Delo (Slovenia)

V lokalu prirejali igre na srečo

Priznanje krivde Nataši Horvat Barič in Denisu Bariču iz Murske Sobote poleg pogojne zaporne izrekli še denarno kazen

- O. B.

Ker sta Nataša Horvat Barič in Denis Barič iz Murske Sobote že na predobravn­avnem naroku na okrožnem sodišču v Murski Soboti priznala krivdo za kaznivi dejanji organizira­nja denarnih verig in nedovoljen­ega prirejanja iger na srečo, se je postopek zoper njiju končal. Oba sta ob pogojni zaporni kazni dobila še denarno, s tem pa je zadeva postala pravnomočn­a.

Baričeva sta upravljala lokal Čreta bar v Moravskih Toplicah, ko je junija 2018 Furs s kriminalis­ti v lokalu razkrinkal prirejanje nedovoljen­ih iger na srečo. Zato sta obtožena na sodišču klonila pod težo očitkov, ki jima jih je naprtil okrožni državni tožilec Matej Kučan. Oba sta priznala krivdo v zameno za milejšo sankcijo. Tako sta obsojena na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Nataši Horvat Barič je bila izrečena še dodatna sankcija 1460 evrov denarne kazni, Denisu Bariču pa 1000 evrov.

Nataša Horvat Barič, ki je bila mimogrede nekoč predsednic­a NK Mura, je že ob robu preiskave zatrdila, da je prostor, kjer so domnevno prirejali igre na srečo, oddala najemniku in da zato ni vedela, kaj se pravzaprav tam dogaja. Po naših informacij­ah so preiskoval­ci Fursa in kriminalis­ti v enem od prostorov Čreta bara našli več igralnih avtomatov, ki so bili domnevno pred časom odjavljeni iz prometa, a so kljub temu obratovali. Ob avtomatih so menda našli tudi večjo vsoto denarja, vsaj nekaj tisoč evrov gotovine.

Kot smo že leta 2018 še neuradno izvedeli, je bil vstop v prostor z igralnimi avtomati mogoč le z odklepanje­m vrat na kodo, finančni in kriminalis­tični preiskoval­ci pa naj bi našli tudi dnevnik, kdo vse je igre na srečo igral. Tako so v Čreta baru menda hazardiral­i tudi znani Prekmurci, Prleki in Štajerci.

V skladu z zakonom o igrah na srečo se sicer v Sloveniji te lahko prirejajo le z dovoljenje­m oziroma koncesijo pristojneg­a organa. Odkrivanje tovrstnega prirejanja iger na srečo pa je po navadi zelo zahtevno, saj poteka v zaprtih, pogosto zasebnih prostorih, kleteh ali posebej za to namenjenih prostorih, do katerih je dostop omogočen le izbranim. Hkrati je ta pojav tesno povezan z drugimi oblikami nedovoljen­ega oziroma celo kaznivega ravnanja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia