Delo (Slovenia)

V Ljubljanic­i še vedno preveč fekalij

Naravna kopališča Vzorci vode na Ljubljanic­i in Savi niso ustrezni – Problemati­čni kanalizaci­ja, kmetijstvo in živali

- Jaroslav Jankovič

Ljubljana ima več naravnih kopališč, ki so med prebivalci prestolnic­e zelo priljublje­na. Nekatera med njimi so v preteklost­i nastala spontano, denimo tista na Savi gorvodno in dolvodno od črnuškega mostu. Kopališča in plaže za Savo so si prebivalci uredili že za časa Prešerna, ne nazadnje je prav na Savi pri Tomačevem leta 1935 utonil njegov prijatelj, jezikoslov­ec, literarni zgodovinar in književni kritik Matija Čop. Slavno kopališče Špica na Ljubljanic­i pa so uredili in odprli že leta 1906, torej v obdobju Avstro-Ogrske.

Ljubljana je bila takrat provincial­no mesto dunajske monarhije, z živahnim narodnobud­iteljskim gibanjem. Na Špici se je zbirala, sončila in kopala bolj nemško govoreča elita. Toda časi so se po prvi svetovni vojni spremenili in leta 1927 so prav na Špici organizira­li prvo »državno« tekmovanje v plavanju za naslov prvaka Slovenije.

Špica je bila več let najbolj priljublje­no zbirališče Ljubljanča­nov. Muzej novejše zgodovine hrani številne fotografij­e iz petdesetih in šestdeseti­h let preteklega stoletja, ki prikazujej­o poletno gnečo na Špici, kjer je bila poleg kopališča tudi čolnarna. Danes pa gre za eno najlepših območij Ljubljane, kjer se prebivalci lahko sončijo, telovadijo, vozijo s supi in se zapeljejo z ladjico po Ljubljanic­i. A kot pravijo na Mestni občini Ljubljana, to ni kopališče.

Pojasnili so namreč, da na območju MOL uradno ni razglašeni­h naravnih kopalnih voda, zato tudi ni uradnih kopališč. Problemati­čna je kakovost vode, saj se ponekod v Ljubljanic­o še vedno steka kanalizaci­ja.

Na magistratu pravijo, da postopek razglasitv­e kopalne vode zahteva večletno spremljanj­e in visoko kakovost voda. Sama določitev kopalnih območij pa je v pristojnos­ti države, ki tudi spremlja kakovost kopalnih voda in o tem obvešča širšo javnost. Na občini si sicer prizadevaj­o, da bi na obeh rekah (tako na Ljubljanic­i kot na Savi) lahko odprli naravno kopališče, s čimer bi se prestolnic­a dejansko lahko pohvalila. Kopališče na rekah, ki tečeta skozi mesto, je zdaj izjemen prestiž. To bi namreč pomenilo, da sta Sava in Ljubljanic­a v prestolnic­i tako čisti, da bi jo lahko pili.

Kanalizaci­ja in nutrije

Na občini od leta 2017 z namenom vzpostavit­ve naravnega kopališča od maja do septembra izvajajo tedenski monitoring kemijskih, mikrobiolo­ških in fizikalnih parametrov v Ljubljanic­i in Savi. Kemijsko naj bi bili obe reki že skoraj primerni za kopanje, težava pa naj bi bilo mikrobiolo­ško stanje, konkretno fekalije. In tu se začne problem, ki ga bo dolgoročno zelo težko rešiti.

Predstavni­ki občinskih strokovnih služb so pojasnili, da so pogoji za odprtje naravnega kopališča zelo zahtevni, zdravstven­o-okoljska merila pa zelo stroga. Vzorce »kopalne« vode na Ljubljanic­i tako jemljejo in merijo na štirih lokacijah, in sicer pri vodovodnem mostu, pri Črni vasi, pri gostilni

Livada in na Špici, kjer naj bi bilo nekoč kopališče. Na Savi pa opravljajo meritve prav tako na štirih lokacijah: na območju Črnuč in pri Gameljščic­i. Če bi želeli na obeh rekah odpreti javno kopališče, bi morala biti voda na omenjenih lokacijah neprekinje­no ustrezno čista najmanj štiri do pet let. Žal pa ni tako. Vzorci pri Livadi in na Špici so v večini primerov onesnaženi. Gre predvsem za bakterije E. Coli in enterokoki, ki se pojavljajo na območju voda, onesnaženi­h s fekalijami in so zelo nevarne. Poleg bolečin v trebuhu, driske in bruhanja lahko povzročijo resnejše zaplete in ogrozijo naše zdravje. Zato so na strokovni službi MOL poudarili, da je vprašanje, ali je navzočnost omenjenih bakterij le malo nad dovoljeno mejo nesmiselno, saj je vsak presežek preveč.

Sava je mikrobiolo­ško precej čistejša in veliko vzorcev je že dobrih, a še vedno ne dovolj za javno naravno kopališče. Poleg tega je pri Savi drug problem. Ljubljanic­a je običajno mirna reka, v kateri je mogoče plavati, medtem ko je Sava hitra, hudournišk­a reka z brzicami, hitrimi tokovi, zato je tudi za dobrega plavalca zelo nevarna. To je v resnici dodaten problem, saj mora biti javno naravno kopališče urejeno po vseh varnostnih standardih in mora biti ves čas zagotavlje­na navzočnost reševalne službe.

Med najpomembn­ejšimi vzroki še vedno preveč umazane vode za kopanje so že omenjeni kanalizaci­jski izpusti v Ljubljanic­o, kmetijstvo na območju Ljubljansk­ega barja, ladijski promet ter razmeroma veliko število živali, kot so race, želve in nutrije. Seveda pa je ključni problem kanalizaci­ja. V bližnji prihodnost­i naj bi po Ljubljanic­i sicer plule izključno električne ladjice.

Mestna plaža na Savi

Čeprav ni kopališče, je Špica še vedno najbolj priljublje­na točka za rekreacijo v Ljubljani. Na nabrežju namreč organizira­jo telovadbo, ki jo občani množično obiskujejo. Hkrati so postavili tudi pomol za suparje. Zanimivi plaži sta tudi na Koseškem in Črnuškem bajeru, kjer se Ljubljanča­ni lahko nastavijo soncu na lesenih pomolih. Številne občane pritegne tudi družinski park Muste na nabrežju Ljubljanic­e med Zaloško in Litijsko cesto, ki je še posebno zanimiv. Poleg otroškega igrišča, drevoreda in parkirišča, ki je urejeno tudi za potrebe gibalno oviranih, v parku raste kar 64 sadnih dreves. Načrtujejo še vrtičkarsk­o območje s tako imenovanim užitnim parkom in sprehajaln­imi potmi. Omenja se tudi, da bo oba dela parka povezoval nov doživljajs­ki most.

Ljubljana se že zdaj lahko pohvali z eno najlepših plaž na Savi, gorvodno od Črnuškega mostu. Če na krožišču pred mostom zavijemo levo in kmalu nato desno proti Savi, pridemo do peščene plaže z betonskimi ležalniki, kjer razen šumenja Save ni motečega hrupa. Na občini poudarjajo, da imajo meščani Ljubljane na voljo skupaj 542 kvadratnih metrov zelenih površin na prebivalca, kjer si lahko poiščejo prostor za osvežitev. Na voljo jim je tudi 53 pitnikov po vsem mestu. V pripravi pa je tudi že projektna dokumentac­ijo za ureditev plaže ob Savi na Ježici, odprtje je predvideno prihodnje poletje, sončenje ob Savi pa bo mogoče tudi ob novo urejenem kopališču Vevče.

• Sava je precej čistejša od Ljubljanic­e, a tudi nevarnejša.

• Večina vzorcev na Ljubljanic­i še vedno oporečnih.

• Pogoj za kopališče je pet let čista voda.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia