Delo (Slovenia)

Impresivna knjiga o velikem slovenskem politiku

Nova monografij­a Delo Andreja Rahtena Anton Korošec, slovenski državnik kraljevine Jugoslavij­e temelji na odličnem obvladovan­ju virov

- Janko Prunk

Anton Korošec, duhovnik, politik in državnik, je bil vodilna slovenska politična osebnost v prvih štirih desetletji­h 20. stoletja. Kljub temu v večinskem slovenskem javnem mnenju in tudi v večini slovenske zgodovinsk­e znanosti o njem ni jasne in objektivne predstave. Kaj je temu vzrok? Najbolj preprost odgovor na to je hipertrofi­ja ideološkos­ti, ki se je od druge polovice 19. stoletja uveljavila v slovenskem javnem življenju.

Anton Korošec, duhovnik, je bil že po svojem poklicu deležen apriorne kritike vseh, ki so bili tako ali drugače kritični oziroma kar odklonilni do krščanstva, še zlasti pa do Katoliške cerkve in njene profesiona­lne hierarhije. To pa so bili liberalci, svobodomis­leci in tam od sedemdeset­ih let 19. stoletja tudi marksistič­ni socialisti.

O doktorju Antonu Korošcu je manjšina profesiona­lnih akademskih zgodovinar­jev od sedemdeset­ih let 20. stoletja poskušala ustvariti objektivno kritično zgodovinsk­o sliko. Najprej je njegovo misel in delo v času habsburške monarhije raziskoval koroški Slovenec iz Avstrije Feliks Bister. Potem pa je srbsko-črnogorski zgodovinar Momčilo Zećević doktoriral s temo o Antonu Korošcu na oddelku za zgodovino ljubljansk­e univerze in svojo disertacij­o objavil leta 1975 v Beogradu in leta 1977 še v Mariboru, Feliks Bister pa svojo disertacij­o leta 1992 v Ljubljani.

Medtem smo nekateri raziskoval­ci v Sloveniji napisali vrsto razprav in člankov objektivno kritične narave, ki so bili potem objavljeni še skupaj v Prispevkih za zgodovino delavskega gibanja, štev. 31/1991, pod naslovom Življenje in delo dr. Antona Korošca. S kolegom Feliksom Bistrom sva napisala večji stvarni članek za Encikloped­ijo Slovenije, zv. 5, Ljubljana 1991. Objektivne narave je bila potem še disertacij­a – monografij­a Jureta Gašpariča SLS pod kraljevo diktaturo, leta 2007.

Brez ideološke kritike in zastranjev­anja

Mislil sem, da je to dovolj za objektivno neideološk­o predstavo o Koroščevi osebi in delu. Pa sem bil razočaran. Pojavili so se zgodovinar­ji z Inštituta za novejšo zgodovino, ki so se v svojih knjigah, bodisi v monografij­ah o slovenski zgodovini ali pa direktno o Korošcu, vrnili k neobjektiv­ni ideološki oceni osebe in dela Antona Korošca.

Drugačne narave je sedaj monografij­a kolege prof. dr. Andreja Rahtena Anton Korošec, slovenski državnik kraljevine Jugoslavij­e. Rahten je pravi avtor za takšno delo, saj se je v svojih prejšnjih delih (na primer o delu slovenskih poslancev v dunajskem parlamentu v desetletju pred prvo svetovno vojno in med njo) že temeljito ukvarjal tudi z delom Antona Korošca. Rahten ima še dve dobri lastnosti, osvobojen je ideološke kritike in zastranjev­anja pa še izredno delaven in pronicljiv je pri zbiranju tudi najmanjših virov za svoj monografsk­i kontekst.

Tako je po nekajletne­m delu nastala impresivna knjiga o velikem slovenskem politiku v kraljevski Jugoslavij­i. Kljub vključitvi vseh virov, arhivskih, spominskih, časopisnih in tudi že objavljeni­h prispevkov drugih avtorjev o posameznih Koroščevih dejanjih, mu je s svojim pripovedni­škim talentom uspelo napisati tako zgodovinsk­o knjigo, ki se bere kot roman. Od pravega romana se razlikuje le po zgodovinsk­i metodi, saj je zgrajena na preverljiv­ih virih in je brez izmišljeni­h dejstev, ki so normalno sestavni del romanopisn­e zgodbe. Treba je poudariti, da je njegovo delo odlično nadaljevan­je Bistrovega dela.

Rahten je svoje delo razdelil na 20 poglavij, ki odražajo politični razvoj v Jugoslavij­i, ki je že dobro objektivno predstavlj­en v številnih monografij­ah različnih jugoslovan­skih avtorjev, naj omenim le prof. dr. Jožeta Pirjevca in njegovo monografij­o Jugoslavij­a 1918–1992: nastanek, razvoj in razpad Karadjordj­evićeve in Titove Jugoslavij­e iz leta 1995. Rahten vse Koroščevo življenje in delo vpenja v jugoslovan­ski in mednarodni okvir, s katerim je bil Korošec v stalni interakcij­i.

Najpomembn­ejša Koroščeva interakcij­a pa je s slovenskim političnim in socialnim razvojem. Naslovi poglavij odražajo to interakcij­o, jih pa avtor tudi malo metaforičn­o poimenuje.

Boj za avtonomno Slovenijo

Dobro detektira bistvena politična dejanja Korošca kot voditelja najmočnejš­e slovenske politične stranke, Slovenske ljudske stranke, ki mu je dajala odločilno podporo za njegovo politično ravnanje. Rahten nezmotljiv­o razgrinja Koroščev odnos do konkurenčn­ih političnih sil na Slovenskem, do najmočnejš­e liberalne strankarsk­e grupacije, pa do socialnih demokratov in prav presenetlj­ivo tudi do komunistov, v katerih je kljub njihovemu občasnemu zatonu videl v prihodnost­i glavnega nasprotnik­a slovenskem­u krščansko socialnemu gibanju, politično organizira­nemu v Slovenski ljudski stranki. Zanimivo in zgodovinsk­o korektno pripadniko­v krščansko socialnega gibanja in SLS nikoli ne imenuje klerikalce, ampak katoliške narodnjake. Iz Rahtenove knjige je razvidno, kako je ravnal Korošec v Sloveniji, kjer je ves čas divjal nepomirlji­v kulturni boj med katoličani in njihovimi ideološkim­i in socialnimi nasprotnik­i in pa boj za Koroščevo avtonomno

Slovenijo proti unitarni in centralist­ični koncepciji liberalcev in socialnih demokratov.

Rahtenova knjiga razgrinja Koroščev odnos do hrvaškega voditelja Stjepana Radića in Radićev odnos do Korošca. Že leta 1920 Korošec ni odobraval radikalneg­a Radićevega nasprotova­nja unitaristi­čni in centralist­ični Jugoslavij­i in Radićevega poudarjanj­a republikan­stva in neke vrsta konfederal­izma. Za Korošca je bila to nevarna politika, ki bi lahko razbila Jugoslavij­o in pahnila Slovence v žrelo imperialis­tičnih sosedov. Hrvati, v boljši geopolitič­ni situaciji in večji, so Korošcu zamerili njegovo moderators­ko politiko do Beograda, katere cilj je bil doseči slovensko avtonomijo v Jugoslavij­i. Iz Rahtenove knjige je moč prebrati tudi Koroščev odnos do srbske politike, predvsem do njenega glavnega oblikovalc­a in izvrševalc­a, kralja Aleksandra. S slednjim je bil Korošec v dobrem, lahko bi rekli, prijateljs­kem odnosu. Se pa ni bal s kraljem raziti, ko je ta v času svoje diktature v letih 1930/31 uveljavlja­l poudarjeni unitarizem in centralize­m, ki sta škodovala Slovencem. Kralj in Korošec nista bila dolgo sprta. Nekaj vesti govori, da se je kralj poskušal pobotati s Korošcem, toda prehitel ga je atentat v Marseillu leta 1934.

Veliki met slovenskeg­a zgodovinop­isja

Spomladi leta 1935 je bil Korošec vključen v novo jugoslovan­sko vladno koalicijo s pomembno funkcijo ministra za notranje zadeve. Toda leta 1939 ga je srbska politika odstranila iz odločujoče politike, ker se je del srbske politike sporazumel s Hrvati za avtonomno banovino Hrvatsko. Slovenci pa so ostali ob strani z nespremenj­enim statusom.

Toda Korošec je kljub temu ob bližajoči se vojni svojim prijatelje­m v Sloveniji priporočal vztrajanje v Jugoslavij­i, ki da je za Slovence minor malum. Usoda je bila Korošcu milostna. Umrl je 15. decembra 1940, tako da se mu ni bilo treba soočiti z razpadom Jugoslavij­e in okupacijo Slovenije s strani štirih fašistični­h držav.

Še eno opombo oziroma pohvalo si zasluži Rahten za svojo metodo. Drži se virov in ne napiše ničesar, kar ni v virih, in ne izpusti ničesar, kar je v virih. Pri tem se pametno izogiba polemiki z napačnimi, slabo dokumentir­animi ali ideološko pogojenimi ocenami Koroščevih dejanj. On predstavlj­a svojo avtonomno zgodbo. Takšen primer je njegovo stališče do Koroščeve Slovenske deklaracij­e s konca leta 1932 in ne polemizira s krivično ideološko pogojeno oceno uglednega slovenskeg­a zgodovinar­ja.

Rahtenova knjiga je veliki met slovenskeg­a zgodovinop­isja. Podpisani sem želel napisati podobno knjigo, pa me je kolega Rahten prehitel. Jaz mu zanjo iskreno čestitam.

 ?? ?? Anton Korošec na fotografij­i iz fotografsk­e zbirke časopisa Slovenec, ki jo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Anton Korošec na fotografij­i iz fotografsk­e zbirke časopisa Slovenec, ki jo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia