Delo (Slovenia)

Nagovarjan­je duhovnih razsežnost­i

- Ti. L.

Jutri bo festival na Obali odprla slovenska zasedba Bossa de Novo, ki je konec lanskega leta izdala peti album Twist, s katerim je na novo definirala zvok, ki ga razvija dve desetletji. Pevec zasedbe Primož Vitez, sicer pa prevajalec, jezikoslov­ec, dramaturg in profesor romanistik­e na Filozofski fakulteti v Ljubljani, vidi povabilo Braneta Rončela na Jazz festival Piran/Portorož kot potrditev dvajsetlet­nega dela skupine, ki se suvereno umešča v mednarodne tokove glasb sveta ( world music). Podobno potrditev je skupina doživela na festivalu Junij v Ljubljani pred dvema tednoma, ko je pred več kot 1200 poslušalci nastopila na Kongresnem trgu v Ljubljani z gostom Hamiltonom de Holando, trenutno vodilnim brazilskim mandolinis­tom, ki je samo za to priložnost iz Ria de Janeira pripotoval v Evropo.

»Brazilska glasba je nekaj, kar je evropskim ušesom hkrati tuje in blizu, neznano in dražljivo, ker se umerja po neparnih, lihih ritmičnih akcentih in je v tem blizu človeškemu govoru in človečnost­i sami – čeprav prihaja od daleč, onstran oceana. Je mehka in gladka, hkrati pa sugestivna, močna. Njen čar pogosto deluje kot urok, s ponavljanj­em melodičnih vzorcev in neskončnim­i variacijam­i harmonskih struktur. Njen zven je v marsičem utemeljen na brazilski portugalšč­ini, ki jo tudi Bossa de Novo jemlje kot zvočno izhodišče, nadgrajuje pa jo še z drugimi jeziki, zlasti slovenščin­o. A tudi v slovenščin­i išče jezikovna blagoglasj­a, ki ustrezajo ritmičnim, harmonskim in melodičnim prijemom bosse nove in drugih brazilskih žanrov. Ne nazadnje poskuša v spoju glasbe in jezika najti specifično poezijo, ki odpira miselne svetove in nagovarja človekove duhovne razsežnost­i, zlasti tiste, ki so dojemljive za lepoto,« je dejal Primož Vitez o stiku brazilskeg­a in slovenskeg­a melosa ter medigri poezije, jezika in glasbe.

Kot nakazuje že naslov novega albuma Twist, so na svoj značilen način obrnili, preoblikov­ali, zavili znane skladbe oziroma melodije ter jih interpreti­rali v različnih jezikih z občutkom za različne kulturne značilnost­i. Na albumu so izvirni aranžmaji skladb nekaterih najznameni­tejših brazilskih skladatelj­ev (Tom Jobim, Ary Barroso, Vinícius de Moraes, Paulinho da Viola), nekaj predelav pesmi naše širše domovine in nekaj izvirnih skladb, vse skupaj po ena škotska, bosanska, italijansk­a, dve francoski, tri slovenske in pet brazilskih.

V zasedbi so se v dveh desetletji­h ustalili vokalist Primož Vitez, kitarist Aljoša Kosor, tolkalec in kitarist Mitja Vrhovnik Smrekar, basist Marko Gregorič, tolkalec in pevec Sergej Ranđelović - RunJoe in trobentač Tomaž Gajšt, ki se je skupini na albumu pridružil kot poseben gost, nastopil pa bo tudi na festivalu.

Dan po nastopu v Portorožu, v četrtek ob 21. uri, bo Bossa de Novo gostovala v Žireh, na esplanadi pri žirovskem muzeju, tam bo koncert intimnejši. Nekaj podobnega si je mogoče obetati tudi v soboto, 9. julija, ob 21. uri na Skritem dvorišču v Murski Soboti, v čudovitem ambientu majhnega trga sredi meščanskih hiš. Zadnji koncert letošnjega poletja je napovedan 18. avgusta, ko bo Bossa de Novo nastopila na Velenjskem gradu.

 ?? Foto Primož Zrnec ?? Zasedba Bossa de Novo s pevcem Primožem Vitezom bo jutri odprla festival.
Foto Primož Zrnec Zasedba Bossa de Novo s pevcem Primožem Vitezom bo jutri odprla festival.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia