Delo (Slovenia)

Gorana Dragića snubijo za novo pravljično avanturo

Košarka Soigralci prepričuje­jo zlatega kapetana, naj jih vodi pri obrambi evropskega prestola in si prisluži mesto v deseterici vseh časov

- Eduardo Brozovič

Po evidenci Košarkarsk­e zveze Slovenije, ki upošteva zgolj nastope v uradnih tekmovalni­h dvobojih, ni dvoma: Goran Dragić je 79-krat oblekel dres članske izbrane vrste in zaostaja le za Jako Lakovičem (86). Niti najboljše vedeževalk­e pa si niso na jasnem, kolikokrat bo še branil barve reprezenta­nce. Najprej je namreč naznanil, da bo četrtkov spektakel s Hrvaško v Stožicah zanj poslovilni, nato je potrdil, da bo v nedeljo igral še v Stockholmu. Zdaj ga soigralci opogumljaj­o, naj jih vodi še na septembrsk­em evropskem prvenstvu.

Ko je Dragić po eurobasket­u 2017 napovedal reprezenta­nčno upokojitev, je njegova odločitev zvenela razumno. Slovenija je osvojila prestol stare celine, sam se je okitil z naslovom najboljšeg­a košarkarja prvenstva. Boljše in višje ne gre, pri 31 letih pa se mu je zdelo naslednje EP presneto daleč. Toda čas prinese številne zasuke, svoje so bržkone prispevali tudi Luka Dončić in soborci, ki so brez njega v velikem slogu osvojili četrto mesto na lanskih olimpijski­h igrah; s kančkom sreče bi lahko v polfinalu premagali tudi Francijo in se vrnili iz Tokia kot najuspešne­jše evropsko moštvo.

In kar naenkrat se je letos začelo ponujati še eno odličje. Ob misli nanj ni povsem ravnodušen niti zlati kapetan iz Helsinkov in Istanbula, čeprav ga mišice, sklepi in kosti opozarjajo, da je pet let starejši. Njegovi zastopniki pa, naj prihrani pičlih 26 dvobojih. A če bi se dobrohotno in domoljubno pustil prepričati, bi lahko na letošnjem EP med drugimi prehitel še nekaj legend iz regije: 24. Dražena Dalipagića (623/43), 18. Dragana Kićanovića (662/40), 17. Krešimirja Ćosića (672/59) ...

In če bi Dragić zablestel v podobnem slogu kot pred petimi leti, bi pred njim ostala le peščica najboljših. Nedoseglji­v je verjetno 9. Radivoj Korać (844/34), ki je igral na štirih EP (1959-65) s povprečjem 24,8 točke, povsem na vrhu pa so Grk Nikos Galis (1031/33), Nemec Dirk Nowitzki (1052/54), Francoz Tony Parker (1104/66) in Španec Paul Gasol (1183/58). Ugledna druščina, ni kaj.

• Mnogi si želijo, da bi Goran Dragić podaljšal reprezenta­nčno pot.

• V četrtek se bo na tekmi s Hrvaško poslovil od navijačev v Stožicah.

• Na lestvici najboljših strelcev EP vseh časov je na 30. mestu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia