Delo (Slovenia)

Po imenitni predstavi iskren Kajin nasmeh

Wimbledon Kaja Juvan v 1. kolu ugnala favoritinj­o iz Brazilije – Aljažu Bedenetu in Tamari Zidanšek spodletelo

- Siniša Uroševič

Junakinja uvodnega dne Wimbledona 2022 iz slovenskeg­a zornega kota, pozornost pa je pritegnila tudi v številnih taborih, je Kaja Juvan. Z imenitno predstavo je v 1. kolu ženskega dela tekmovanja ugnala veliko favoritinj­o Beatriz Haddad Maia iz Brazilije – 6:4, 4:6, 6:2. Zataknilo se je Aljažu Bedenetu, ki se tako že po prvem nastopu poslavlja od glavnega dela turnirja in bo igral le še med dvojicami. Za konec dneva je izgubila tudi Tamara Zidanšek.

Wimbledon 2022 se je za slovenski tabor začel s polovično bero. Zablestela je Kaja Juvan in snela skalp velike favoritinj­e tega dvoboja, 23. nosilke turnirja, Brazilke Haddad Maia.. Slednja je v zadnjih tednih kazalo visoko raven pripravlje­nosti, tu ji je pripadlo mesto 23. nosilke, obetavna slovenska igralka pa se je poskusila v miru z novim glavnim trenerjem, Ptujčanom Zoranom Krajncem, kar najbolje pripraviti za ta prestižni londonski turnir.

In nato je že od uvodnih minut uresničeva­la zamisel svoje prepoznavn­e raznovrstn­e igre. V ključnih trenutkih, predvsem v odločilnem 3. nizu, je ohranjala zbranost, ni je potrl izgubljeni 2. niz, v katerem bi glede na dnevno formo lahko prav tako nasmejano sklenila zgodbo. A njen iskren nasmeh ni izginjal niti po koncu, ko je veselo dvignila roke v zrak ter pomahala proti svojim spremljeva­lcem na tribunah.

Aljažu Bedenetu, našemu edinemu udeležencu moškega dela turnirja, pa ni šlo, boljši od 32-letnega Ljubljanča­na je bil Nemec, doma iz Nürnberga, Maximilian Marterer – 4:6, 7:5, 6:4, 7:5. Uvodno nalogo je opravil prvi favorit Novak Đoković, s 3:1 v nizih proti Korejcu Kwonu, dež je premikal urnik nastopov Kaje Juvan in Tamare Zidanšek.

Dobre tri ure igre, ob dveh prekinitva­h zaradi padavin, je trajala predstava našega vodilnega teniškega igralca in nemškega kvalifikan­ta. Res pa je slednji na lestvici ATP višje od Slovenca, ki je zaradi zdravstven­ih težav izpustil večji del lanske sezone. Vseeno pa je Bedene spodbudno začel, dobil prvi niz, takrat še ni kazalo na uvodni poraz. Pozneje pa nekaj priigranih priložnost­i za igro na tekmečev servis Bedene ni izkoristil in tako je dvoboj šel po zlu.

Obe Slovenki na tem najodmevne­jšem teniškem turnirju, Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, sta tako morali na svoja premierna nastopa počakati, dež je pač krojil spored prvega wimbledons­kega dne po svoje. Obe pa sta seveda nestrpno pričakoval­i premiero: Kaja prvič pod vodstvom novega trenerja Zorana Krajnca, Tamara z jasno željo, da dvigne tekmovalno formo na višjo raven kot v zadnjih predstavah odštevanja pred prihodom v London

In prva si je uresničila željo, Konjičanki pa ni šlo. Njen nastop je bil zadnji slovenski v tem pisanem uvodnem dnevu, lanska polfinalis­tka Roland.Garrosa pa je bila tokrat daleč od tiste vrhunske ravni. Nizala je napake, kar je 23-letna Madžarka Panna Udvardy, doma iz Kaposvarja, izkoristil­a in jo ugnala s 6:4, 7:6 (1). Pa je sprva kazalo drugače, saj je naša najvišje uvrščena igralka (60.) vodila proti vzhodni sosedi, 99. na lestvici WTA, s 4:2. Toda tu se je zgodba ustavila, Madžarka je odtlej pokazala precej več zbranosti in tako izločila vodilno slovensko teniško igralko zadnjih let.

• Kaja Juvan je že za uvod premagala eno od favoritinj Wimbledona.

• Aljaž Bedene ni uresničil želje o zmagi v 1. kolu.

• Danes na igrišča udarna kandidatka za žensko lovoriko Iga Šwiatek.

Poljska čudežna deklica se počuti počaščeno

V sanjskem teniškem trenutku pa se očitno nahaja Iga Šwiatek, št. 1 lestvice WTA. Prišla je z izjemnim nizom 35 zmag, med drugim je osvojila tudi prejšnji turnir za grand slam, odprto prvenstvo Francije v Parizu, zdaj pa si želi več od uvrstitve v 4. krog, v katerem se je ustavila v Wimbledonu pred enim letom. Takrat jo je v treh nizih ugnala Tunizijka Ons Jabeur. Danes bo seveda najbolj priljublje­na poljska športnica, za katero je v Parizu na tribunah pesti stiskal tudi sloviti nogometni rojak Robert Lewandowsk­i, na osrednjem wimbledons­kem igrišču favoritinj­a proti mladi Hrvatici Jani Fett .

Ste jasno izrazili željo, da bi začeli na osrednjem igrišču ali je to za vas presenečen­je – je bilo vprašanje za čudežno poljsko teniško deklico ob prihodu v London, nakar je odgovorila: »Uf, tega pa iz moje ekipe zares nismo naslovili na prireditel­je, Vem pa, da je nekaj razprav o tem, kdo bo tu začel. Se pa seveda počutim počaščeno, da so me izbrali.« Kot vedno je Poljakinja, sicer tudi dobra prijatelji­ca naše Kaje Juvan, govorila zelo spoštljivo o tekmicah, še posebej o Sereni Williams, zdaj povratnici v teniško karavano: »Vedno sem jo občudovala, nisem pa še nikdar z njo trenirala. Rada bi jo spoznala.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia