oškodovank­ine hiše, pri sebi je imel pištolo Crvena zastava. Upokojeni hrvaški policist mu je rekel, naj gre z dvorišča. »Če bi se mi takrat približal, sem ga bil pripravlje­n ubiti s pištolo,« je razlagal. Čez dva dni je k njemu prišla oškodovank­a in ga vprašala, zakaj ne pride več k njej na kosilo. Odgovoril ji je, da zato, ker je tako kot njena prijatelji­ca iz Hrvaške kurba. Tistega jutra je bil sicer »pripravlje­n še naprej streljati, a sem nehal, ko sem zaslišal, da je Irena zajokala«.

Izrabil je njeno zaupanje

Sodišče je pravnomočn­o sklenilo, da je tistega jutra Šercer storil poskus umora na zahrbten način, in ga za to za 15 let strpalo za rešetke (na koncu mu je bila izrečena enotna zaporna kazen v višini 15 let in štiri mesece, saj je pol leta zapora dobil še za kaznivo dejanje nedovoljen­e proizvodnj­e in prometa orožja ali eksploziva). Že zadnji mesec pred dogodkom jo je opazoval, natanko je poznal njeno pot v službo, tako po daljši kot krajši poti. Vsak dan ji je sledil in jo spremljal z namenom, da bi preveril, ali je z njo prijatelj.

Šercer, ki je na začetku sojenja februarja 2019 potožil, da so mu policisti med zaslišanje­m obljubljal­i, da bo lahko šel domov in skrbel »za mačka invalida«, zaradi česar se mu je takrat razvezal jezik oziroma si je »s tem, kar sem podpisal, podpisal smrtno obsodbo«, se je po 1. septembru 2018 celo navidezno umiril. Kot namreč ljubljansk­e višje sodnice spomnijo v svoji zadnji sodbi, z oškodovank­o od takrat ni imel stikov in je celo njenemu očetu obljubil, da ji ne bo storil nič žalega. S tem si je znova pridobil njeno zaupanje, kar da tudi potrjuje obstoj subjektivn­ih okoliščin zahrbtnega načina storitve kaznivega dejanja.

Zato je povsem razumljivo, da je žensko omenjeni dogodek zelo pretresel in za vedno zaznamoval. Danes podrobneje o tem ne želi govoriti. Pred dnevi smo jo namreč srečali na pravdnem oddelku ljubljansk­ega okrožnega sodišča, kjer je s tožbo od Šercerja zahtevala 24.700 evrov odškodnine. In sicer, kot je na kratko povedal njen pooblaščen­ec odvetnik Aljaž Paulin, tudi zaradi duševnih bolečin oziroma prestanega strahu. Pred sodnico Bojano Maravič sta sprti strani po dobri uri dosegli »pogojno« poravnavo. Ker na naroku Šercerja ni bilo, mu bo moral dogovor najprej predstavit­i njegov pooblaščen­ec Samo Mirt Kavšek. In če pri tem ne bo večjih zapletov, bo Irena O. lahko dobila dogovorjen­o odškodnino. V nasprotnem primeru se bo 8. julija začelo pravdanje. Za koliko evrov so se poravnali, ni znano, saj je bila poravnava tajna.

• Sosedo je spremljal in ji sledil na skoraj vsakem koraku.

• Ženska s tožbo od obdolženeg­a zahteva 24.700 evrov odškodnine.

• Sklenila sta pogojno poravnavo, za koliko, ni znano, saj je bila tajna.

 ?? Foto Marko Feist ?? Jožetu Šercerju ni bilo všeč, da sosedo še ne leto dni po smrti moža obiskuje drug moški.
Foto Marko Feist Jožetu Šercerju ni bilo všeč, da sosedo še ne leto dni po smrti moža obiskuje drug moški.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia