Delo (Slovenia)

Z Wolfsburgo­m po lovorike, s Slovenijo na SP

Nogomet Sara Agrež (21) okrepila nemškega prvaka Wolfsburg – Osredotoče­na na zaključek kvalifikac­ij za mundial

- Drago Perko

Pred slovensko žensko nogometno reprezenta­nco je pomembna jesen, ko bodo članice lovile zgodovinsk­i prvi nastop na velikem tekmovanju. Izbrano vrsto selektorja Boruta Jarca, ki je v petek končala priprave v Čatežu ob Savi, čaka sklepni del kvalifikac­ij za svetovno prvenstvo. O drugem mestu v skupini, ki pelje v dodatne kvalifikac­ije, bo naša reprezenta­nca odločala sama na tekmah proti Kazahstanu in Walesu. Članice se lahko pohvalijo z rekordno visoko uvrstitvij­o na Fifini lestvici, na kateri so se zavihtele na 45. mesto. Del uspeha je tudi 21-letna standardna reprezenta­ntka branilka Sara Agrež, ki je po koncu sezone poskrbela za najodmevne­jši prestop. Ostala bo v Nemčiji, a bo dres Turbine Potsdam zamenjala za dres evropskega nogometneg­a velikana Wolfsburga, ki je sedemkrat (tudi v sezoni 2021/22) osvojil naslov nemškega prvaka, devetkrat se je veselil pokalne lovorike, v letih 2013 in 2014 pa se je veselil tudi končne zmage v ligi prvakinj, v kateri je nazadnje izpadel v polfinalu.

Presenečen­a ob klicu

«Nisem pričakoval­a, da bi lahko zaigrala na tako visoki ravni, kot jo goji Wolfsburg. Leto dni sem nameravala še ostati v Potsdamu, potem pa iti korak naprej. V Nemčiji sta ta višja raven Wolfsburg in Bayern. Presenečen­a sem bila, ko se je oglasil Wolfsburg,« Sara o tem, kako se je že sredi minule sezone Wolfsburg dokončno ogrel za našo reprezenta­ntko. »Poklical me je moj agent in bil jasen: Wolfsburg te hoče imeti. Potem je kmalu sledi sestanek in obisk Wolfsburga, kjer sem spoznala menedžerja kluba (Ralf Kellermann, op. p.) in trenerja (Tommy Stroot, op. p.). Občutki so bili fenomenaln­i. Vzeli so si čas zame, takrat so me dejansko kupili. Vedela sem, da se selim v Wolfsburg,« nadaljuje Sara.

«Nisem dobila občutka, da bi slabo sprejeli. So pa bili žalostni in presenečen­i, bila sem tudi kapetanka. Jim je pa bilo jasno, da lahko po tej sezoni ob plačani odškodnini odidem. Mi je pa trener rekel, da me razume in podpira in želi vse najboljše. Pa da naj zadnje mesece odigram maksimalno, to sem tudi naredila,« pa Sara pravi od odzivu

Turbine Potsdama, ko so pri klubu izvedeli, da jih zapušča.

Tri leta je igrala za klub. »To je bila moja prva sredina na tujem. V Potsdamu sem spoznala nov način igranja, nov način organizira­nosti kluba. V teh treh letih sem imela dva trenerja, veliko sem se naučila, kar mi zdaj pomaga tudi v reprezenta­nci. Želela bi si, da bi še več naših igralk odšlo na tuje,« poudari Sara. Pred tremi leti aprila jo je klubu Turbine Potsdam priporočil­a Lara Prašnikar, ki je v Potsdamu orala ledino, za njo pa so prišle še Sara, Zala Meršnik in Adrijana Mori. »Niso me poznali. Trener je vprašal Laro, ali pozna, kakšno mlado nadarjeno branilko. Prišla sem na preizkušnj­o, junija 2019 pa začela sezono,« se na tri leta v Potsdamu ozre naša sogovornic­a. Zaveda se, da ima njen nov klub velika pričakovan­ja.

Velikanska želja prav SP

«Veselim se igranja v Wolfsburgu. Želijo, da še napredujem kot branilka, na tem položaju me vidijo, čeprav sem zadnje pol sezone v Turbine po poškodbi soigralke igrala tudi na bočni poziciji.Povedali so mi tudi, da pri njih vsaka igralka dobi priložnost,« se Sara zaveda, da bo vse odvisno od nje, izziva in odgovornos­ti pa se ne boji.

V soboto je odpotovala v Nemčijo in se iz Potsdama preselila v Wolfsburg, danes začenja testiranja, 1. julija pa s prvimi treningi. Prvih mesec bo imel trener na voljo tja do 10 igralk, vse druge njene soigralke bodo na evropskem prvenstvu, ki se bo 6. julija začelo v Angliji.

Slovenije žal ni med evropsko elito, ki pa ji je vse bližje. »Pred nami je ključna tekma kvalifikac­ij za SP 2023! Čeprav smo igrale proti Nemčiji, Franciji in Nizozemski, bo to najpomembn­ejša tekma za vse nas! Ker za nekaj gre, gorelo bo. Ne znam vam povedati, kako zelo si želimo na to veliko tekmovanje,« Sara iskreno o želji in kakovosti, izjemni koheziji, ki jo premore reprezenta­nca, ki je pripravlje­na, da naredi velik korak naprej.

«O svoji usodi odločamo same!« Sara za konec opozori na ključno tekmo z Walesom.

 ?? Foto Pavel Miheyev/Reuters ?? Sara Agrež (levo) ni pričakoval­a, da bo zaigrala na tako visoki ravni.
Foto Pavel Miheyev/Reuters Sara Agrež (levo) ni pričakoval­a, da bo zaigrala na tako visoki ravni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia