Delo (Slovenia)

28. junija v Srbiji praznujejo Vidov dan

-

Kosovska bitka, ki je potekala na dan sv. Vida med vojskama srbskega kneza Lazarja Hrebeljano­vića in silami osmanskega sultana Murata I., se je končala z osmansko zmago. Oba vladarja sta bila po bitki mrtva, obe vojski pa sta utrpeli velike izgube. Hudo poražena Srbija je za tem postala turška vazalna država. Kljub zmagi Osmanov je turška vojska potreboval­a čas za reorganiza­cijo, kar je vplivalo na upočasnite­v njihovega napredovan­ja proti Evropi. Srbska cerkev 28. junija ( julijanski koledar 15. junij) praznuje Vidov dan v spomin na padle kneza Lazarja in srbske mučenike.

1389

V Sarajevu sta bila umorjena avstrijski prestolona­slednik, nadvojvoda Franz Ferdinand in njegova žena Sophie (na fotografij­i). Z več streli iz pištole ju je ubil Gavrilo Princip, bosanski Srb, član Mlade Bosne, ki se je zavzemal za združitev Jugoslovan­ov zunaj Avstro-Ogrske monarhije. Atentat je povzročil tako imenovano julijsko krizo med glavnimi evropskimi silami, ta pa je bila povod za prvo svetovno vojno, ki je bila z več kot 37 milijoni smrtnih žrtev ena najbolj krvavih vojn vseh časov. Vojno je formalno zaključila versajska pogodba, podpisana na današnji dan leta 1919.

1914

V Ljubljani je umrl Matej Sternen (roj. 1870), slikar, risar, grafik in restavrato­r. Eden najpomembn­ejših slovenskih impresioni­stov je bil član znameniteg­a kluba Sava. Bil je izrazit figuralik, ki je slikal portrete in akte (Rdeči parazol). Med drugim je poslikal strop Frančiškan­ske cerkve v Ljubljani, ukvarjal pa se je tudi z odkrivanje­m in zaščito fresk.

1949

Med posvetovan­ji za pripravo versajske pogodbe (ta je bila sklenjena 28. junija 1919) je Francoz Clemenceau točno opoldne končal dopoldansk­o sejo in vprašal: »Kdaj se dobimo popoldne?«

»Ne prekmalu po kosilu,« je prosil Italijan Orlando, »ker bi potem rad malo zadremal.« »Prosim, ne prepozno,« se je oglasil Američan Lansing, »pred večerjo bi rad šel malo počivat.« Samo britanski zunanji minister lord Balfour ni imel kakšne posebne želje.

»No, gospodje,« je sklenil Clemenceau, »sejo bomo torej začeli ob treh. Tako bo gospod Orlando lahko šel spat pred konferenco, gospod Lansing po njej, lord Balfour in jaz pa bova lahko spala med konferenco.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia