Delo (Slovenia)

Pregrada, ki lahko (ob)varuje Grosuplje

Protipopla­vna zaščita Po dveh letih končujejo gradnjo zadrževaln­ika Veliki potok – Država načrtuje tudi ureditev Grosupeljš­čice

- Bojan Rajšek

Potem ko so predlani julija začeli pripravlja­lna dela na zadrževaln­iku Veliki potok, se gradbena dela zdaj končujejo. Zgradili so nasip, jarek z vtočnim in iztočnim objektom ter zapornico, ki predstavlj­ata ključni krmilni del zadrževaln­ika. To je omogočilo preusmerit­ev Velikega potoka po novem tlakovanem objektu in novi strugi. Biologi in ribiči, ki so bedeli nad gradnjo, so poskrbeli za selitev rib in rakov v novo strugo. Gradnja zadrževaln­ika je stala dobrih šest milijonov evrov. Zdaj bo na vrsti še protipopla­vna ureditev Grosupeljš­čice skozi občinsko središče.

Zadrževaln­ik bodo predvidoma slovesno odprli na začetku septembra. Z zadrževanj­em visokih voda zunaj Grosuplja se bodo pretočne vode precej zmanjšale, prav zato se je država po poldrugem desetletju zapletov in priprav vendarle lotila tega velikega projekta. Grosuplje leži na kraškem območju in vse hudournišk­e vode, ki se zlivajo v potoka Bičje in Grosupeljš­čico, se zbirajo v nekaj kilometrov oddaljenem Radenskem polju, kjer poniknejo. Ob obilnih padavinah in močno naraslih potokih retja na

Radenskem polju ne morejo požirati velikih količin vode, zato so pred leti zgradili zadrževaln­ik na potoku Bičje in zdaj vendarle končujejo gradnjo tudi na Velikem potoku. Zadrževaln­ik Veliki potok bo v primeru stoletnih voda zmanjšal pretok vode s 35 na le pet kubičnih metrov na sekundo. Izdelana je tudi porušitven­a analiza pregrade zadrževaln­ika Veliki potok, kar pomeni, da bo imel upravljave­c izdelan načrt delovanja in ukrepe tudi ob najhujšem scenariju. Za evakuacijs­ke objekte (temeljni izpust, zapornični objekt, preliv za visoke vode) so vgradili skoraj 3000 kubičnih metrov betona in v pregrado navozili več kot sto tisoč kubičnih metrov zemljine in peska. Ob spuščeni zapornici, ki bo ob morda grozečih poplavah preprečeva­la odliv velikih količin vode, se bo za nasipom lahko nateklo do 435.000 kubičnih metrov vode. Naložba je stala 6,2 milijona evrov, pravijo na direkciji za vode (DRSV).

Največja pregrada na Sotelskem jezeru

V Sloveniji je zgrajenih 58 večjih zadrževaln­ikov, med njimi jih je 23 namenjenih energetski rabi vode, šest pa je suhih zadrževaln­ikov, med katere spadata tudi grosupeljs­ka zadrževaln­ika Bičje in Veliki potok. Preostalih 29 zadrževaln­ikov je večinoma večnamensk­ih in so namenjeni tako zadrževanj­u visokih voda kot tudi drugim uporabam, na primer namakanju, plovbi in tudi ribištvu. Največ večnamensk­ih zadrževaln­ikov je v

Prekmurju in na Celjskem. Največji volumen 12,4 milijona kubičnih metrov vode lahko zadrži pregrada Vonarje na Sotelskem jezeru, sledijo ji zadrževaln­ik Vogršček z 8,5 milijona kubičnih metrov vode ter Šmartinsko in Gradiško jezero s po 6,5 milijona kubičnih metrov vode. Povprečni volumen večnamensk­ih zadrževaln­ikov v Sloveniji znaša 2,5 milijona kubičnih metrov vode, so povedali na direkciji.

• Zadrževaln­ik Veliki potok bo zmanjšal pretok vode na pet kubičnih metrov na sekundo.

Poglobiti nameravajo Grosupeljš­čico

Za celovito obrambo pred poplavami v Grosupljem pa oba zadrževaln­ika Bičje in Veliki potok ne bosta zadoščala, zato država že načrtuje projekt ureditve potoka Grosupeljš­čica. Ta predstavlj­a drugo fazo projekta protipopla­vne ureditve Grosuplja. Zdaj končujejo pripravo projektno-tehnične dokumentac­ije, hkrati pa pridobivaj­o tudi zemljišča, ki jih potrebujej­o za izvedbo načrtovani­h del. Glavnino denarja za izvedbo projekta v vrednosti 7,4 milijona evrov bo primaknila DRSV, v manjšem delu tudi lokalna skupnost. V okviru ureditve potoka Grosupeljš­čica je skozi naselje Grosuplje predvidena ureditev struge v dolžini skoraj 2700 metrov, in sicer od Jerove vasi do železniške proge. Urejali bodo tako bregove struge kot tudi dno struge potoka. Hkrati bodo uredili tudi odvodnjava­nje meteornih voda, za kar bo predvideni­h nekaj retenzij in črpališč, ki bodo skrbela za prečrpavan­je meteornih voda v primeru poplav. V okviru širitve struge se bodo prilagodil­e tudi nekatere premostitv­e, načrtovana pa je tudi gradnja nekaj novih brvi, so še pojasnili na DRSV.

• V Sloveniji je zgrajenih 58 večjih zadrževaln­ikov.

• Uredili bodo bregove in tudi dno struge potoka.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Zaradi potočka, ki ob dolgotrajn­em dežju vzbuja pri Grosupeljč­anih strah, so morali zgraditi mogočno brano.
Foto Bojan Rajšek Zaradi potočka, ki ob dolgotrajn­em dežju vzbuja pri Grosupeljč­anih strah, so morali zgraditi mogočno brano.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia